TV 2 og BT bragte billeder af dræbt ambassadør – DR gjorde ikke

Der blev både filmet og fotograferet, da den russiske ambassadør i Tyrkiet i går blev skudt og dræbt under en kunstudstilling. BT bragte maskeret foto af liget, og TV 2 bragte dele af videoen. »Der er stor dokumentationsværdi i at vise scenen,« siger nyhedschef. DR: »Ikke nødvendigt at vise et lig«
  • Burhan Ozbilici/Polfoto
20.12.2016 · 16:13

Mandag blev den russiske ambassadør i Tyrkiet, Andrej Karlov, skudt og dræbt under åbningen af en kunstudstilling i Ankara.

Til stede under åbningen var blandt andet fotograf Burhan Ozbilici fra Associated Press. Som han har beskrevet i AP's artikel her, blev han ved med at tage billeder, da gerningsmanden havde affyret sine skud og løb rundt med sit våben og råbte »glem ikke Aleppo«, og »Allahu akbar« - Gud er stor. Samme scene blev også filmet.

Men der er forskel på, hvor meget af episoden de danske medier har valgt at vise i deres dækning af skyderiet, der betegnes som en terrorhandling. 

»Vi valgte at bringe videoen, på nær selve øjeblikket, hvor ambassadøren bliver skudt bagfra. Det var for voldsomt. Men scenen efterfølgende har vi vist, fordi vi synes, der er stor dokumentationsværdi i at vise scenen, hvor gerningsmanden løber rundt og råber Allahu akbar,« siger TV 2’s nyhedschef, Jacob Kwon.

Viser kun billeder af dræbte i helt særlige situationer

På DR valgte de også at vise videoen, fortæller nyhedsdirektør Ulrik Haagerup. Til gengæld viste de kun en beskæring af videoen, hvor man ikke kan se liget af ambassadøren, der ligger på gulvet.

»Vi har ikke vist billeder eller video af liget. Det er ikke nødvendigt at vise et lig, der ligger på gulvet, mener vi. Jeg tror godt, de fleste kan forestille sig, hvordan det ser ud, at en mand ligger dræbt på et gulv på et kunstmuseum, så det ser vi ingen grund til. Der skal være helt særlige grunde, hvis vi skal vise billeder af dræbte personer. Og de grunde er der ikke i det her tilfælde,« forklarer Ulrik Haagerup.

På videoen, som TV 2 har vist, kan man se den dræbte ambassadør ligge på gulvet. Stationen har også bragt billeder, hvor man kan se den dræbtes ansigt.

I kunne jo nemt beskrive situationen uden at vise billederne - så hvorfor vise så voldsomme billeder?

»Vi tænker det egentlig omvendt. Vores princip er, at vi viser virkeligheden, som den er, og så kan der være ting, vi fravælger at vise. Og vi er ikke sat i verden for at holde ting tilbage. I videst muligt omfang viser vi virkeligheden, som den er,« siger Jacob Kwon.

BT: Det handler om ofrets værdighed i døden

På bt.dk har man ligesom TV 2 bragt billeder, hvor man kan se liget af den dræbte ambassadør. Men modsat TV 2 har BT valgt at maskere den dræbtes ansigt, fortæller konstitueret chefredaktør Jens Grund.

»Det er ikke af hensyn til vores læsere, men af hensyn til ofret selv. Det handler om ofrets værdighed i døden. Spørgsmålet er jo altid, hvem man vil beskytte i den slags situationer – der mener jeg, at vores opgave er at beskytte mennesket, der ligger der, men samtidig vise situationen. På den måde fungerer det jo som visual proof for vores læsere,« siger han.

BT har ikke bragt videoen. Men det skyldes mere en praktisk omstændighed end et etisk valg, fortæller Jens Grund, som sagtens mener, de kunne have bragt den uden selve gerningsøjeblikket.

»Men rent praktisk havde vi ikke redigeringskraft til at klippe i video på det tidspunkt, da den kom ud.«

DR viser gerningsmand

Efter sommerens terrorangreb var DR – på linje med internationale medier som Le Monde – ude og sige, at de som hovedregel ikke vil bringe billeder af mulige terrorister.

»Der er brug for at kigge på, om det er rigtigt og nødvendigt, at vi, når de her terrorister udfører deres selvmordsangreb eller drab, bringer deres billeder stort og flot på aviserne, vores netmedier og i fjernsynet. Det mener jeg ikke, at vi skal,« sagde Ulrik Haagerup dengang til Journalisten.

