21 navne i spil til Årets Pressefoto

Dommerne i Årets Pressfoto offentliggjorde sent i aftes en bruttoliste med 21 fotografer, der skal på podiet ved årets pressefoto. Fem af dem er kvinder. Dommerne har tjekket "overdrevent brug af Photoshop" (opdateret)

Dommerne i Årets Pressfoto offentliggjorde sent i aftes en bruttoliste med 21 fotografer, der skal på podiet ved årets pressefoto. Fem af dem er kvinder. Dommerne har tjekket "overdrevent brug af Photoshop" (opdateret)

De nominerede er ifølge Pressefotografernes hjemmeside sikre på mindst at få hædrende omtale, måske en førsteplads, i en af konkurrencens kategorier. Næsten en tredjedel af Pressefotografforbundets aktive medlemmer deltager i årets konkurrence, og vinderne kåres i Odense 6. marts 2009.

Freelancefotograf Carsten Ingemann sidder sammen med Miriam Dalsgaard og Peter Dejong i dommerkomitéen i fotokategorierne. Han siger, at dommerne indimellem blevet præsenteret for "noget skrammel, som aldrig burde være sendt ind". Men langt de fleste fotos er af meget høj kvalitet.
»Jeg synes, det er vildt imponerende, at niveauet er så højt. Ud af de 3.500 indsendte billeder bliver 200 valgt ud til udstillingen og til priserne. Men man kunne lave adskillige fremragende fotobøger på mange af de gode fotos, vi har måttet vælge fra.«

De 21 nominerende tæller fem kvinder og 16 mænd. Ni af kandidaterne arbejder freelance, mens fire kommer fra Berlingske Media. Carsten Ingemann, der også er formand for Cavling-komitéen, glæder sig over, at så mange kvinder er blandt de nominerede.
»Vi kan jo ikke se fotografernes navne, når vi bedømmer billederne, men vi kunne se, at nogle af de indsendte nok var kvinder. De fotograferer på en anden måde. Det er ikke så testosteron-pumpet. De har større nærvær, og det er jo dét, godt fotografi handler om.«

Pressefotografforbundets formand Lars Lindskov siger til Journalistforbundet.dk, at trods stor begejstring for det høje niveau for stillbilleder, var der alligevel tvivl om i hvor høj grad flere af billederne var blevet efterbehandlet.

»Det er den første jury, som har bedt om at se raw-filer på flere fotos, fordi der var tvivl om overdreven brug af Photoshop,« siger Lars Lindskov og henviser til de rå data af et billede, som er helt upåvirket af de indstillinger, fotografen har foretaget i kameraet inden billedet blev taget samt efterbehandling.

Tv- og webdommerne er Rikke Bekker, Mette Vibe Utzon og Thomas Wilmann. I alt skulle de to juryer tage stilling til 3.455 stillbilleder, 16 levende billeder og 42 webproduktioner.

De 21 nominerede er
Christian Als, Berlingske Tidende
Mathilde Bech, fotojournaliststuderende
Jeppe Carlsen, freelance
Maria Fonfara, fotojournaliststuderende
Uffe Frandsen, Morgenavisen Jyllandsposten
Jan Grarup, Politiken/NOOR Images
Linda Henriksen, Berlingske Tidende
David Høgsholt, freelance
Tanja Jørgensen, freelance
Henrik Kastenskov, freelance
Lars Krabbe, Morgenavisen Jyllandsposten
Nanna Kreutzmann, freelance
Thomas Lekfeldt, freelance/Ekstra Bladet
Peter Leth-Larsen, Fyens Stiftstidende
Thomas Nielsen, freelance
Mads Nissen, Berlingske Tidende
Peter Hove Olesen, Politiken
Niels Ahlmann Olesen, Berlingske Media
Rumle Tornhøj Skafte, freelance
Stig Stasig, freelance
Jørn Stjerneklar, freelance

0 Kommentarer