Sangfuglen slår igen

Twitters redesign er supercool. Men vi kan stadig ikke kvidre per sms.
01.11.2010 · 11:57

Af: Ole Munk

Twitters redesign er supercool. Men vi kan stadig ikke kvidre per sms.

ANMELDELSE. Mens knap halvdelen af alle danskere er på Facebook, ligger antallet af hjemlige Twitter-brugere fortsat og roder nede omkring de 20.000. OK, de to tjenester tilbyder naturligvis heller ikke det samme - Facebook handler mest om at pleje sociale kontakter, hvorimod Twitters force er hurtig udveksling af informationer - men en medvirkende årsag til ubalancen kunne være den dysfunktionelle arkitektur og det amatøragtige design, der frem til dette efterår har skæmmet Twitter.com.
Svagheder, der sammen med Twitters åbne kode skabte grobund for et mylder af "parasit-applikationer", som tilbød andre - og ofte bedre - adgangsveje til Twitter-universet.
14. september slog Twitter.com imidlertid tilbage med et gennemgribende redesign, der har gjort sitet til det suverænt smukkeste og sjoveste sted at kvidre. Det primitive køkkenbords-udtryk er afløst af et knivskarpt look med åbenlyse referencer til Twitters iPad-applikation, der blev lanceret to uger tidligere. Ganske smart præsenteres det ny design som et såkaldt preview, som brugeren selv skal vælge; men jeg har svært ved at forestille mig, at nogen herefter frivilligt vil gå tilbage til den gamle udgave.
Eftersom den kreative klasse synes stærkt overrepræsenteret blandt Twitter-brugere, bør betydningen af at se lækker ud absolut ikke undervurderes. Men også funktionaliteten er forbedret. Det ny Twitter.com er bygget op omkring to lodrette paneler, hvor den klassiske tidslinje fylder det venstre panel, mens indholdet af det højre skifter afhængigt af brugerens handlinger. Klikker jeg på et tweet, forstørres dette i højrepanelet sammen med relateret materiale, såsom en mini-profil af afsenderen, retweets, geotags med videre. Det tager lidt tid at lære at afkode de mange variationer.
Nye samarbejdsaftaler med blandt andet YouTube og Flickr betyder, at også lænkede fotos og video kan ses direkte i højrepanelet. En stor gevinst for brugeren, samtidig med at Twitter.com bliver mere interessant for annoncører, idet fremtidige besøg på sitet må formodes at vare længere.
En anden væsentlig forbedring er, at tidslinjens længde er blevet dynamisk. Jeg kan scrolle tilbage, så langt jeg orker, uden at skærmen behøver opdateres. Og skulle jeg pludselig gribes af trangen til at ytre mig, kan jeg når som helst klikke på "New tweet"-ikonet, der ligger fast i sidetoppen sammen med søgefelt og hjem/profil/beskeder - plus brugerens identitet og menuen til at rette i indstillingerne.
Det sidste er tydeligvis noget, Twitter-folket bruger både tid og kræfter på. Mange brugerprofiler er hele små kunstværker med omhyggeligt komponerede portrætfotos, baggrunde og farvekombinationer, der vidner om, at Twitter ikke KUN handler om at følge med i alt det nye, men også - og hvem ved, måske i endnu højere grad? - om den selviscenesættelse, der synes så central for moderne mennesker.

PS: En tilsvarende forbedring af Twitters mobil-applikation lader vente på sig, ligesom det fortsat ikke er muligt at tweete fra Danmark uden at være online. Hvorfor vi på dette punkt halter bagefter for eksempel Saudi-Arabien, Sri Lanka og Sverige er et spørgsmål, jeg har kvidret højlydt og længe om, uden at få svar.

--

Ole Munk er designkonsulent, grafisk formgiver og illustrator, uddannet som arkitekt med speciale i visuel kommunikation. Han anmelder websites i Journalisten med fokus på arkitektur, design og funktionalitet.

 

Kommentar

Seneste nyheder

19.09.2017 · 16:55

Henrik fra Helsingør har skrevet om København i 25 år

Anne-Laura Hedegaard
19.09.2017 · 14:34

Plejehjemsansatte: Medierne fortalte kun den halve sandhed

Kerstin Bruun-Hansen
19.09.2017 · 13:42

Pind vil sløjfe stipendier til udenlandske DMJX-studerende

Kerstin Bruun-Hansen

Seneste jobopslag

Vi søger konsulenter til udvikling af efter- og videreuddannelse

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX)
Ansøgningsfrist: 09.10

Redaktør for sociale medier til TV 2

TV 2
Ansøgningsfrist: 02.10

Journalist søges til Avisen.dk og Ugebrevet A4

Avisen.dk og Ugebrevet A4
Ansøgningsfrist: 22.09

Varde Kommune søger alsidig kommunikationsmedarbejder

Varde Kommune
Ansøgningsfrist: 25.09

Kommunikationsmedarbejder til Kommunikation

Silkeborg Kommune
Ansøgningsfrist: 22.09

Kommunikationskonsulent

BUPL - BØRNE- OG UNGDOMSPÆDAGOGERNES LANDSFORBUND
Ansøgningsfrist: 21.09

Redaktionschef på Familie Journal

Aller Media
Ansøgningsfrist: 01.10

Digital Content Manager

DGI
Ansøgningsfrist: 01.10

Webjournalist til SØNDAG

Aller Media
Ansøgningsfrist: 24.09

Kopenhagen Fur is looking for an experienced Content Writer

Kopenhagen Fur
Ansøgningsfrist: 29.09

Informationsmedarbejder til partnerskabet Energispring

Københavns Kommune
Ansøgningsfrist: 20.09

Er du vores nye kollega?

Medieskolerne, Media College Denmark
Ansøgningsfrist: 28.09

Redaktionschef, DR Nyheder Digital

DR
Ansøgningsfrist: 25.09

Kommunikationskonsulent til presse og sociale medier i Danske Handicaporganisationer (DH)

Danske Handicaporganisationer (DH)
Ansøgningsfrist: 22.09