22 ledige praktikpladser – hvor er ansøgerne?

Efter gårsdagens Store Match Dag mangler 67 praktiksøgende at skrive under på en praktik-kontrakt. Men 22 praktikpladser mangler stadig en praktikant. Pia Færing frygter, at de studerende ikke tager imod pladserne: ”Jeg har flere praktiksteder, der ringer og spørger: ”Hvad sker der? Får vi snart nogen ansøgere?”” 

298 journaliststuderende og TVM’ere stod i går klar i Aarhus på Store Match Dag, da praktikkoordinator på DMJX Pia Færing – måske for sidste gang  – truttede i hornet.

I dag er boet talt op, og 231 underskrifter er blevet sat. Fordelingen mellem uddannelsesstederne ser sådan ud:

  • DMJX, journaliststuderende: 120 ud af 155 fik en plads.
  • DMJX, TVM’erne: 11 ud af 15 fik en plads.
  • RUC: 35 ud af 44 fik en plads.
  • SDU: 65 ud af 84 fik en plads.  

De studerende lader sig ikke ”nøjes”

67 står altså uden en praktikplads på nuværende tidspunkt. Men med i ligningen skal det faktum, at der stadig er 22 praktiksteder, der mangler en praktikant.

Det bekymrer Pia Færing, og ifølge hende skyldes nogle af de manglende underskrifter en ændret indstilling hos de praktiksøgende.

”Hvis man ser på restgruppen fra sidst, har de næsten alle fået pladser, som i deres optik er ønskepladser. Det vil sige DR Sporten, TV 2 Sport, DR Fakta og så videre. Alle de pladser, der er eftertragtede. Jeg siger ikke, de er bedre, men de er eftertragtede,” siger hun.

Den gode historie er, at selv om man har tabt én gang, er man på ingen måde bagud på point næste gang, fortæller hun.

”Men det betyder desværre også, at dem, der ikke har fået denne her gang, ikke lader sig nøjes,” forklarer hun.

Vigtigt at bruge alle pladser

Pia Færing fortæller, at praktiksteder som Fyns Amts Avis, Fyens Stiftstidende, Folketidende, Dagbladet Holstebro Struer, Dagbladet Ringkøbing Skjern og Sjællandske Medier stadig er med i puljen.

”Men det er ikke en geografi, hvor de studerende siger: ’Juhu’. Så i stedet for at tage de pladser tænker de, at det nok skal gå næste gang. For det er det, de ser blandt de andre,” siger praktikkoordinatoren.

”De er flasket op med devisen: ’Gå nu efter drømmen'. Fremfor: ’Du må være realistisk og tage det, der er’,” uddyber hun.

Men det er vigtigt, at praktikstederne ikke går tomhændede hjem fra Store Match Dag, mener hun.

”Vi risikerer at miste de pladser, der ikke bliver brugt. Hvis ikke stederne får en praktikant, er de måske nødt til at hyre en uddannet eller en fast freelancer. Det er jo folk, der er brug for,” siger Pia Færing.

”Så hver gang vi skuffer et praktiksted, kan det jo ramme os på den lange bane.”

Hvis de 22 pladser bliver besat, mangler der stadig 45 praktikpladser, før regnestykket går op mellem praktiksteder og praktiksøgende. Det er dog en forbedring fra de foregående år, hvor der har manglet tæt på 100 pladser.

Derudover byder flere praktiksteder traditionelt ind med flere praktikstillinger i tiden efter Store Match Dag. 

8 Kommentarer

Vicki Therkildsen
20. APRIL 2018
Hej Journalisten. Hvilke
Hej Journalisten. Hvilke praktikpladser er stadig ubesatte?
Simon Staun
20. APRIL 2018
Jeg vil lige påpege, at vi på
Jeg vil lige påpege, at vi på Fyens Stiftstidende ikke kørte hjem fra Aarhus uden en praktikant. Vi ansatte blot otte i stedet for de planlagte ni. Den sidste plads lukker vi formodentlig i dag.
Connie Bøgwad Schmidt
19. APRIL 2018
Kære kommende praktikanter

Kære kommende praktikanter
I er åbenbart 67, der stadig mangler en praktikplads samtidig med, at 22 praktiksteder måtte smutte fra “match-dagen” uden en praktikant. Her i blandt flere lokale og regionale dagblade.
Det er lidt ærgerligt, fordi herude i provinsen er vi også vildt gode til “at erfare”, som man gør på de landsdækkende medier. Herude hedder det bare: “Ude i byen har jeg hørt”.
Herude i provinsen har vi også konkursryttere og “Låsby-Svendsner” i forskellige afskygninger, og når der bliver begået mord i provinsen, eller vejret går totalt amok, så kan du komme helt tæt på de involverede, fordi konkurrencen er ikke så stor, og de landsdækkende medier, der kommer forbi i en sådan anledning har slet ikke det lokale kendskab, du har, og det giver muligheder.
Men ja, du skal nok også tale med Jenny på 80 år, som har dyrket gymnastik hele sit liv og født alle sine syv børn i køkkenet, men i provinsen er der rig mulighed for at gøre “det gamle liv” spændende med lidt digitale kneb. For vi er vilde med unge, der kan noget med nettet.
Herude i provinsen betyder din journalistik noget for mange mennesker, og det vil du opleve, når læserne ringer, tropper op eller prikker dig på skulderen i supermarkedet.
Du kan måske også komme til at synke en klump, når en læser kommer forbi med blomster eller kage, fordi din artikel gjorde en forskel for dem.
Dertil vil du få kolleger, der vil sætte stor pris på dit “drive”, hvis ellers du husker at tage det med. De vil også stå dig bi, når rubrikken bliver for lang, indledningen for kedelig, afslutningen driller eller du savner din mor, din kat, din stamcafé eller din kæreste.
Kære kommende praktikant uden praktikplads: Snyd ikke dig selv for en fantastisk mulighed: Søg du roligt en praktikplads i provinsen - vi er for vilde.
Bedste hilsner, Conni Bøgwad Schmidt, Journalist JydskeVestkysten Haderslev
Kristian Trojaborg
19. APRIL 2018
"Hvis ikke stederne får en
"Hvis ikke stederne får en praktikant, er de måske nødt til at hyre en uddannet eller en fast freelancer. Det er jo folk, der er brug for"

Sig mig, var hele idéen med den nye praktikaftale ikke, at mod at de nye prakkere gik ned i løn, så fik de til gengæld lovning på, at deres praktiktid handlede om læring? Og at de så selvfølgelig ikke skulle være en bærende del af en vagtplan?
Hvordan kan det så være, at disse "læringspladser" risikerer at skulle fyldes ud med freelancere og fastansatte?
Kunne det evt. være fordi, at det var sludder og vrøvl, når man prøver at påstå, at praktikstederne ikke er afhængige af prakkerne for at få vagtskemaerne til at gå op?
Finn Arne Hansen
19. APRIL 2018
Elin, praktikanter er får 13
Elin, praktikanter er får 13.000 i løn, så de har råd til et værelse eller et pendlerkort. Men det ville være at snyde sig selv ikke at flytte til byen. Det er en oplevelse for livet. Og sundt for ens udvikling. Jeg nød min tid i dejlige Silkeborg.

Flere