search

12 gode mobil-apps til journalister

Omdan din mobil til et mediehus med distribution af tekst, video og lyd samt dokumenter - uden at betale en øre. 

Omdan din mobil til et mediehus med distribution af tekst, video og lyd samt dokumenter – uden at betale en øre. 

For nylig var jeg inviteret til at præsentere nyttige mobilapps for en gruppe journalister på et magasin. Det var meget jeg glad for at få mulighed til, da al tale de seneste år er gået på iPad og andre tablets – mens mobilerne er gledet lidt i baggrunden som knap så funky.

Det er skidt. Vores smartphones er i højere grad computere end blot mobiltelefoner –  og  udstyret med få apps kan de gøre hvilken som helst journalist til en mobil redaktion.

Alle apps nedenfor er gratis og kan implementeres både på iPhone og Android-mobiler, så der er frit platformsvalg 🙂 . Download dem alle , og du har en god værktøjskasse til at starte ud på dine eksperimenter med.

Gem og del viden

1. Delicious – http://delicious.com
Når du læser nyheder og besøger spændende hjemmesider via din mobil – og lige kommer forbi en side, som du gerne vil gemme til senere brug, så installér onlinebogmærketjenesten Delicious og sæt en "Gem denne side"  ind i bogmærkerne til din mobile browser. Så kan du desuden broadcaste nyttige og læsværdige sider til læserne via din mobil

2. Evernote – http://evernote.com
Gem dokumenter, foto, dokumenter , kodeord bag krypteret væg – på nettet. Du kan optage lyd via din mobil, når du fx sidder til et møde. Du kan også tilføje noter ved at sende en mail til en speciel mailadresse tilknyttet din konto http://evernote.com gratis. Via app'en kan du bruge Evernote som stedet , hvor du gemmer de vigtigste filer, passwords, video og fotos, som du kommer forbi, når du er på farten.

Bagefter kan du tilgå alt indholdet fra hvilken som helst anden enhed: laptop, iPad eller desktop samt sende materialet videre til andre – eller dele det på sociale netværk. Du har adgang til 2GB plads i gratis versionen.

3. Dropbox – http://dropbox.com
Upload større dokumenter og synkroniser dem med alle dine computere og mobile enheder. Du kan installere programmer på dine smartphones, computere og tavle-computere – eller du kan tilgå Dropbox via browseren. Du har 2GB plads – og give adgang til mapperne til samarbejdspartnere, der ikke har Dropbox gratis. Det sidste er især nyttigt, hvis du er træt af ftp-problemer, når du skal overføre større filer til grafikeren eller redaktionssekretæren – eller altid lige har glemt en usb-nøgle. Det forhold løser Dropbox.

4. Dragon Dictation – http://www.nuance.com/dragon/index.htm
De fleste har prøvet at være på farten og få en god tanke, der lige burde nedfældes på skrift og gemmes eller måske sendes videre med en sms, mail eller smides på Twitter. Men det er svært, hvis man spadserer hen ad gaden eller står i bussen, hvor man skal holde balancen med den ene hånd.

Her er Dragon Dictation måske svaret. Diktér hvad du gerne vil huske eller sende – i et tydeligt og roligt dansk – og tryk gem: vupti så har app'en omsat din tale til tekst, der kan sendes som sms, gemmes som tekst eller distribueres til Facebook.  

Du har selvfølgelig muligheden for at rette i teksten, hvis app'en ikke lige fik fat i alt, men du vil blive overrasket over, hvor god app'en er 🙂 .

Skriv og del viden

5. WordPress – http://wordpress.org

Som webskrivende med et solidt cms – som f.eks. WordPress – er det nødvendigt at kunne tilgå sit site og skrive kortere tekster med foto og links – og selvfølgelig er der en app til det, hvilket gælder for alle cms'er med respekt for sig selv. Det er også muligt at redigere kommentarer, tilgå kladder og gennemse statistik mv.

