100-års-festen

 JUBILÆUM. »For 100 år siden tror jeg, at de fleste opfattede journalister som politisk farvede, løgnagtige og fordrukne. Når man ser på debatten i dag, så er det godt at se, at der er sket så meget på de 100 år.«

 

JUBILÆUM. »For 100 år siden tror jeg, at de fleste opfattede journalister som politisk farvede, løgnagtige og fordrukne. Når man ser på debatten i dag, så er det godt at se, at der er sket så meget på de 100 år.«

Sådan lød Nicolai Würtz' velkomst til de cirka 700 festklædte Kreds 1 medlemmer på Radisson SAS-hotellet på Amager til 100-års-jubilæet den 11. september. Würtz, der til daglig er producent og programudvikler på Skandinavisk Film Kompagni, var en benhård, underholdende toastmaster, der ikke tillod nogen talere at komme til orde. De må pænt vente, til 100-års-jubilæet bliver fejret på Københavns Rådhus den 15. december klokken 17.

Det var den 11. december 1904, at en gruppe journalister med Henrik Cavling i spidsen dannede en fagforening for journalister i København.

»Vores forening skal være en faglig sammenslutning, hvis livsbetingelser er kammeratligt sammenhold, og hvis død og undergang er politisk kævl,« sagde Henrik Cavling på mødet den 11. december for 100 år siden.

Selv om Cavling førte sig frem som fagforeningsmand, så var han i fuld gang med at overtage jobbet som chefredaktør på Politiken efter Edvard Brandes. Han nåede da også kun et par uger som formand, inden Kristian Dahl tog over.

På det tidspunkt havde kollegerne i provinsen allerede i fire år haft en fagforening for journalister: Provins-Journalistforeningen.Gorm Hansen, pensioneret layouter fra Ekstra Bladet, i snak med avisens tillids-mand, Thomas Szlavik.

I midten hygger Uffe Gardel, fællestillidsmand i Det Berlingske Hus, sig med pressefotografernes formand, Lars Lindskov. De tre sidstnævnte er iøvrigt alle medlemmer af Journalistforbundets hovedbestyrelse.Journalistforbundets næstformand, Fred Jacobsen (tv) benyttede festen til at diskutere med Kreds 5s formand, Morten Bergholt, mens faglig konsulent Per Sørensen lyttede.

Menu med indlagt musik

INDTAG. Forretten lød på 'pecorini med sennepsfrugt, coppa med olivensalat og bresaola med artiskoksalat'.

Derefter var der buffet, dels en sydlandsk med blandt andet sprængt and i 'citrus-/rucolasalat, vitello tonato og bagt laks med oliven-sauté', dels en asiatisk med blandt andet nudelsalat med rejer og ananas, symfoni af fisk på safrancreme og kylling i gul karry med ingefær.

Desserten var crème brulée med vanille-parfait.

På menuen stod også Peter Belli og band, der spillede op midt under maden, hvilket fik en gæst til at udbryde:

»Undskyld tjener, der er et rockband i min suppe.«

I alt spiste og drak de 700 festdeltagere 150 kilo pølse og ost, 250 kilo hovedret af forskellig art, 250 liter crème brulée og 200 liter vanille-parfait. Dertil 981 flasker vin, 192 flasker øl, 150 liter juice, 300 flasker sodavand og 35 flasker spiritus.Den første tone fra Peter Belli og band var næppe nået ud til bagvæggene, førend Kreds 1s formand, Mette Curdt, og Kreds 1s sekretær, Lissie Jensen, indtog dansegulvet. Sekunder senere var hele gulvet fyldt.

Tomme tallerkener

VENTELISTE. En af de allerførste dage i juni modtog de 6.000 medlemmer af Kreds 1 en invitation til 100-års-festen.

Et par uger senere fik Journalistforbundets øvrige 6.000 medlemmer også en indbydelse. Og hvor journalister altid får meldt sig til FagFestival og delegeretmøde i sidste øjeblik, så fik udsigten til en 100-års-fest folk i omdrejninger. En måned senere havde over 800 meldt sig til og indbetalt 100 kroner. Langt de fleste var fra Kreds 1, men 20-25 kom fra det øvrige Danmark.

Få dage inden festen ringede Kreds 1s sekretærer til 45 mennesker på venteliste og sagde, at en kombination af afbud og anderledes borddækning gjorde, at de kunne komme med til festen. Glade blev de.

Dagen oprandt. Folk ankom festlige, glade og forventningsfulde, men da alle havde sat sig, stod to borde helt tomme, lige som der var flere tomme pladser rundt om.

Omkring 125 mennesker dukkede aldrig op til festen.

Men de 700 ankomne, svarende til 12 procent af Kreds 1s medlemmer, festede – nogle helt frem til næste morgen.

Journalistliv

REALISME. Ud af 15 meget forskellige bidrag til Kreds 1's jubilæumskonkurrence 'Journalistliv' kunne dommerkomiteen ikke finde en vinder. I hvert fald ikke én, der kunne få de udloddede 25.000 kroner. I stedet blev de tre præmier på henholdsvis 25.000, 15.000 og 10.000 kroner fordelt på en andenpræmie og tre tredjepræmier.

Andenpræmien gik til Alex Frank Larsen for artiklen »Journalister skal brænde«.

Tredjepræmierne blev givet til Claus Vittus for en montage af reportager fra katastrofer og til Dan Mygind for hans fremtidsversion om Peter, der må lade livet i fremtidens medie Klar Tale, fordi han ikke vil have sine følelser manipuleret. Også makkerparret Kristian Lindberg og Jan Gerner Jønsson fik en tredjepræmie. I tegneserieform fortalte de en ganske almindelig historie om en dagbladsjournalist – ramt af nedskæringer og afskedigelser.

I øvrigt faldt 100-års-dagen sammen med Dan Myginds bryllup, men han tog bare sin brud og den nærmeste familie med til prisoverrækkelsen ved 100-års-festen.

Lang rejse

7.222 KM. Freelancejournalist Niels Peter Arskog er korrespondent i Kina, men var rejst til Danmark for at være med til 100-års-festen og FagFestival. Det var kun anden gang i løbet af de seneste fem år, at han var hjemme. Flybilletten hjem havde han vundet ved et julearrangement sidste år, hvor Niels Peter Arskog optrådte som julemand for danskerne i Bejing.

0 Kommentarer