Men i det aktuelle angreb fra Ankara ser nyhedsdirektøren ikke noget problem i at bringe video og billeder, hvor man kan se gerningsmanden.

»Det, vi snakkede om, var, at der var en stribe terrorhandlinger i sommer, hvor man efterfølgende kunne finde identitetskort på de terrorister, der havde slået sig selv ihjel. Fordi de efter al sandsynlighed ønskede, at medierne skulle blæse dem stort op. Og vi vil ikke bringe billeder, der kan glorificere de her mennesker,« siger Ulrik Haagerup.

Det er blevet nævnt, at gerningsmanden her fra Ankara på nogle billeder nærmest ligner en action-helt og fremstår heroisk med sit våben over hovedet. Er det ikke rigtigt?

»Jo, men på det billede, vi har bragt, kan man dårligt kende ham. Og det er heller ikke nogle billeder, vi har banket til og gjort stort.« 

Kommentar

22/12/2016 - 19:01

Thomas Lund Hansen

Til gengæld viste DR morderen stå og fægte med pistol og speak hen over om drabet - lige i forlængelse af julekalenderen. Fjernbetjeningen lå på bordet, så der gik lige en rum tid, før jeg fik slukket.


"Hvorfor slog han en ihjel, far?" spurgte sønnike.

Nåh, de skal jo alligevel lære det på et eller andet tidspunkt...

Glædelig jul unger

23/12/2016 - 13:23

Mikael Nielsen

Jeg har ingen problemer med at gerningsmænd eller deres ofre vises, såfremt det har en nyhedsmæssig værdi. Hvis forældre ikke tror deres poder forstår det - så skal de jo nok ikke glo tv-avis. Vi andre er ved at være en smule trætte af nyheder-light fordi alle de her spelt-curling-forældre vil have der skal tages hensyn til deres unger.

23/12/2016 - 16:35

Thomas Lund Hansen

@mikael Jeg ved ikke om din kommentar er møntet på mig, men jeg er enig i, at medier skal vise det råt for usødet.

Måske kunne man blot lige advare om indholdet først, når man sender det stort set uden pause efter julekalenderen.

Seneste jobopslag

Kommunikationsmedarbejder til Sydvestjysk Sygehus, Esbjerg

Sydvestjysk Sygehus
Ansøgningsfrist: 15.01

Pressechef til Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen

Københavns Kommune
Ansøgningsfrist: 02.01

DANMARKS FISKERIFORENING SØGER JOURNALIST

DANMARKS FISKERIFORENING
Ansøgningsfrist: 08.01

Leder til BUPL’s kommunikation

BUPL - BØRNE- OG UNGDOMSPÆDAGOGERNES LANDSFORBUND
Ansøgningsfrist: 04.01

TV 2 Lorry søger kreativ historiefortæller

TV2/ Lorry
Ansøgningsfrist: 15.01

Erfaren projektleder til lotterikommunikation

Kræftens Bekæmpelse
Ansøgningsfrist: 07.01

Pressechef til Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen

Københavns Kommune
Ansøgningsfrist: 02.01

Er du vores nye kommunikations- og sekretariatsmedarbejder?

Kristelig Handicapforening
Ansøgningsfrist: 05.01

Kommunikationskonsulent

Viborg Kommune
Ansøgningsfrist: 05.01

Politiken søger EU-korrespondent

Politiken
Ansøgningsfrist: 20.12

Pressesekretær til Undervisningsministeriet

Undervisningsministeriet
Ansøgningsfrist: 10.01

Journalist TIL BORNHOLMS TIDENDE

Bornholms Tidende
Ansøgningsfrist: 15.01

Kommunikationsdirektør til Diabetesforeningen

Diabetesforeningen
Ansøgningsfrist: 07.01

Leder af kommunikation DTU Byg

DTU
Ansøgningsfrist: 20.12

INTERN KOMMUNIKATIONSKOORDINATOR

Sparekassen Sjælland-Fyn
Ansøgningsfrist: 16.12

Tovholder på bibliotekets kommunikation

Herlev Bibliotek
Ansøgningsfrist: 05.01

BO BEDRE søger digital journalist

BENJAMIN MEDIA A/S
Ansøgningsfrist: 03.01

Videojournalist

Folkekirken.dk
Ansøgningsfrist: 21.12

Head of Social

Landbrug & Fødevarer
Ansøgningsfrist: 18.12