search

104 dræbte journalister i 2008

Året 2008 blev igen et brutalt år for mediefolk rundt om i verden. I det forgangne år måtte 104 journalister betale med livet for deres arbejde i verdens brændpunkter. Et lille lyspunkt er, at det er væsentlig færre end året før, hvor mere end 170 mediefolk blev myrdet eller dræbt, mens de var på arbejde. Men de 104 dødsfald, er stadig 104 for mange.

Vi internationalt såvel som her i Danmark alle en stor forpligtelse til både at være med til at forhindre drabene på journalisterne og til at hjælpe de dræbtes efterladte.

Og vi danskere kan faktisk gøre en forskel. Den særlige organisation International News Safety Institute (INSI) gennemfører træning i sikkerhed for de mange journalister i den 3. verden, ligesom freelancere får tilbud gennem INSI. De store arbejdspladser i den rigere del af verden har selv ansvaret for at klæde deres medarbejdere på til at arbejde i konfliktzonerne.

Men de samme arbejdspladser har altså også et ansvar for de stringere og dermed journalister, de gør brug af i for eksempel Zimbabwe, Pakistan, Indien og Mexico blot for at nævne nogle af de udsatte lande.

En stor del af de nyheder vi ser, hører og læser om fra for eksempel Zimbabwe kommer kun frem, fordi lokale journalister i Zimbabwe dag efter dag vover livet i deres arbejde. Aktuelt er det i Gaza, at journalisterne skal klædes på til at rapportere fra brændpunkterne.

Derfor bør danske og internationale medier være med til at støtte INSI. De to danske public service tv-stationer er sammen med DJ allerede medlemmer af INSI, mens de øvrige danske medier fortsat mangler på medlemslisten. Et medlemskab af INSI er ikke bare symbolsk, men et væsentligt bidrag i kampen for at sikre kollegers overlevelse ude i verden.

Irak topper igen i år listen over journalister dræbt på job med 16 menneskeliv, og siden krigens start har 284 journalister betalt med livet i Irak. Langt hovedparten er lokale journalister, hvilket igen vidner om behovet for at støtte op om sikkerhedstræningen lokalt. Efter Irak er det Mexico og Indien, der hører til blandt verdens farligste arbejdspladser for journalister. Her blev ti journalister i hvert land dræbt i 2008.

Sikkerhedstræningen af journalisterne har utvivlsomt reddet liv i 2008, og endnu mere fokus på den forebyggende indsats skal redde flere liv i år.

Det kræver, at medierne og deres organisationer støtter op om INSI.

Kommentarer
0

Husk at skrive dit fulde navn og en gyldig mail-adresse i felterne ovenfor, ellers vil din kommentar blive fjernet. Du kan se Journalistens regler for kommentarer her.
Tak fordi du deltager i debatten!

keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen