Brugerbetaling på nettet er nu ved at slå igennem for flere nichemedier. Den 4. januar lægger Ugeskrift for Læger hegn om det meste af indholdet på Ugeskriftet.dk. Prisen for 24-timers adgang til alt indhold bliver 100 kr.
Det lægevidenskabelige tidsskrift, der både bringer forskningsartikler, medicinske nyheder og journalistiske artikler, smækker nu døren i for det meste af indholdet.
»Nyheder vil man stadig kunne læse gratis. Og vi lukker os ikke inde på den måde, at vi afskærer os fra omverden. Men vi lægger et hegn om vores arkiv. De fleste af vores brugere leder rundt i vores arkiv. Det er virkelig det, der er vores guld,« fortæller ansvarshavende chefredaktør, Torben Kitaj, til Journalisten.dk.
For at få fuldstændig fri adgang til Ugeskriftet.dk skal man enten være medlem af Lægeforeningen eller abonnere på den trykte udgave af Ugeskrift for Læger.
Ikke-abonnenter kan stadig læse uddrag af artiklerne på nettet, men vil man læse artiklerne i fuld længde og adgang til arkivet, er man nødt til enten at købe 24-timers adgang for 100 kroner eller tegne et års abonnement.
Er man studerende får man adgang til Ugeskriftet.dk til en rabatpris på 500 kr. om året.
»Det er klart, at i den ideelle verden er et ikke ønskværdigt, men det handler også om penge. Et af vores problemer er, at vores abonnenter forlader os stille og roligt – omkring 10-20 pct. om året. Det betyder, at abonnementsindtægterne er faldet fra tre mio. kroner til under en mio. kroner om året i løbet af de seneste fem-ti år. Og senest er det gået meget hurtigt. Det er lidt som gletsjeren, der smelter – når først, det går i gang, så går det hurtigt. Og det er naturligvis uholdbart,« siger Torben Kitaj, der håber, at kunne sætte en stopper for nedturen med indførelsen af brugerbetaling.
Han understreger, at alene en stabilisering af udviklingen er et mål i sig selv.
»Men vi vil gerne langsigtet flytte interessen over på nettet. Vi er allerede gået i gang med at publicere videnskabelige artikler på nettet, så snart de er accepteret og altså før de udgives på tryk. Det betyder, at indholdet offentliggøres måneder før, det kan få plads i det trykte Ugeskrift for Læger.«
Kritikere har anført, at brugerbetalingen kan opfattes som om, at Ugeskriftet.dk lukker sig inde i en "osteklokke" og stiller spørgsmål ved, om det gavner udviklingen af den lægemedicinske viden og oplysning.
Hertil gentager Torben Kitaj, at det altså ikke er alt, der bliver lukket inde.
»Og man kan som sagt købe sig 24-timers adgang for ganske beskedne penge.«
Ugeskriftet.dk har i øjeblikket omkring 33.000 unikke brugere om ugen. Trods betalingshegn, så tror chefredaktøren på, at interessen for webudgaven vil fortsætte med at stige. Blandt andet fordi det er blevet udbredt at søge efter videnskabelige artikler via Medline/PubMed og siden læse dem på nettet – eksempelvis på Ugeskriftet.dk og på Danish Medical Bulletins hjemmeside.
Af samme grund vil der ske en klarere opdeling mellem magasin og net, sådan at Ugeskrift for Læger fremover skal være relativt let at læse, hvorimod den tungere videnskab overvejende publiceres på nettet.
Tanken er samtidig, at Ugeskriftet.dk skal opdateres dagligt med nyheder, for dermed også at øge den daglige trafik til sitet.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Det er så latterlig en metode... Det jo absurde beløber vi snakker om!!!
Det gør bare at man finder andre steder og finde sin information, jeg synes virkelig det er et slag for de personer der vitterligt gerne vil følge med i udviklingen!
Men fair nok, store dele af medicinal branchen handler jo om penge og ikke om den danske befolknings helbred så hvorfor ikke også dette!
MVH Anders