149 dømt af kommunen

Vælg alt, kopier, sæt ind. En journalistisk stramning af Svendborg Kommune havnede råt for usødet i næsten alle landets medier. 

Vælg alt, kopier, sæt ind. En journalistisk stramning af Svendborg Kommune havnede råt for usødet i næsten alle landets medier. 

AFSLØRING. Teksten så næsten lige så voldsom ud, som når italiensk politi har anholdt en stor gruppe mafiosi:

"149 ulovligheder afsløret på Egeskov Marked," skrev Svendborg Kommunes kommunikationschef i en pressemeddelelse. Nyborg, Svendborg og Faaborg kommuner havde sammen med blandt andre politiet og Skat snuppet 149 forbrydere på fersk gerning. De skyldige, der var modtagere af en bred vifte af sociale ydelser, blev alle antruffet arbejdende i forskellige stande og boder på Egeskov Marked.

Pressemeddelelsen berettede videre, at især førtidspensionister var blandt de sociale bedragere:
»Topscoreren er folk på førtidspension, der alligevel arbejdede på forskellig vis på Egeskov Marked. Her blev 33 sager afsløret.«
Til slut fortalte en let rystet repræsentant for Svendborg Kommune, at det med en så stor fangst in mente selvfølgelig ikke var sidste gang, man foretog en sådan razzia:
"I sidste ende handler det om skatteydernes penge, og hvordan vi bruger dem."

Alle var glade, måske lige med undtagelse af de 149 forbrydere. Problemet var nemlig, at kommunikationsmanden havde foretaget en, skal vi kalde det, let journalistisk stramning. De udpegede "sociale bedragere", førtidspensionisterne, må rent faktisk tjene 67.800 kroner om året, uden at det har nogen indflydelse på deres pension.

Men da pressemeddelelsen poppede op rundt omkring på redaktionerne, blev weekendvagten en lille smule nemmere. 149 på en gang, det er en god historie. Pressemeddelelsen endte i lokale, regionale og landsdækkende medier, og ikke mindst netaviser.

Vælg alt, kopier, sæt ind, og alle mediets læsere kunne nu sidde hjemme i stuerne og blive forargede. Samtidig skulle der laves lidt mindre til næste dags avis. Ikke en eneste redigerende havde den lille alarmklokke, der hedder kildekritik, til at bimle i baghovedet. Ikke en eneste fik den tanke, at 149 borgere, der uden dom bliver udnævnt til at være forbrydere, måske er bare lidt for godt til at være sandt. Det var det, der var det rigtigt kriminelle.

Hvis det så bare havde været en floromvunden pressemeddelelse fra et køkkenfirma, der havde sneget sig ind nederst på en forbrugerside, havde det været til at leve med. Men at kolportere, at 149 mennesker uden skyggen af bevis er sociale bedragere, er ikke, hvad man kan kalde journalistisk anstændigt. Det er snarere journalistisk pinligt. Jeg ved godt, at arbejdspresset er stort, og at det går stærkt, på især netmedier, men det må være et rimeligt forlangende, at man ser bare en smule kritisk på pressemeddelelser, også når de kommer fra en kommune.

Der var et enkelt lille medie, der vendte skråen, da pressemeddelelsen dukkede op i mailboksen. Svendborgs Netavis fik spurgt, om det nu helt forholdt sig, som skrevet stod. Det gjorde det ikke, og netavisen bragte historien. Til P4 Fyns ære skal siges, at de straks rettede fejlen på deres hjemmeside og trak kommunikationsmanden i studiet. Han undskyldte, at skruen nok var blevet strammet lige rigeligt, men kommunen vil dog ikke udsende et dementi.

De mediebrugere, der ikke har adgang til enten Svendborgs Netavis eller P4 Fyn, sidder stadig tilbage med opfattelsen af, at 149 mennesker er kriminelle, fordi der var nogen, der var for dovne til at anvende en smule kildekritik.

0 Kommentarer