12 meldes dræbt ved skudangreb på fransk magasin

12 meldes dræbt af hætteklædte skytter ved det kontroversielle satiremagasin Charlie Hebdo i Paris. Dansk korrespondent mener, angrebet er hævn for Muhammed-tegningerne. »Charlie Hebdo pisser op og ned ad ryggen på alt og alle, men jeg kan slet ikke se, hvad det ellers skulle være,« siger han til Journalisten

12 dræbte – herunder to politifolk – og fem sårede. Sådan lyder den seneste melding fra fransk politi i flere medier, efter hætteklædte mænd for kort tid siden har angrebet det franske satiremagasin Charlie Hebdo.

Charlie Hebdo holder til på Boulevard Richard Lenoir i Paris, hvor de væbnede personer angiveligt har skudt og dræbt flere personer i og uden for bygningen.

I skrivende stund er der forskellige meldinger i franske medier om antallet af dræbte samt det præcise forløb ved angrebet.

Flere medier citerer øjenvidner for, at der var mindst to gerningsmænd, samt at gerningsmændene er på flugt fra politiet.

Vigtigere end nogensinde at forsvare blasfemi

Charlie Hebdo er et kontroversielt satiremagasin, der blandt andet gør meget ud af at angribe religion.

"Det er vigtigere end nogensinde at forsvare retten til blasfemi, fordi vi kan vise, at vi står på de moderates side, når vi håner fundamentalisme,” fortalte en af bladets tegnere, Camille Besse, da Charlie Hebdo besøgte Danmark i november 2014.

Charlie Hebdo genoptrykte blandt andet de danske Muhammed-tegninger og udkom med et særnummer om "Muhammeds liv". Det førte til, at bladets tidligere redaktionslokaler blev angrebet med en brandbombe.

Pisser op og ned ad ryggen på alt og alle

Den danske Paris-korrespondent Aske Munck er ikke i tvivl om, at motivet igen er at hævne Muhammed-tegningerne.

»Jeg kan slet ikke forestille mig andet. Charlie Hebdo pisser op og ned ad ryggen på alt og alle, men jeg kan slet ikke se, hvad det ellers skulle være. Normalt siger man, at vi skal passe på med at tolke i motiverne så tidligt, men jeg kan ikke se, hvad det ellers skulle være. De gør tykt grin med alle hovedreligionerne, men der er forsvindende lidt katolsk terrorisme,« siger han til Journalisten.

Aske Munck tilføjer, at Charlie Hebdo nærmest overtog Muhammed-tegningerne og gjorde dem »til deres egen sag«.

»Latterliggørelsen af islam og islamisk fundamentalisme spiller en stor rolle for magasinet,« siger han.

Bor ved siden af

Aske Munck er stadig i Danmark på juleferie, men han følger nøje med i de franske mediers dækning. Og angrebet kommer meget tæt på.

»Det sker lige ved siden af, hvor jeg bor i Paris. Jeg er da glad for, at jeg ikke går tur med mine børn lige nu,« siger han.

Senest opdateret kl. 13.40.

2 Kommentarer

astrid schou
7. JANUAR 2015
Bernhard Verlhac PS:

Bernhard Verlhac PS:

Og så igen rettet til omkommet:
http://www.lemonde.fr/societe/live/2015/01/07/en-direct-des-coups-de-feu-au-siege-de-charlie-hebdo_4550635_3224.html
astrid schou
7. JANUAR 2015
Tegneren Bernhard Verlhac fra
Tegneren Bernhard Verlhac fra Charlie Hebdo, som vi kunne opleve ved seneste fagfestival, blev først meldt blandt de omkomne, men det er nu rettet til såret if. Le Figaro.

Risikoen for angreb blev også diskuteret på fagfestivallen:

http://fagfestival.dk/Nyheder/2014/November/-French-cartoonist-I-dont-want-people-to-shoot-at-me/

http://www.lefigaro.fr/flash-actu/2015/01/07/97001-20150107FILWWW00188--charlie-hebdo-les-dessinateurs-cabu-charb-tignous-et-wolinski-sont-morts.php