2004 kom bag på quizdeltagerne

SPÅMAND. For et år siden udfordrede Journalisten sine læsere til at gisne om strømninger og begivenheder i mediebranchen anno 2004, og meget kom tilsyneladende bag på mange.Med et gennemsnit på 6,9 rigtige svar ud af 16 ja/nej-spørgsmål kunne de færreste klemme sig op i nærheden af 50 procent rigtige. Ingen svarede rigtigt på alle spørgsmålene.

SPÅMAND. For et år siden udfordrede Journalisten sine læsere til at gisne om strømninger og begivenheder i mediebranchen anno 2004, og meget kom tilsyneladende bag på mange.

Med et gennemsnit på 6,9 rigtige svar ud af 16 ja/nej-spørgsmål kunne de færreste klemme sig op i nærheden af 50 procent rigtige. Ingen svarede rigtigt på alle spørgsmålene.

Ib Andersen, journalist i DR Kommunikation, trækker dog gennemsnittet pænt opad. Han var den eneste, der nåede op på ti rigtige og vandt dermed Journalistens nytårsquiz 2004.

– Hvordan føles det?

»Det er ikke helt uvant. Jeg har før placeret mig som en af de tre bedste i DRs interne nytårsquizzer,« siger Ib Andersen, som har arbejdet i Danmarks Radio i 18 år.

– De fleste gættede på, at B.T.s chefredaktør Arne Ullum ville melde afbud på køkkentjansen i sit kollektiv to eller flere gange løbet af 2004. Hvorfor svarede du nej til det?

»Arne Ullum arbejdede nogle år i DR, og jeg fik indtryk af, at han var en meget tjekket og målbevidst mand i sit arbejdsliv, så jeg gættede på, at det også gjaldt for hans privatliv.«

– Det er en udbredt holdning, at der bliver uddannet for mange journalister, og flertallet af quizdeltagerne gættede på, at Undervisningsministeriet ville anbefale et mindre optag på de tre journalistuddannelser. Hvorfor troede du ikke det?

»Politikerne på Christiansborg tænker anderledes og mere langsigtet end os andre. De har nok en holdning om, at markedet styrer sig selv, og derfor skeler de ikke til overproduktion.«

– Du vinder et gavekort til Forlaget Ajour. Har du allerede nu nogle idéer om, hvilke bøger pengene skal bruges på?

»Nej, men jeg interesserer mig meget for pressens udvikling gennem tiderne, og sidst, Journalisten havde et indstik fra Ajour, så jeg, at der var nogle meget interessante bøger om pressehistorie. Jeg glæder mig til at se nærmere på udvalget.« /sbw

Nytårsquiz 2004 – de rigtige svar

1. Ekstra Bladets chefredaktør Hans Engell vejer i dag 108 kilo. Han siger, at han vil slanke sig. Vejer han under 100 kilo den 1. december 2004? Nej. Han vejer nu 111 kilo. Hans Engell siger til Journalisten: »Det' bare ærgerligt. Jeg har ellers gjort mig ihærdige bestræbelser, og jeg har da tænkt mig at fortsætte i det nye år. Hensigten er der. Viljen er Vorherres.«

2. Er TV 2 blevet solgt? Nej.

3. Er Michael Kristiansen stadig pressechef i Statsministeriet? Ja.

4. Jens Olaf Jersild kommer atter på skærmen i det nye år. Denne gang på DR2.
Vil kendingsmelodien blive spillet af en jøde på xylofon? Nej. Der er slet ingen kendningsmelodi til »Jersild på DR2«.

5. De nyeste ledighedstal fra Dansk Journalistforbund viser, at 11 procent af medlemmerne er ledige. Vil ledigheden være vokset til 12 procent eller mere den 1. december? Nej. I november 2004 var tallet faldet til 10,0 procent fuldtids-ledige.

