
Talkrigen begyndte, da Mette Frederiksen under kandidatdebatten på DR1 fortalte, at Søren Pape Poulsens konservative økonomiske plan vil betyde 40.000 fyringer i det offentlige. Foto: Agnete Schlichtkrull
Mette Frederiksen har vundet talkrigen om, hvor hårdt Det Konservative Folkeparti vil skære i velfærden med deres økonomiske plan.
Sådan lyder dommen fra eksperterne i ’Budskab’ efter fem dages talkrig om, hvorvidt Papes politik vil betyde, at 40.000 offentligt ansatte skal fyres.
”Jeg synes, Socialdemokratiet har været bedst til at plante en god følelse i modtageren, hvor Konservative fremstår mere som de her Excel-bureaukrater, som vil skære lidt ned, for at man kan spare noget i skat,” siger Jonas Schrøder, kommunikationschef i Rema 1000.
Caspar Strand, kommunikationschef i Patienterstatningen, erklærer sig ’enig’. Han vurderer også, at Konservative står med den sværeste kommunikationsopgave i kapløbet, fordi de er dem, der lægger op til den laveste vækst i de offentlige udgifter.
”Kommunikationsmæssigt er det altså lidt svært at forstå, at man kan skære ned på noget og så samtidig gøre noget bedre,” siger Caspar Strand.
Pape hopper i med begge ben
Talkrigen har raset mellem Socialdemokratiet og De Konservative, lige siden Mette Frederiksen godt syv minutter inde i den store debat mellem statsministerkandidaterne søndag aften kom med udsagnet:
”Det, Søren Pape Poulsen foreslår, det er, at man helt fjerner topskatten og i stedet for gennemfører besparelser i den offentlige sektor, der vil betyde, at 40.000 – cirka 40.000 offentligt ansatte – skal fyres.”
Søren Pape protesterede og kaldte det blandt andet for ”hokus-pokus-regnestykker” og ”klassisk socialdemokratisk skræmmekampagne tæt på et valg”.
En reaktion, som ifølge eksperterne i ’Budskab’ fremmer Socialdemokratiets sag og skader De Konservatives.
”Det er også valgkamp classic, at de røde siger, at de blå vil smadre velfærdssamfundet. Så jeg synes, han hopper lige i med begge ben i stedet for bare at skifte fokus,” siger Jonas Schrøder.
Står fast på 40.000
I dagene efter tv-debatten udtalte flere topøkonomer i medierne, at de ikke helt kunne bakke Mette Frederiksens udsagn op. Når de regnede på De Konservatives økonomiske plan, kom de snarere frem til, at den ville betyde 30-35.000 færre offentligt ansatte. Derudover bestred de brugen af ordet ’fyringer’.
”Retningen er korrekt, men tallet, som det blev fremlagt i debatten i går (altså søndag), er ikke korrekt,” sagde økonomiprofessor ved Aarhus Universitet Torben M. Andersen til Berlingske.
Men Socialdemokratiet stod fast på tallet 40.000.
På sociale medier kørte de ud med grafikker med teksten: ”Papes plan vil betyde 40.000 færre offentligt ansatte”.
Og Ritzau kunne citere finansminister Nicolai Wammen for at sige:
”Jeg synes, det er helt inden for skiven at sige, at det svarer til, at man skal ud og fyre 40.000 mennesker.”
Ifølge eksperterne i ’Budskab’ giver det mening for Socialdemokratiet at mose på med deres budskab, selv om eksperter sår tvivl om selve tallet.
”Hvis man tænker det helt kynisk, så kan man til de økonomer sige ’vissevasse, det kan godt være, de har regnet det ud, men jeg kan bare sige til danskerne – og det tror jeg, danskerne er enige i – at 40.000 er rigtig mange færre sygeplejersker. Vil I ikke give mig ret i det?’” siger Jonas Schrøder.
Talkrigen fortsætter
Torsdag kom Finansministeriet med et nyt regnestykke, hvor ministeriet har regnet sig frem til, at antallet af offentligt ansatte vil falde med omkring 39.000 frem mod 2030, hvis forudsætningen er en vækst i det offentlige forbrug på 0,13 procent, sådan som De Konservatives plan ligger til grund.
Mads Lundby Hansen fra tænketanken Cepos mener dog, at Finansministeriet i sit regnestykke har undladt at tage højde for Konservatives planer på forsvarsområdet, hvilket Søren Pape Poulsen også kommenterer på Twitter.
”Mette Frederiksen slipper afsted med tre (!) usandheder i debatten søndag, og nu fremlægger Wammen en beregning med en regnefejl på 11 mia. om vores politik. Man overvejer jo, om det her er bevidst,” skriver han.
Talkrigen lever altså stadig.
Ifølge Caspar Strand står Socialdemokratiet i et ’kynisk dilemma’ om at værne om troværdigheden og på den anden side holde liv i diskussionen om konsekvenserne af de konservatives plan.
”Det, der også er sket, er, at vi har brugt en lille uges tid på at diskutere, hvor meget De Konservative vil skære ned,” siger Caspar Strand og tilføjer:
”Og det tror jeg ikke, Socialdemokratiet er ked af.”
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.