10 millioner givet ud – knap én i kassen

Dommedagsprofetierne talte sandt: Både 24timer og Dato har svært ved at fylde annoncer på siderne. Men alt går efter planen, siger de.Annoncetørke. Omtrent 100.000 kroner til Dato og 700.000 kroner til 24timer.Salget af annoncer til de nye husstandsomdelte gratisaviser gik ikke ligefrem strygende i uge 34, viser tal fra TNS Gallup, der har talt antallet af solgte annoncemillimeter.

Dommedagsprofetierne talte sandt: Både 24timer og Dato har svært ved at fylde annoncer på siderne. Men alt går efter planen, siger de.

Annoncetørke. Omtrent 100.000 kroner til Dato og 700.000 kroner til 24timer.

Salget af annoncer til de nye husstandsomdelte gratisaviser gik ikke ligefrem strygende i uge 34, viser tal fra TNS Gallup, der har talt antallet af solgte annoncemillimeter.

Journalisten har sammenholdt dette tal med tre mediebureauers skøn over annonceprisen i uge 34, der var de to nye avisers første hele uge på markedet.

»Det bliver overordentligt svært at få økonomien til at hænge sammen, men det er ikke det samme som, at det ikke vil lykkes,« siger mediachef Gitta Steffensen fra mediebureauet Carat.

Nu er aviserne imidlertid langt fra at være gode forretninger. Landets fem største mediebureauer skønner ifølge Børsen, at det koster mindst en million kroner om dagen at producere og distribuere en gratisavis i op imod en halv million eksemplarer. Hvis den vurdering holder stik, gav de to nye aviser tilsammen et underskud på omkring ni millioner kroner i uge 34.

Men det anfægter ikke Søren Hyldgaard, der er annoncechef i Det Berlingske Officin. For Datos annoncesalg går helt som planlagt.

»Det her produkt er kun nået tre sekunder ind i første halvleg,
så med den tid, vi har haft til at forberede avisen, er dette niveau, hvad vi kan forvente. Vi har endnu ingen dokumentation for vores læsertal, og den tid, hvor annoncører bare kastede sig ind i en avis uden at vide, hvor mange læsere de kunne nå, er forbi,« siger han.

I uge 34 fyldte avisens annoncer 6.500 spaltemillimeter spredt over hele ugen. Det betyder, at ud af de i alt 160 sider, avisen sendte på gaden, var der sammenlagt omkring tre hele sider med betalte annoncer.

Flere mediebureauer har været skeptiske omkring Datos muligheder for at skaffe annoncører med den nuværende rabat på 50 procent, men Søren Hyldgaard vil ikke sænke prisen yderligere. I stedet venter Berlingske-chefen på, at Dato får opbygget sin salgsafdeling, hvilket vil tage tre til fem uger mere.

24timers indtægt på omkring 700.000 er beregnet ud fra antallet af annoncer i avisens øst-udgave. De tre øvrige udgaver af avisen har flere annoncer, påpeger direktør Torsten Bjerre Rasmussen, der mener, at alt kører efter avisens økonomiske plan.

»Vi har endnu ikke nået det niveau, vi skal nå. Men i betragtning af at vi lige er startet med det her, går det fint,« siger han.

Mediebureauerne skønner, at også 24timer samlet set har givet annoncørerne en rabat på 50 procent i forhold til listepriserne. Det ønsker Torsten Bjerre Rasmussen ikke at kommentere nærmere, men medgiver dog, at avisen næppe er prisførende på markedet. Største-delen af avisens annoncer er solgt i pakkeløsninger, hvor annoncørerne får eksponering i flere forskellige medier fra JP/Politiken-koncernen.

Under alle omstændigheder får både Det Berlingske Officin og JP/Politiken en stor udfordring i at vænne sig til et annoncemarked med store rabatter, vurderer Gitta Steffensen fra Carat.

»Men da deres lancering er defensiv, handler det sandsynligvis om, at bare der kommer annoncekroner i en af koncernens kasser, er det bedre, end hvis det går til konkurrenter,« siger hun.

Tallene dækker perioden 16.-25. august. Beregningerne er Journalistens egne, bygget på tal fra TNS Gallup og skøn fra OMD, Carat og Mediaedge:cia. Tallene skal derfor tages med forbehold.

0 Kommentarer