6. Tumblr – http://tumblr.com
Et blog-værktøj, Tumblr, skiller sig imidlertid ud ved at være indrettet med mobil publisering for øje. Det er utroligt nemt at poste tekst, foto, video og lyd via Tumblr – og det bliver derfor ofte brugt som mobilplatform for kommunikatører. Brugervenligheden og hastighed er i top.

7. Hootsuite til Twitter
 – http://hootsuite.com 
Twitter har selv en meget velfungerende app, men hvis nu man bestyrer flere Twitter-kontis – f.eks. via sit arbejde – er Hootsuite et rigtigt godt valg. I gratis udgaven kan du tilknytte fem kontis – ikke bare Twitter, men også Facebook eller LinkedIn – og er I flere, der skal kunne tilgå en konto via Hootsuite, kan I nemt dele adgangen via tjenesten.

Endvidere er det muligt at skrive en tekst og sætte den til autopublisering på et givet tidspunkt. Desuden er det nemt at oprette søgninger så man f.eks. kan følge et bestemt hashtag som #dkpol .  Af andre lignende værktøjer kan nævnes TweetDeck.

Foto


8. Photoshop Epress
http://photoshop.com 
Når du har taget et foto til brug for en artikel eller webside, men ønsker at beskære det, har Adobe udgivet en fin app med de allermest grundliggende funktioner – beskær, roter, juster lys og farve mv. og send endelig dit redigerede motiv videre eller udgiv det på din hjemmeside. Det er nemt og forståeligt uden de store dikkedarer.

Video
Video er en standardfeature på enhver smartphone, men ved at downloade de to nedenstående apps, kan du livestreame video via din mobil – enten til din profilside på tjenesterne eller ved at indlejre videoen på din egen side.

9. Bambuser – http://bambuser.com
På to minutter kan du komme igang med at streame direkte ud til dit publikum via din mobil. De kan enten følge dig på Bambuser.com/ditnavn eller via din hjemmeside – bare du har 3G-adgang. Desuden er det muligt at være i dialog med sit publikum, der selvfølgelig kan skrive kommentarer til dit stream. Når udsendelsen er slut, bliver udsendelsen gemt på sitet – og kan desuden downloades.

10. Qik – http://qik.com
Det samme gør sig gældende med Qik , der ligeledes giver dig mulighed for stream i god kvalitet, med kommentarer og indlejring på andre sider.

Lyd
På samme måde som med video kan du optage lyd via din mobil og umiddelbart udgive det som podcast, dels via tjenestens side, sendt ud som link via Twitter eller Facebook eller forbundet med iTunes.

11. Audioboo – http://audioboo
 Indtal din reportage på mobilen, find en overskrift, emneord og tryk "udgiv" – og du har udgivet en podcast. Nemt og hurtigt. Store nyhedstjenester bruger Audioboo som f.eks. BBC

12. SoundCloud – http://soundcloud.com
På samme måde er det med SoundCloud, der ligeledes er en god platform for distribution af lyd. Den er lige så nem som Audioboo, når du skal optage lyd og hurtigt distribuere det. Tryk på Record – og udgiv bagefter, når du er færdig. Hør et eksempel på mobilbrug af SoundCloud med Henrik Føhns, P1s Harddisken , der er i Austin til kultur- og teknologikonferencen South-by-South-West, hvor han hver dag udgiver en lyddagbog.

Det var mine bud fra hoften, men hvad har du selv brugt ?

Kom med dine bud i kommentarsporet med et link og en kort beskrivelse.

Vi har alle brug for til stadighed at udveksle erfaringer om nyttige værktøjer – og der kommer hele tiden nye frem 🙂

(Indlægget har også været bragt på min private blog Mediehack ) 

Kommentarer
1
Carlo Egeberg
22.05.20 14:14
Hvad med interview . Kan nogle af de apps bruges tildet.
Jeg tænker noget materiale til senere, eget brug, for eks.
Til artikler eller rapporter.
Interview på et par timer over en kop kaffe
Fremhævet af Journalisten
Denne artikel er lukket for kommentarer.
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen