2021 var et år med benspænd for fotografer: Pandemien blev ”visuel hverdag”

Hvordan fotograferer man en ny nedlukning af samfundet uden de sædvanlige testcentre eller vaccinationsnåle? Blandt andet den udfordring har fyldt meget i fotojournalistikken i 2021

2021 var ligesom året før præget af smittetal, vaccineudrulninger, tests i hvide telte og daglige tal om indlæggelser.

Men historierne var i høj grad også blevet fortalt.

Billederne af de hvide telte var ikke nye længere, mundbind var ikke noget nyt i gadebilledet, og det var nu helt normalt at holde over en meters afstand til alle andre end ens nærmeste.

Det var endnu et år med benspænd for mediefolk, men måske især for landets pressefotografer, som hver dag går på arbejde for at formidle historierne visuelt. Det blev også bemærket af juryen, der i weekenden satte sig fast på, hvem der er nomineret til landets fineste pris inden for fotojournalistik, Årets Pressefoto.

Og fotochef Peter Hove Olesen fra Politiken genkender, at 2020 var svær, og at 2021 også var en visuel udfordring. Først og fremmest en masse praktik med syge medarbejdere, coronapas, isolationer og karantæner. Men corona var i 2021 også blevet dagligdag.

”Hvordan fotograferer vi en ny nedlukning uden testcentre og nåle? Det er begrænset, hvor mange interessante reportagebilleder man kan tage fra en nedlukket skole. Som skrivende kan man godt skrive sig ud af det, men det er fandeme svært at lave noget interessant som fotograf,” siger Peter Hove Olesen.

De indirekte konsekvenser

Derfor glæder han sig også til at se, hvor meget coronaen egentlig fylder i Årets Pressefoto, når vinderne i de mange kategorier afsløres 4. marts. For ifølge Peter Hove Olesen er coronapandemien den største historie, der er sket i hans levetid, selv om vi nu visuelt har vænnet os til dens påvirkninger af vores dagligdag.

At året har været anderledes, kan måske også mærkes på antallet af indsendte fotografier til Årets Pressefoto. I 2019 blev der indsendt 2.545 fotos, i 2020 blev der indsendt 2.622 fotografier, og i 2021 var det 2.162 fotografier.

En af de nominerede til Årets Pressefoto 2021 er freelancefotograf Sofia Busk, der i november 2021 blandt andet har været på reportagerejse i Kenya.

I stedet for at beskæftige sig med de direkte konsekvenser af coronapandemien, har hun valgt at fokusere mere på de indirekte konsekvenser.

På reportagerejsen fokuserede hun blandt andet på, at voldtægter mod helt unge piger var steget massivt under pandemien.

”Under pandemien er de udsatte blevet mere udsatte, og det er desværre et generelt problem, vi vil se meget til herhjemme og i hele verden,” siger hun.

Et kompliceret år

Hos Ritzau Scanpix medgiver redaktionschef Kristian Djurhuus, at 2021 har været et udfordrende år, hvor man har været i konstant limbo.

”2021 var på mange områder mere kompliceret, end 2020 var. Netop på grund af, at det gik hen og blev visuel hverdag,” siger han.

Og for et bureau, der leverer til størstedelen af mediebranchen, var det heller ikke nemt at planlægge:

”Vi har dækket mange ting, hvor vi ikke troede, vi ville komme til at dække det, før det blev til noget. Det har været et vilkår hele året,  og meget er jo stadig ikke tilbage til normalen,” siger han.

Årets vindere af Årets Pressefoto bliver offentliggjort den 4. marts i Det Kongelige Bibliotek i Den Sorte Diamant i København.

0 Kommentarer