6. Er David Trads fortsat chefredaktør på Dagbladet Information? Nej. Efter en alvorlig krise mellem medarbejdere og ledelse gik David Trads af posten I juni og overlod den til Palle Weis, der kom fra Kristeligt Dagblad og var helt grøn som redaktør. Læs mere på www.journalisten.dk/sw4182.asp

7. Vil der komme en grafiker, tegner eller kommunikationsmedarbejder ind i Journalistforbundets hovedbestyrelse? Ja. Formand for Kommunikationsgruppen i DJ Karin Sloth blev valgt ind i hovedbestyrelsen ved delegeretmødet i maj 2004.

8. Pressenævnet har de seneste år oplevet et stigende antal klager. Vil den udvikling være fortsat, når Pressenævnet til sommer kommer med sin årsberetning for 2003? Ja. Tallet steg fra 134 i 2002 til 163 i 2003. Men ifølge pressenævnets sekretarietschef Henrik Riis Andreasen er antallet af klager igen faldet til omkring 145 i 2004.

9. Vil pressefotograf Jan Dagø for fjerde gang modtage en pris ved World Press Photo? Nej. Men fire andre danske pressefotografer vandt priser ved dette års World Press Photo. Læs mere på www.worldpressphoto.com

10. Mediebureauet InMente præsenterede i 2003 et årsregnskab med et underskud på knap 100.000 kroner. Eksisterer InMente stadig? Ja. Ifølge bureauets hjemmeside producerer dets medarbejdere 5.000 artikler om året til store dele af den danske presse. Det årsregnskab, InMente præsenterede i 2003, gjaldt for 2002. I 2004 præsenterede mediebureauet et regnskab for 2003, der viste overskud.

11. Danmarks familieavis B.T. ansatte i september Arne Ullum som ny chefredaktør. I et interview fortalte han, at han hver femte uge smutter tidligt fra arbejde, fordi han har køkkentjans i kollektivet. Må Arne Ullum melde afbud til køkkentjansen to eller flere gange i 2004? Nej. Arne Ullum siger til Journalisten: »Ikke én eneste gang, men det handler også om planlægning. Hvis jeg ved, det bliver en sen dag, forbereder jeg maden om morgenen eller aftenen forinden.«

12. Undervisningsministeriets evaluering af de tre journalistuddannelser afsluttes til foråret. Munder evalueringen ud i en anbefaling af, at der skal optages færre elever på de tre uddannelser? Nej. Rapporten anbefalede dog, at uddannelserne bør gøre mere for at målrette optagelsesprocedurerne.

13. Er antallet af redaktionelle medarbejdere på NORDJYSKE Stiftstidende vokset fra de nuværende 248 til 250 eller derover? Nej. Ifølge Ulrik Haagerup, chefredaktør på NORDJYSKE Medier, ligger tallet ved årsskiftet på 249 redaktionelle medarbejdere. Vel at mærke på NORDJYSKE Medier, ikke på NORDJYSKE Stiftstidende, for siden efteråret 2003 har Stiftstidende kun eksisteret som distributionskanal og har ingen redaktionelle medarbejdere.

14. I dag er der 1.620 medlemmer af FreelanceGruppen. Vil det tal være steget til 1.800 eller derover i løbet af næste år? Nej. TVGRUPPEN blev dannet i februar 2004, og op mod 300 af FreelanceGruppens medlemmer skønnes at være gået over til den nye specialgruppe. Men FreelanceGruppen fik flere indmeldelser end normalt og havde per 1. januar 2005 1.581 medlemmer.

15. Vil over 1.000 fagblade og tidsskrifter finde nåde for smagsdommerne og få tilskud fra den nye pulje, der skal støtte blade med almennyttige og humanitære formål? Ja. I alt fik 1.241 fagblade og tidsskrifter tilskud fra puljen.

16. Kan Journalisten endelig få af vide, hvad bladets læsere mener om det? Med andre ord: Har Journalisten fået gennemført en læserundersøgelse? Nej. Men nu sker det snart. I løbet af foråret 2005 får vi sandsynligvis endelig at vide, hvad I tænker om os og hvilken slags fagblad, I drømmer om.

 

 

0 Kommentarer