Et stigende antal husstande blokerer deres brevsprækker mod lokale ugeaviser. København, Århus og Odense er hårdest ramt.
»Reklamer og gratis aviser – Nej tak«. Sådan lyder budskabet på et orange klistermærke, som 182.956 postkasser indtil videre har fået smækket på sig. Antallet udgør 6,9 procent af de danske husstande.
Klistermærket, der kom til verden i foråret 2009, var egentlig en udledning af manges frustration over et uønsket bombardement af tryksager under gratisavis-krigen. Nu gør ordningen indhug i omdelingen af de lokale ugeaviser.
En opgørelse fra Danske Dagblades Forening viser, at de lokale ugeaviser for alvor mister terræn langs whiskybæltet og i de større byer. 12,7 procent af husstandene i Storkøbenhavn, 9,3 procent i Odense C og 17,6 procent i Århus C har helt sat en stopper for leveringen af de gratis nyheder om nærmiljøet.
Det svarer ifølge Post Danmark til 35 procent af samtlige af de husstande, som ikke vil belemres med andet end deres post gennem brevsprækken.
For nogle dagblade er annonceindtægterne fra moderavisen i de seneste år blevet overhalet af indtægterne fra ugeaviserne. Det orange klistermærke udgør derfor en trussel mod de lokale guldkalve.
»Havde dagbladene ikke ugeaviserne, stod de endnu svagere økonomisk,« fastslår Adam Rue, konsulent hos Danske Dagblades Forening.
Værst ramt er udgivelsesområderne for Amager Bladet. Her sker nedgangen endda til trods for, at netop den ugeavis bliver fremhævet af medieforskere som et fyrtårn i sin genre med en fin portion kritisk journalistik. Klistermærkeordningen har alligevel medført, at Amager Bladet har måttet vinke farvel til cirka hver femte husstand.
»Ifølge de første meldinger stod vi til at miste 40 procent af husstandene, så jeg er faktisk positivt overrasket. Nu kan vi også bedre se hvem, der læser avisen, og strømline vores redaktionelle koncept,« erklærer Jan Jeppesen, ansvarshavende redaktør for Amager Bladet, hvis drift Berlingske Media nyder godt af.
Trods nej tak´et fra de indtil videre 182.956 husstande mener brancheforeningerne, at ugeaviserne – og dermed omnibusaviserne – slipper nogenlunde helskindet fra klistermærkeordningens indtog. Aviserne kan ligefrem komme styrket ud af nedgangen.
»Nu har man bevis for, at over 90 procent af husstandene samlet set vil beholde deres lokale ugeavis. Det er en stor cadeau,« mener Adam Rue fra Danske Dagblades Forening.
Marianne Bugge Zederkof, sekretariatschef for Brancheorganisationen Ugeaviserne, hæfter sig ved, at ugeavisernes høje læsertal på over 73 procent er uændret. Da annoncerne først og fremmest bliver solgt ud fra læsertallet, kan klistermærket og de mistede husstande derfor ikke siges at have skadet annoncesalget.
»De, som er faldet fra, læste alligevel ikke ugeavisen. Man kan sige, at førhen har vi omdelt for mange aviser, og nu sparer vi et oplag. På den måde er det godt at få ryddet op, for det er dyrt at trykke en ulæst avis. Bare spørg gratisaviserne,« pointerer Marianne Bugge Zederkof.
Her siger flest nej til gratisaviser:
Århus C: 17 procent
Storkøbenhavn: 12 procent
Odense C: 9 procent
4 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Hej Preben
Jeg har ikke lige det præcise link på hånden, men mange af tallene er frit tilgængelige på Post Danmarks hjemmeside. Mener du bør klikke ind via fanebladet erhverv eller erhvervskunde.
Mvh Mads Nyvol
Det læsertal på 73 procent vil jeg gerne have dokumenteret, for umiddelbart tror jeg ikke på, at så mange pløjer sig igennem den halve meter reklameaviser, der ugentlig dumper ned i postkassen.
Og hvorfor egentlig have en ugeavis på annoncebasis i 10´erne? Det virker gammeldags i disse IT-tider at have knægte gående rundt i snevejret til 45 kroner i timen og dele aviser ud.
Annoncørerne klarer sig jo fint med hver deres glitter-papir-reklamer, som er fyldt med dejlige billeder og tal til lang tids underholdning :-)
PS: Kan se ud af tallene, at jyderne (Århus) er de klogeste (igen-igen)....
Hej Vibeke
Givetvis har jeg ikke formidlet det klart nok i artiklen. Post Danmark administrerer blot klistermærkeordningen, og dens udformning er blevet til i et samarbejde og samtykke med bl.a. Forbrugerombudsmanden, Danske Dagblades Forening etc.
Mvh Mads Nyvold
Jeg mener nu ikke at man udelukkende kan kunkludere at folk ikke gider læse ugeaviser mere.
Nej her er skurken Post Danmark. Med de blå nej tak til reklamer, men ja tak til ugeaviser. Får du nemlig også postomdelte reklamer med. De reklamer er jo indtægt for Post Danmark. Derfor kan du så vælge de orange, men ups.. så siger du også nej tak til ugeaviser.
Derfor, hvis du ikke gider se reklamer i din post. Ja så kan du altså heller ikke få lov til at modtage nogen ugeaviser. !
Man kan virkelig undre sig over at Post Danmark har lov til at styre det med hård hånd.