Politisk kommunikation

16:15 var Mette Frederiksen statsminister – 40 minutter efter var hun socialdemokrat

Mette Frederiksen gik på 40 minutter fra at være til et ministerie-arrangeret besøg i Skanderborg til et socialdemokratisk-arrangeret besøg med coverband og ”fantastisk fest” i Odder

Hvornår er statsministeren egentlig på besøg som statsminister, og hvornår er hun på besøg som formand for Socialdemokratiet?

Det kan være overraskende svært at svare på.

Men på baggrund af en aktindsigt i en enkelt dag i januar gør Journalisten nu et forsøg.

Og i den kan vi se, at nogen i Statsministeriet havde set TV 2 Østjyllands virale video om den unge plejehjemsvikar Aske Reipurth på et eller andet tidspunkt mellem 27. november og 8. december.

I hvert fald ringede telefonen et sted i Skanderborg Kommune:

”Jeg er blevet ringet op fra Statsministeriet,” skrev en administrativ medarbejder til sine overordnede den 8. december.

”De har set lokalnyheder og indslaget fra Tjørnehaven. Mette Frederiksen vil gerne på besøg,” fortsætter mailen ifølge aktindsigten.

Mere præcist ville Mette Frederiksen på besøg for specifikt at snakke med Aske Reipurth og potentielt tage med ham rundt på arbejde, lød det videre.

Og her skal vi måske lige forklare, at Aske er en ung mand, der fik et feriejob på et plejehjem i Galten i Skanderborg Kommune, som ændrede alt for ham, fordi han pludselig indså, at han ville arbejde med mennesker.

Statsministeriet vil f.eks. gerne afsætte 10 minutter mere til, at statsministeren kan gå rundt med Aske.

Aktindsigt i besøget på Tjørnehaven

TV 2 Østjylland lavede en historie om ham, som gik megaviralt med rubrikken ’Askes feriejob ændrede alt’, og pludselig var den unge mand havnet på statsministerens radar.

Faktisk kulminerede det hele med, at han senere blev nævnt i statsministerens tale.

Men det er egentlig ikke det, denne historie handler om.

To plejehjemsbesøg samme dag – to arrangører

For nu kan vi her på Journalisten konstatere, at det var et samarbejde mellem Social-, Bolig- og Ældreministeriet og Statsministeriet, der fik Mette Frederiksens besøg hos Aske Reipurth på plejehjemmet Tjørnehaven i Skanderborg til at ske fredag den 12. januar.

Det var altså de to ministerier, der ned til mindste detalje tilrettelagde statsministerens besøg med kommunen.

Og flere gange fremgik det, at Mette Frederiksen ville have så meget tid som muligt med Aske Reipurth.

”Statsministeriet vil f.eks. gerne afsætte 10 minutter mere til, at statsministeren kan gå rundt med Aske,” lød det ifølge aktindsigten i kommunikationen med Skanderborg Kommune, hvilket betød, at der blev afsat ”10 minutter mindre til presse”.

TV 2 Østjylland fik dog lov til at følge statsministeren og Aske Reipurth til en opfølgende reportage med rubrikken ’Pludselig fik Aske fint besøg: – Jeg troede, det var gas’.

Selv om det primære fokus var et møde med Aske Reipurth, blev der også sendt en invitation afsted til den socialdemokratiske borgmester og udvalgsformanden på ældreområdet fra Venstre i Skanderborg Kommune.

Men det særligt interessante i aktindsigten er tidspunkterne i programmet.

Kigger man i det officielle program, kørte Mette Frederiksen fra plejehjemmet i Skanderborg omkring klokken 16.15.

Og i løbet af køreturen til et andet plejehjem i nabokommunen Odder, der ifølge Google Maps tager et sted mellem 30 og 45 minutter, forvandlede Mette Frederiksen sig til en repræsentant for Socialdemokratiet.

For klokken 16.55 viser en anden aktindsigt, at Mette Frederiksen nu stod til at ankomme på plejehjemmet på Bronzealdervej i Odder.

Og det var et besøg, der var tilrettelagt og planlagt minutiøst af Socialdemokratiet.

Dermed gik Mette Frederiksen på omtrent 40 minutter fra at være til et arrangement, der var planlagt af ministerier, til et arrangement, der var planlagt af Socialdemokratiet.

Faktisk i så høj grad, at Statsministeriet forleden bad Journalisten præcisere, at Statsministeriet ikke var involveret i planlægningen af besøget på plejehjemmet i Odder.

I Odder undrede de sig

I Odder Kommune var de forvirrede.

Kommunikationsafdelingen havde i hvert fald den opfattelse, at det var Statsministeriet, der stod bag besøget, som Journalisten i går kunne fortælle.

