100 FÆRRE JOB

Freelancere, praktikanter og fastansatte. Alle må holde for, når sparerunderne raserer landets aviser. 100 stillinger sparet væk.

Freelancere, praktikanter og fastansatte. Alle må holde for, når sparerunderne raserer landets aviser. 100 stillinger sparet væk.


Ikke bare landets geografi er ramt af orkan. Også aviserne er ude i et alvorligt blæsevejr.
På Horsens Folkeblad var udsigten, at et stagneret oplag og faldende annonceindtjening skulle koste fem fyringer og to såkaldte naturlige afgange. Resultatet blev, at avisen undgik fyringer af fastansatte.
»Da vi kunne se, at vi var nede på, at kun én skulle fyres, så sagde vi: »Pokkerme nej, det skal være løgn!«« fortæller tillidsmand Per Gregersen. Og løgn blev det. De ansatte gik med til at afslutte de lønforhandlinger, der skulle have været gennemført i foråret 2000, allerede nu – med et rundt nul.
Slutfacit er, at tre forlader Horsens Folkeblad ved naturlig fratrædelse, samtidig bliver tre stillinger nedlagt. En fotograf stopper, den stilling nedlægges, og Horsens Folkeblad vil i fremtiden kun have fire og ikke som i dag, seks praktikanter.
»Det bliver nok ikke os, der tager de nye fra Odense og RUC,« som Per Gregersen siger.
Også på Fyns Amts Avis er nedturen gået ud over praktikanterne – en praktikantstilling ryger. Også på Amts Avisen redder de faste skindet. En redaktionssekretær rejser – stillingen genbesættes ikke. En skrivende vikar får ikke aftalen forlænget. Og fotoafdelingen er blevet pålagt at bestille noget mere, til gengæld bliver foto-freelance-budgettet skåret ned. Det går blandt andet ud over den freelancer, der fast har leveret billeder i weekenden.
Information mister to en halv mand. Bagsideredaktøren overgår per 1. juli 2000 til skrivende på halv tid. Desuden har indenrigsredaktøren sagt op, hans stilling genbesættes ikke. Det samme gælder en stilling i Århus, hvor en journalist har sagt op. Her vil Information i fremtiden bruge flere freelancere.
Op mod 100 journalistiske stillinger er dermed forsvundet i efteråret 1999 på grund af aviskrisen, der ikke mindst skyldes, at annoncepriserne falder.

0 Kommentarer