Sprogpolitiet: Keed af Verden, kier ad Himmelen

Thomas Kingo var en æstetisk mester, og denne titel er en genistreg. I forskellen på de to små ord, "af" og "ad", kan sådan set hele digtet opsummeres: Det jordiske livs korte glæder er ingenting værd i forhold til den ideale evighed man længes mod og lever med i kraft af troen.
21.01.2009 · 08:02

Thomas Kingo var en æstetisk mester, og denne titel er en genistreg. I forskellen på de to små ord, "af" og "ad", kan sådan set hele digtet opsummeres: Det jordiske livs korte glæder er ingenting værd i forhold til den ideale evighed man længes mod og lever med i kraft af troen.

Ja, det handler om "af" og "ad". Når man ser f'et i "af", må man godt tænke lidt på ordet "fra". Og når man ser d'et i "ad", må man godt tænke lidt på ordene "med" og "mod". Den der kører "af" Roskildevej, ender bestemt ikke samme sted som den der kører "ad" Roskildevej. Den første kører "fra" vejen, den anden kører "med" vejen under hjulene, eller man kan sige "langs med" vejen. Og den der kører "ad" Roskilde til, kører "mod" Roskilde, altså i Roskildes retning.
"Ad" har at gøre med "ad hvilken vej", "af" har at gøre med hvad noget kommer "fra" eller kommer "væk fra". Hvis man står på femte trin af en stige, kan man gå ned "ad" den, eller man kan hoppe ned "af" den, alt efter om man bruger stigen som hjælpemiddel eller springer fra den.
"Af" går fra en fase til en anden, "ad" går via en fase og ud igen. Det er meget logisk at vi ofte ved en fejl kommer til at skrive "ud af vinduet" eller "ud af døren". Jeg gør det også selv. Det er fordi vi tænker bevægelsen indefra og ud, altså "ud af huset". Men den går via henholdsvis vinduet og døren. Vi kigger ud "af" huset "ad" vinduet, og vi går ud "af" huset "ad" døren. "Ud ad døren/vinduet" er blevet faste udtryk hvis korrekte stavemåde strider imod det billede vi ser for os. Bedre sprog, fx "ud gennem vinduet" har ringe odds på grund af økonomien i "ad", og derfor vil "af"-fejlen fortsætte.
Dansk Sprognævn har desværre gjort det valgfrit om man griner ad eller af. Jeg opfordrer til at man viser sproget den respekt at skelne: Hvis du er i rum med en anden person, kan du grine med ham, mod ham og i hans retning. Hvis du er ked af noget, er du ked på grund af noget, en årsag. Du fløjter "ad" din hund, og du fløjter "af" glæde over dit jordiske liv. •


I denne klumme lader vi sprogbetjenten Martin Lund komme efter os. I hvert nummer anholder han en ny udbredt sproglig fejl eller ugerning i journalistikken. Vi håber, han fanger dig!

Martin Lund er stud.mag. i dansk, skriver speciale om komma og har startet firmaet Retskrivningspolitiet. Han mener, at Dansk Sprognævn skal ændres fundamentalt, og han ønsker totalforbud mod grammatisk komma, hvorfor vi helt undtagelsesvist lader ham sætte sine kommaer, hvor han vil.

Magasin: 

Kommentar

27/01/2009 - 17:50

Christian Galberg

 

Kunne den ”Sprogbetjent” dog ikke finde på noget andet end at belære os professionelle skrivende om ting og sager, der turde være enhver, der har bestået en studentereksamen, bekendt – som f.eks. forskellen på ad og af?

 

Det er da gribende, at han på en eller anden måde har fundet frem til rubrikken  på Thomas Kingos digt ”Dend XI. Sang” i ”Aandelige Siunge=koors Anden Part. eller Siælens Opvækkelse til Allehaande Andagter i Allehaande Tilfælde” fra  1681, som alle jo har lige ved hånden? 

Gad vist om han selv har læst hele digtet, der handler om, ja, ”Forfængelighed”!

 

Mere relevant havde det været blot at henvise til Retskrivningsordbogen, der har en glimrende forklaring på anvendelsen af begge det to ”svære” ord – i min udgave endda på samme opslag. Hvor svært kan det være?

 

Men det ville vist også have været at vise for stor foragt for os journalister, som den latterlige ”Sprogbetjent” åbenlyst anser for dumme og uvidende. Fyr den stud. (mag) og find et kvalificeret menneske, der virkelig ved noget om sproget.

 

Og som kommaterer korrekt, tak!

 

Seneste nyheder

27.05.2016 · 13:50

DJ-medlemmer på Dagens.dk får nu en overenskomst

Rasmus Barlag
27.05.2016 · 11:51

Støtte-topscorer drosler webprojekt ned

Jørgen Skadhede
27.05.2016 · 10:51

The Guardian trækker 13 artikler tilbage

Rasmus Barlag

Tilmeld dagligt nyhedsbrev

Jobopslag

Kommunikationschef til Danske Handicaporganisationer

Danske Handicaporganisationer (DH)
Ansøgningsfrist: 20.06

Chefredaktør for Familie Journal og Ude og Hjemme

Aller Media
Ansøgningsfrist: 12.06

Presse- og kommunikationskonsulent i PenSam

PenSam
Ansøgningsfrist: 09.06

Kristeligt Dagblad søger journalist til kirke og tro-redaktion

Kristeligt Dagblad
Ansøgningsfrist: 13.06

Komputer for alle søger kreativ og idérig Journalist

Bonnier Publications A/S
Ansøgningsfrist: 05.06

Journalist med næse og ører

Region Midtjylland
Ansøgningsfrist: 10.06

Redaktør/projektleder til ForskerZonen på Videnskab.dk

Videnskab.dk
Ansøgningsfrist: 02.06

Kommunikationsrådgiver

Danske Regioner
Ansøgningsfrist: 03.06

Erfaren pressesekretær

Miljø- og Fødevareministeriet
Ansøgningsfrist: 01.06

Pressekonsulent til Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering

Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering
Ansøgningsfrist: 10.06

TV-programchef med speciale i ledelse og TV-produktioner

Kalaallit Nunaata Radioa
Ansøgningsfrist: 30.05

NY REPORTER SØGES TIL TV 2/FYN BUSINESS

TV 2/Fyn
Ansøgningsfrist: 07.06

Erfaren Klipper/fotograf/visuel producer til TV-dokumentar.

dokumentarkompagniet
Ansøgningsfrist: 31.05

Redaktionschef til Sygeplejersken

Dansk Sygeplejeråd
Ansøgningsfrist: 16.06

CHEFPRODUCER TIL TV 2

TV 2
Ansøgningsfrist: 30.05

Kommunikationskonsulent

Ejendomsforeningen Danmark
Ansøgningsfrist: 31.05

Nyt fra Kommunikationen.dk