Lige nu arbejder de danske journalistuddannelser på at finde praktikplads til i alt 22 studerende, som stadig står uden praktikplads 1. februar.
Efter Store Match-dag 5. november stod 50 studerende uden en plads. Men det tal er nu reduceret til 22:
10 studerer på tv- medietilrettelæggeruddannelsen, ni er journaliststuderende fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX), mens tre er journaliststuderende fra SDU.
På RUC fik alle en praktikplads på selve panikdagen.
Prorektor på DMJX Lars Poulsen forventer, at man kan finde plads til alle de studerende, som fortsat aktivt søger efter en praktikplads.
»Vi har en forventning om, at der er fem, som vil søge orlov. Vi tror på, at de fire, der er aktivt søgende, vil kunne få en plads inden 1. februar ud fra de kontakter og den dialog, vi har med potentielle praktiksteder. Vi regner med, at de sidste kommer i hus,« siger han.
Stadig ledige pladser
Selv om der stadig står studerende uden en plads, er der i øjeblikket tre praktikpladser, som ikke er besat. Newspaq, Fagbladsgruppen og Energinet mangler stadig praktikanter.
Lars Poulsen tør ikke spå om, hvor man finder de resterende pladser. Han regner dog med, at de nye pladser vil blive slået op uden for de traditionelle medier.
Tre journaliststuderende fra SDU mangler stadig en praktikplads. Her er man dog ikke helt så optimistisk i forhold til at finde pladser til de resterende.
”Det er op til arbejdsgiverne, om alle får plads. Det er uden for vores indflydelse,” skriver Karsten Baagø, journalistisk lektor og studieleder på Center for Journalistik ved SDU, i en mail.
Afstanden bliver større
Når det kommer til de 10 TVM-studerende, så har prorektor Lars Poulsen og resten af DMJX en forventning om, at alle ender med at kunne starte i praktik 1. februar.
»Det er vores vurdering, at vores team omkring uddannelsen vil kunne skaffe praktikpladser til dem. Vi ser, at der er mange fra TVM, som tager hjem fra Store Match-dag uden en plads, men vi finder ofte pladser til dem efterfølgende,« forklarer Lars Poulsen.
Lars Poulsen understreger, at det er glædeligt for alle de studerende, at de aktivt søgende efter alt at dømme kan komme i gang. Men der er dog alligevel bekymringer i vente til foråret.
»Dét, der bekymrer os, og som har bekymret os i et par år nu, er, at vi kan se, at afstanden mellem antal praktikpladser og antallet af studerende på Store Match-dag bliver større og større. Sidste år i november var der, som jeg umiddelbart kan huske, flere praktikopslag, end der var studerende. I år er situationen omvendt,« siger Lars Poulsen.
Verden går ikke under
Lars Poulsen ser dog en positiv tendens i, at de studerende søger både bredere og flere pladser, end det har været tilfældet de tidligere år.
»Vi kan se, at vores studerende har søgt flere pladser, end de har gjort tidligere. De ledige pladser, der var efter Store Match-dag, blev relativt hurtigt besat. Der har været en interesse for at komme i gang og en god og åben erkendelse af, at det her ikke er afslutningen på ens karriere, men starten,« siger Lars Poulsen.
De studerende på de danske journalistuddannelser er tidligere år blevet beskyldt for at være kræsne. Lars Poulsen mener dog ikke, at der er tale om kræsenhed – de studerende er blot blevet mere realistiske.
»Det er ikke et spørgsmål om kræsenhed, men mere en erkendelse af, at verden ikke går under, hvis ikke man får drømmepraktikstedet. Dybest set er det jo fair nok, at man har ambitioner og drømme, og at man går efter dem, men jeg tror, der er langt flere studerende, der har en plan B, som de går efter. Så det er rigtig positivt,« siger Lars Poulsen.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
"”Det er op til arbejdsgiverne, om alle får plads. Det er uden for vores indflydelse,” skriver Karsten Baagø, journalistisk lektor og studieleder på Center for Journalistik ved SDU, i en mail."
Arbejdsgiverne har en stor rolle i praktikræset, men jeg mener ikke, at det er dem alene, der skal løfte opgaven.
Da jeg søgte praktik i foråret var Pia Færing en kæmpe støtte og hun arbejde hårdt for at overtale medierne til at tage en ekstra, oprette nye pladser, eller simpelthen bare formidle kontakten til dem, der ikke havde slået op. Stakkels SDU'ere uden praktikplads. Hvis deres uddannelse ikke også er med til at hjælpe, så går den slet ikke.