13 mediefolk dræbt i Gaza

13 journalister og fotografer er døde i Gaza-krigen. Fem er dræbt i målrettede angreb eller krydsild. ”Drabene må stoppe, og Israel må stilles til ansvar for disse uhyrligheder,” mener international journalist-præsident. ”Det er ikke vores opgave at vælge side,” understreger DJ-formand

Det er normalt journalister, der dækker demonstrationerne. Men i tirsdags gik journalister, fotografer og andre mediefolk side om side med menneskerets- og pressefrihedsorganisationer i gaderne i den palæstinensiske by Ramallah.

Demonstranterne bar 13 kister svøbt i palæstinensiske flag: En for hver kollega, der er blevet dræbt i Gaza-krigen.

”Vi tilslutter os den internationale fordømmelse af Israels angreb på palæstinensiske journalister, og vi udtrykker dyb vrede og sorg over, at 13 mediearbejdere er blevet dræbt,” udtaler formanden for det internationale journalistforbund (IFJ), Jim Boumelha.

Fem dræbt i målrettede angreb eller krydsild

Det fremgår af IFJ’s egen opgørelse, at fem af de 13 journalister er døde ”i målrettede angreb eller i krydsild”. Det er ikke let at adskille de to, men fælles for definitionen er, at de fem er blevet dræbt, mens de var i gang med at rapportere om krigen, forklarer en medarbejder i IFJ’s hovedkontor i Bruxelles.

Andre mediefolk er eksempelvis blevet dræbt, fordi deres hjem er blevet bombet.

”Drabene må stoppe, og Israel må stilles til ansvar for disse uhyrligheder,” lyder det fra Jim Boumelha på IFJ’s hjemmeside.

Propaganda-medier må ikke blive militære mål

Også Reportere uden Grænser har fremsat kritik af angreb på journalister. Ud over de 13 drab har organisationen rettet skarp kritik mod Israel for at bombe en række palæstinensiske medier.

Tv-stationen Al-Aqsa TV blev ifølge Reportere uden Grænser bombet den 29. juli, og tre kvarter senere blev radiostationen Al-Aqsa et andet sted i Gaza By bombet. Begge kanaler støtter Hamas.

“Reportere uden Grænser fordømmer på det kraftigste direkte angreb på Hamas’ Medier. Det faktum, at medier tjener som propaganda-kanaler, retfærdiggør ikke, at de bliver gjort til militære mål,” lyder det på organisationens hjemmeside.

Lige mange dræbt i tjeneste i Gaza og Syrien

Med fem drab på journalister i tjeneste i 2014 er krigen i Gaza desværre i både IFJ og Committee to Protect Journalists' opgørelser på samme niveau som krigen i Syrien.

Dansk Journalistforbunds formand, Mogens Blicher Bjerregård, tilslutter sig kritikken af de mange drab. Han er også formand for det europæiske forbund EFJ.

Hvad gør EFJ ved det?

”Vi oplever endnu en gang, at mediefolk, der gør deres arbejde med at dokumentere krigens rædsler, selv bliver ofre. I EFJ holder vi især øje med situationen i Europa, men følger naturligvis det, der foregår i de andre af verdens brændpunkter, og fordømmer ethvert angreb på mediefolk,” svarer Mogens Blicher Bjerregård per mail.

”Det er ikke vores opgave at vælge side”

IFJ's præsident, Jim Boumelha, udtaler blandt andet: "Drabene må stoppe, og Israel må stilles til ansvar for disse uhyrligheder." Er du enig?

”Det er ikke vores opgave at vælge side i en sådan konflikt, og det vil jeg heller ikke gøre hverken som præsident for EFJ eller som formand for DJ. Ethvert målrettet angreb på mediefolk er et angreb på demokratiet, og de bør i hele verden undersøges til bunds og retsforfølges. Det er til gengæld et mål, vi forfølger meget nøje.”

Hvordan mener du, ansvaret for de døde journalister fordeler sig mellem parterne. Har Israel et større ansvar?​

”I konflikter, som den vi ser i Gaza, er det desværre ofte sådan, at begge parter kan have en interesse i at gå målrettet efter journalister. Jeg kender ikke de konkrete episoder på en sådan måde, at jeg kan tillade mig at placere et ansvar, men det er jo det, vi skal bruge undersøgelser og retsforfølgelser til,” udtaler Mogens Blicher Bjerregård.

Journalisten har siden tirsdag forsøgt at få en kommentar fra den israelske ambassade i København. 

0 Kommentarer