200 nye trykte medier født efter Gaddafis fald

Nye aviser blomstrer i Libyen i kølvandet på Gaddafis fald. Den midlertidige oprørsregering vil betale alle udgifter til tryk for de tre første udgaver af nye aviser for at støtte den frie presse.

Nye aviser blomstrer i Libyen i kølvandet på Gaddafis fald. Den midlertidige oprørsregering vil betale alle udgifter til tryk for de tre første udgaver af nye aviser for at støtte den frie presse.

Imens aviserne kæmper for at undgå oplagsfald i Europa, så er avislæsningen tilsyneladende vokset markant i Libyen i kølvandet på oprøret mod Muammar Gaddafis regime. Det skriver nyhedsbureauet Reuters

»Kunderne køber alle de aviser, der er foran dem, og så beslutter de bagefter, hvad de vil læse,« siger Rajab Al-Waheishi, der har drevet sin aviskiosk i Tripoli siden 1956.

Hans forretning er blomstret den seneste tid, fordi libyerne er så ivrige efter at få alle nyheder med. Ifølge Reuters er der startet over 200 nye aviser og blade efter Gaddafi-styrets fald.

Pressefriheden i Libyen er vokset støt, siden optøjerne begyndte. Under Gaddafis styre var der strenge regler for ytringsfriheden, og et censurkorps kontrollerede nøje, hvad medierne videreformidlede til borgerne. Flere journalister blev fængslet for det, de skrev eller sagde.

Der er stadig problemer for pressefriheden i landet, men journalisterne oplever langt større frihed.

Den midlertidige ledelse i Libyen, Det Nationale Overgangsråd, har nedsat et særligt udvalg til at arbejde for større pressefrihed.

Et af de politiske forslag fra Overgangsrådet er, at regeringen aktivt skal understøtte nye medier på print. Helt konkret foreslår de, at staten betaler alle udgifter til tryk af de første tre udgaver af alle nye udgivelser og herefter tilbyder rabat på tryk.

Pengene skal komme fra den kasse, Gaddafi tidligere har brugt til at udgive sine egne statsmedier, skriver Reuters.

Også brugen af Facebook er eksploderet i Libyen. Ifølge analytiker Jon Lund er antallet af Facebook-brugere i Libyen steget mere de seneste seks måneder end i nogen andre lande. 

0 Kommentarer