Dårlig Ledelse

10 gode råd: Sådan tackler du en dårlig chef

Ondt i maven. Tudeture og tvivl. Søvnproblemer, sygemeldinger og frygt for at åbne mails. Mere end hvert andet medlem af Dansk Journalistforbund har haft stresssymptomer på grund af en dårlig chef. Her er 10 gode råd til dig, hvis du er en af dem

1. Begynd med forventningsafstemning
Mange konflikter mellem chef og medarbejder bunder i dårlig forventningsafstemning. Så start der! Det øger chancen for, at både du og chefen kan spille hinanden gode.

2. Sæt dig i chefens sted, og skru ned for brok
Brok og bagtaleri forstærker negative følelser, og empati mildner dem. Derfor kan det for din egen skyld hjælpe at starte med at prøve at forstå din chef. Er chefen presset af en chef højere oppe, af økonomien eller af noget i privaten?

3. Tal med din chef – men kom selv med løsningerne
Hold fokus på, hvad chefens adfærd gør ved din opgaveløsning – ikke ved din nattesøvn eller din følelse i maven – og kom selv med løsningsforslag. Jo mindre du overlader til chefen, jo mere har du joysticket selv.

4. Vælg dine kampe med omhu
Inden du går videre i systemet, og der måske bliver krig på kniven, er det værd at overveje, om problemet løser sig selv, hvis du bider tænderne sammen og flyver under radaren for en stund?

5. Kæmp ikke alene
Du står stærkere, hvis du ikke kæmper alene. Tal med dine kolleger, så det bliver sværere for chefen at spille jer ud mod hinanden, og så I kan påpege problemerne i fælles flok.

6. Gå til din tillids- eller arbejdsmiljørepræsentant
Hvis du har lokale tillidsfolk fra din egen eller andre fagforeninger, kan det være en god idé at lade dem rejse medarbejdernes problemer med chefen, f.eks. i arbejdspladsens samarbejdsudvalg.

7. Ring til DJ
Forbundets folk sidder klar til at rådgive om, hvordan du skal agere, hvis du ikke trives og har stresssymptomer, f.eks. på grund af din chef. Samtalerne kan være på telefon eller i møde.

8. Klag til Arbejdstilsynet
Hvis chefen skaber store problemer for det psykiske arbejdsmiljø eller ligefrem krænker eller er grænseoverskridende, bør du gå til Arbejdstilsynet. Over for arbejdspladsen vil klager til Arbejdstilsynet altid være anonyme.

9. Tal med din læge
Er du så påvirket af den dårlige relation til chefen, at du har stresssymptomer, skal du gå til din læge, så lægen kan vurdere, om du bør sygemeldes. Langtidssygemeldinger løser sjældent noget i sig selv, men kan være nødvendige.

10. Sig op!
Hvis intet af ovenstående virker, eller hvis din chef er decideret psykopat eller narcissist, så er det bedste råd at komme væk, inden det slider dig op.

Kilder:

Peder Georg Skov, overlæge, Arbejds- og Socialmedicinsk Afdeling, Holbæk Sygehus
Marianne Bækbøl, forfatter til bogen ’Gi’ dig selv en god chef’
Tom Hansen, arbejdsmiljøkonsulent i DJ

0 Kommentarer

Læs også

<span class=Lisbeth så sin chef i Banedanmark køre afdeling i sænk: ”Det var modbydeligt at se gode kolleger gå ned på stribe”">

Lisbeth så sin chef i Banedanmark køre afdeling i sænk: ”Det var modbydeligt at se gode kolleger gå ned på stribe”

07. MARTS 2022
Dårlig ledelse

”Helt vilde tal”: Branchen tager ikke ledelse alvorligt, siger eksperter

07. MARTS 2022