Sangfuglen slår igen

Twitters redesign er supercool. Men vi kan stadig ikke kvidre per sms.
01.11.2010 · 11:57

Af: Ole Munk

Twitters redesign er supercool. Men vi kan stadig ikke kvidre per sms.

ANMELDELSE. Mens knap halvdelen af alle danskere er på Facebook, ligger antallet af hjemlige Twitter-brugere fortsat og roder nede omkring de 20.000. OK, de to tjenester tilbyder naturligvis heller ikke det samme - Facebook handler mest om at pleje sociale kontakter, hvorimod Twitters force er hurtig udveksling af informationer - men en medvirkende årsag til ubalancen kunne være den dysfunktionelle arkitektur og det amatøragtige design, der frem til dette efterår har skæmmet Twitter.com.
Svagheder, der sammen med Twitters åbne kode skabte grobund for et mylder af "parasit-applikationer", som tilbød andre - og ofte bedre - adgangsveje til Twitter-universet.
14. september slog Twitter.com imidlertid tilbage med et gennemgribende redesign, der har gjort sitet til det suverænt smukkeste og sjoveste sted at kvidre. Det primitive køkkenbords-udtryk er afløst af et knivskarpt look med åbenlyse referencer til Twitters iPad-applikation, der blev lanceret to uger tidligere. Ganske smart præsenteres det ny design som et såkaldt preview, som brugeren selv skal vælge; men jeg har svært ved at forestille mig, at nogen herefter frivilligt vil gå tilbage til den gamle udgave.
Eftersom den kreative klasse synes stærkt overrepræsenteret blandt Twitter-brugere, bør betydningen af at se lækker ud absolut ikke undervurderes. Men også funktionaliteten er forbedret. Det ny Twitter.com er bygget op omkring to lodrette paneler, hvor den klassiske tidslinje fylder det venstre panel, mens indholdet af det højre skifter afhængigt af brugerens handlinger. Klikker jeg på et tweet, forstørres dette i højrepanelet sammen med relateret materiale, såsom en mini-profil af afsenderen, retweets, geotags med videre. Det tager lidt tid at lære at afkode de mange variationer.
Nye samarbejdsaftaler med blandt andet YouTube og Flickr betyder, at også lænkede fotos og video kan ses direkte i højrepanelet. En stor gevinst for brugeren, samtidig med at Twitter.com bliver mere interessant for annoncører, idet fremtidige besøg på sitet må formodes at vare længere.
En anden væsentlig forbedring er, at tidslinjens længde er blevet dynamisk. Jeg kan scrolle tilbage, så langt jeg orker, uden at skærmen behøver opdateres. Og skulle jeg pludselig gribes af trangen til at ytre mig, kan jeg når som helst klikke på "New tweet"-ikonet, der ligger fast i sidetoppen sammen med søgefelt og hjem/profil/beskeder - plus brugerens identitet og menuen til at rette i indstillingerne.
Det sidste er tydeligvis noget, Twitter-folket bruger både tid og kræfter på. Mange brugerprofiler er hele små kunstværker med omhyggeligt komponerede portrætfotos, baggrunde og farvekombinationer, der vidner om, at Twitter ikke KUN handler om at følge med i alt det nye, men også - og hvem ved, måske i endnu højere grad? - om den selviscenesættelse, der synes så central for moderne mennesker.

PS: En tilsvarende forbedring af Twitters mobil-applikation lader vente på sig, ligesom det fortsat ikke er muligt at tweete fra Danmark uden at være online. Hvorfor vi på dette punkt halter bagefter for eksempel Saudi-Arabien, Sri Lanka og Sverige er et spørgsmål, jeg har kvidret højlydt og længe om, uden at få svar.

--

Ole Munk er designkonsulent, grafisk formgiver og illustrator, uddannet som arkitekt med speciale i visuel kommunikation. Han anmelder websites i Journalisten med fokus på arkitektur, design og funktionalitet.

 

Kommentar

Seneste nyheder

24.03.2017 · 08:41

Postulerende og lidt irriterende dokumentar

Anonymous (ikke efterprøvet)
23.03.2017 · 14:35

Seks redaktionelle forlader North Media i sparerunde

Andreas Marckmann Andreassen
23.03.2017 · 14:14

Så mange licenskroner går til Facebook

Jørgen Skadhede

Fremtiden kommer. Du skal ikke være bange

Hvad sker der med vores fag, og hvad skal vi kunne for at have et spændende job i fremtiden? Det undersøger Journalisten de kommende dage i vores fremtidstema. Følg med her: journalisten.dk/fremtid

Seneste jobopslag

Studentermedhjælper til kommunikation og grafiske opgaver

Mediehuset Ingeniøren
Ansøgningsfrist: 01.04

Kommunikationsmedarbejder til barselsvikariat på Vallekilde Højskole

Vallekilde Højskole
Ansøgningsfrist: 12.04

Presse- og kommunikationschef

Forsvarsministeriet
Ansøgningsfrist: 06.04

Dansk Metal søger fotograf

Dansk Metal
Ansøgningsfrist: 30.03

Kommunikations- og arrangementskonsulent søges

Erhvervshus Nord
Ansøgningsfrist: 31.03

Pressesekretær til departementet

Miljø- og Fødevareministeriet
Ansøgningsfrist: 17.04

Kommunikationschef til Guldborgsund Kommune

GULDBORGSUND KOMMUNE
Ansøgningsfrist: 04.04

Journalist til Dagens Medicin

Dagens Medicin
Ansøgningsfrist: 27.03

Kommunikationschef til Danmarks bedste hospital

Region Midtjylland
Ansøgningsfrist: 02.04

Kommunikationsmedarbejder

LGBT Danmark
Ansøgningsfrist: 31.03

Erfaring med TV produktion samt pædagogisk flair

Helsingør Kommune
Ansøgningsfrist: 26.03

Kommunikationskonsulent med weberfaring til Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse
Ansøgningsfrist: 31.03

Kommunikationskonsulent

DIF
Ansøgningsfrist: 24.03

Kan du sætte strøm til historierne?

Domea.dk
Ansøgningsfrist: 27.03

Presse- og kommunikationskonsulent til Danmarks Lærerforening

Danmarks Lærerforening
Ansøgningsfrist: 27.03