Iværksætterne bag tv-skolen ser et hul i de etablerede tv-uddannelser og pusler derfor med en 2-årig tv-medarbejderuddannelse. Det er et udspil, der splitter branchen.
»At nutidens produktionsledere ikke er uddannede er forrykt. Og der er mange områder i tv-produktionen, som ikke er dækket af en uddannelse. Det hul vil vi gerne dække.«
Meldingen kommer fra Jørgen Svenstrup, en af de daglige ledere bag tv-skolen i København. Han brygger for tiden på en 2-årig tv-medarbejderuddannelse inden for de indholdsmæssige grene af en tv-produktion – fra caster og sminkør til manus- og produktionsledere.
Erfaringerne med deres 30-ugers tv-kursus har givet skolen selvtillid:
»Vi kan jo se, at mange af vores elever har fået job efter kurset, og det viser jo, at der er behov for folk, der kan bare en lille smule mere end ingenting,« siger Jørgen Svenstrup. 10 af hans tidligere kursister er i dag projektansat som redaktionelt personale på MTVs ‘Hvide Løgne' (TV3). En anden sidder i barselsvikariat som caster. En tredje har fået job som redigeringstekniker, dog fortrinsvist betalt af kommunen.
På MTV, der i sin tid samarbejdede omkring tv-skolens første hold, håber produktionschef Jan Salling, at tv-skolens uddannelse bliver til noget:
»Med hensyn til redaktionelle poster som castere, manus-assistenter og produktionsassistenter, så har folk været vant til at skulle arbejde som volontører og føl i 5-6 år for at blive til noget. Jeg er selv startet sådan. Fordelen ved en 2-årig uddannelse er, at man får professionaliseret nogle funktioner, så folk slipper for at bruge så lang tid på at nå i mål.«
»Og så er det en udmærket måde at bevæge sig ud af gråzonen, hvor vi modtager 10-20 ansøgninger om dagen, men hvor det som oftest kun er bekendtes børn, eller nogen der kender nogen, der får et ben indenfor,« siger Jan Salling.
Stensikker arbejdsløshed
I andre dele af branchen bliver tv-skolens initiativ dog mødt med skepsis og bekymring.
»Initiativet er uigennemtænkt. De postulerer et behov uden først at undersøge uddannelsesområdet ordentligt,« siger Max Jørgensen, rektor for Medieskolerne i Viborg, tv-skolens etablerede modstykke og konkurrent. Han fortsætter:
»Entusiasme og gejst betyder meget, men der er også behov for at have system i tingene. En godkendelse af en uddannelse sker ikke bare ved at have et brev fra én i DR, der synes, det lyder fedt. Det er alt det kedsommelige med branchestrukturer og analyser, der batter.«
En anden skeptiker er Peter Bloch, konsulent i film- og tv-arbejderforeningen (FAF):
»De uddanner folk til stensikker arbejdsløshed,« siger Peter Bloch, som også er formand for film-, video- og av-branchens faglige udvalg. Udvalget fungerer som back-up til film-, tv- og videomedarbejderuddannelsen på Medieskolerne i Viborg og Københavns Tekniske Skole, og har gennem det arbejde kontakt til 76 tv-stationer og produktionsselskaber. Han uddyber:
»Produktionsbranchen er utrolig hårdt spændt op i øjeblikket. Godt nok stiger produktionen af dansk tv i øjeblikket, men samtidig falder indtjeningen, fordi der er så mange om budet. Det påvirker selvfølgelig også branchens åbenhed over for at tage nye folk ind. Og for mig at se kommer assistenterne til at stå sidst i rækken, når der skal besættes stillinger.«
Også i andre dele af produktionsmiljøet har man kun et skuldertræk tilovers for en 2-årig uddannelse.
»Jeg ser ikke umiddelbart det store behov for at lave en 2-årig assistentuddannelse. Ser man bort fra de top-professionelt uddannede folk, så tager vi helst de umodne folk ind, der har et talent, som vi selv kan præge,« siger John Berger, produktionschef på Nordisk Film TV.
I øjeblikket ligger tv-skolens initiativ i Undervisningsministeriets hænder. Her forventer man tidligst at tage stilling til en 2-årig uddannelse i år 2000.
I mellemtiden forholder en mulig faglig aktør, DJ, sig umiddelbart positivt til tv-skolens uddannelse. DJ sidder i forvejen som repræsentant i tv-skolens følgegruppe, og bliver den 2-årige uddannelse til noget, vil DJ ifølge faglig sekretær Mogens Blicher Bjerregaard overveje, om forbundet skal optage eleverne som medlemmer.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.