22 ledige praktikpladser – hvor er ansøgerne?

Efter gårsdagens Store Match Dag mangler 67 praktiksøgende at skrive under på en praktik-kontrakt. Men 22 praktikpladser mangler stadig en praktikant. Pia Færing frygter, at de studerende ikke tager imod pladserne: ”Jeg har flere praktiksteder, der ringer og spørger: ”Hvad sker der? Får vi snart nogen ansøgere?”” 

298 journaliststuderende og TVM’ere stod i går klar i Aarhus på Store Match Dag, da praktikkoordinator på DMJX Pia Færing – måske for sidste gang  – truttede i hornet.

I dag er boet talt op, og 231 underskrifter er blevet sat. Fordelingen mellem uddannelsesstederne ser sådan ud:

  • DMJX, journaliststuderende: 120 ud af 155 fik en plads.
  • DMJX, TVM’erne: 11 ud af 15 fik en plads.
  • RUC: 35 ud af 44 fik en plads.
  • SDU: 65 ud af 84 fik en plads.  

De studerende lader sig ikke ”nøjes”

67 står altså uden en praktikplads på nuværende tidspunkt. Men med i ligningen skal det faktum, at der stadig er 22 praktiksteder, der mangler en praktikant.

Det bekymrer Pia Færing, og ifølge hende skyldes nogle af de manglende underskrifter en ændret indstilling hos de praktiksøgende.

”Hvis man ser på restgruppen fra sidst, har de næsten alle fået pladser, som i deres optik er ønskepladser. Det vil sige DR Sporten, TV 2 Sport, DR Fakta og så videre. Alle de pladser, der er eftertragtede. Jeg siger ikke, de er bedre, men de er eftertragtede,” siger hun.

Den gode historie er, at selv om man har tabt én gang, er man på ingen måde bagud på point næste gang, fortæller hun.

”Men det betyder desværre også, at dem, der ikke har fået denne her gang, ikke lader sig nøjes,” forklarer hun.

Vigtigt at bruge alle pladser

Pia Færing fortæller, at praktiksteder som Fyns Amts Avis, Fyens Stiftstidende, Folketidende, Dagbladet Holstebro Struer, Dagbladet Ringkøbing Skjern og Sjællandske Medier stadig er med i puljen.

”Men det er ikke en geografi, hvor de studerende siger: ’Juhu’. Så i stedet for at tage de pladser tænker de, at det nok skal gå næste gang. For det er det, de ser blandt de andre,” siger praktikkoordinatoren.

”De er flasket op med devisen: ’Gå nu efter drømmen'. Fremfor: ’Du må være realistisk og tage det, der er’,” uddyber hun.

Men det er vigtigt, at praktikstederne ikke går tomhændede hjem fra Store Match Dag, mener hun.

”Vi risikerer at miste de pladser, der ikke bliver brugt. Hvis ikke stederne får en praktikant, er de måske nødt til at hyre en uddannet eller en fast freelancer. Det er jo folk, der er brug for,” siger Pia Færing.

”Så hver gang vi skuffer et praktiksted, kan det jo ramme os på den lange bane.”

Hvis de 22 pladser bliver besat, mangler der stadig 45 praktikpladser, før regnestykket går op mellem praktiksteder og praktiksøgende. Det er dog en forbedring fra de foregående år, hvor der har manglet tæt på 100 pladser.

Derudover byder flere praktiksteder traditionelt ind med flere praktikstillinger i tiden efter Store Match Dag.