Det gjaldt også for Horsens Folkeblad, som dækkede besøget, og som i første omgang beskrev, at det var Statsministeriet, der stod bag arrangementet. Indtil Statsministeriet også bad dem om at rette det til Socialdemokratiet.

Netop besøget på plejehjemmet i Odder har ligesom besøget i Skanderborg været brugt af Mette Frederiksen som affyringsrampe til regeringens ældreudspil.

Hun fortalte på et pressemøde om, at det på plejehjemmet i Odder var lige, som det skulle være, og at der havde været en ”fantastisk fest” med dans og musik af Shubiduo, som spillede sange, som ”alle sammen” kunne synge med på.

I Mette Frederiksens tale blev det dog ikke nævnt, at Socialdemokratiet selv havde booket og betalt bandet Shubiduo for at komme at spille i Odder, så der kunne blive optaget billeder af den dansende statsminister.

Og selv om besøgene på de to forskellige plejehjem var arrangeret af henholdsvis to ministerier og Socialdemokratiets partiapparat, fandt episoder fra begge besøg vej til Mette Frederiksens tale ved et stormøde om ældres velfærd i Fredericia den 30. januar 2024.

Anne Rasmussen, som er professor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet med speciale i blandt andet valg og partier, understreger, at der ikke er noget fordækt i Mette Frederiksens rolleskift i løbet af dagen.

Alligevel finder hun det interessant:

”Det lyder jo som noget, vi kender fra USA, men sådan er det også blevet i Danmark, og alle partier gør det,” fortæller hun om den form for framing af et besøg, der skal lægge op til præsentationen af et politisk udspil.

Anne Rasmussen understreger, at alle partier i Danmark er blevet gode til den form for koordinering og iscenesættelse, som ikke mindst er accelereret af, at alle partier har ansatte til at dække den form for besøg ivrigt på sociale medier.

Det havde ifølge hende været ekstra opsigtsvækkende, hvis Statsministeriet og Socialdemokratiet havde koordineret de enkelte besøg, eller hvis Statsministeriet havde været involveret i at booke Shubiduo til plejehjemsfesten i Odder:

”Men det har de ikke. Det giver mening, at Statsministeriet også sørger for at invitere udvalgsformanden på ældreområdet fra Venstre, ud over Mette Frederiksen. De har nemlig ikke helt frit spil, selv om de arbejder for den til enhver tid siddende minister,” siger hun.

På det socialdemokratisk-arrangerede besøg i Odder undrede den lokale udvalgsformand fra Venstre sig netop over, at han og udvalget ikke var inviteret med på besøget, men at der kun var blevet plads til den socialdemokratiske borgmester og en socialdemokratisk folketingskandidat på gæstelisten.

Det fik ham forleden til at bede den socialdemokratiske borgmester om en redegørelse, der blandt andet skulle afklare, hvad kommunens kommunikationsafdeling må bruges til.

Og her svarede den socialdemokratiske borgmester i Odder, Lone Jakobi, at hun faktisk heller ikke selv var klar over, at det var et socialdemokratisk arrangement, hun skulle medvirke i.

”Hvis jeg var blevet budt ind til noget, der handlede særligt om Socialdemokratiet, og herunder ikke mig som borgmester, men som socialdemokrat, så havde jeg sikkert gjort noget andet,” som hun sagde.

Journalisten har forsøgt at få Socialdemokratiet, Statsministeriet og Social-, Bolig- og Ældreministeriet til at forholde sig til, hvornår Mette Frederiksen er statsminister på vegne af et ministerium, og hvornår Mette Frederiksen er på plejehjemsbesøg som formand for Socialdemokratiet.

Det vil Socialdemokratiet ikke svare på.

I Social-, Bolig- og Ældreministeriet henviser presseafdelingen til Socialdemokratiet og Statsministeriet.

Og fra Statsministeriet lyder det i en skriftlig kommentar:

”Statsministerens besøg er en vigtig og helt naturlig del af statsministerens opgaver. Nogle besøg planlægges af Statsministeriet, ofte i tæt samarbejde med det eller de relevante ressortministerier og eksterne parter alt efter besøgets emne og karakter. Statsministeren er desuden partiformand og deltager derfor også i besøg, som arrangeres af Socialdemokratiet. For spørgsmål omkring besøg arrangeret af Socialdemokratiet, henvises der til Socialdemokratiet.”

0 Kommentarer

Læs også

Politisk kommunikation

Kommunikationsfolk troede, at Statsministeriet stod bag plejehjemsbesøg

08. FEBRUAR 2024
Politisk kommunikation

Statsministerens pressestunt i Odder får nu politiske konsekvenser

07. FEBRUAR 2024
Politisk kommunikation

Socialdemokratiet bookede selv Shubiduo til statsminister-svingom på plejehjem

06. FEBRUAR 2024