Quill-robotter æder jobs

ANMELDELSE. "Bogen er særdeles relevant med mange eksempler, men forfatteren er påståelig uden tilstrækkelig dokumentation i sine forusigelser om en fremtid uden arbejde,” skriver anmelder Ulla Bechsgaard om 'Robotterne kommer'
19.12.2016 · 16:02

Af: Ulla Bechsgaard

Bog: Robotterne kommer – om en fremtid uden arbejde 
Forfatter: Martin Ford
Forlag: Gyldendal (192 sider, 250 kroner)

Anmelder: Ulla Bechsgaard, journalist, ledelsesskribent og -konsulent

Langt mere journalistik end nogen aner, bliver skrevet af robotter. Det hævder den amerikanske teknologinørd Martin Ford i sin nye bog ’Robotterne kommer’. Han forventer, at en lang række journalistjobs og andre videnbaserede jobs vil forsvinde de kommende år på grund af robotterne.

Martin Ford forudser en fremtidig verden med væsentlig større social ulighed, end vi kender i dag. Han mener, at selve fundamentet for vores økonomi på længere sigt er truet. Desværre beskriver han ikke på nogen måde robotterne som frisættende, men udelukkende som et rædselsscenarie, der vil ryste vores arbejdsmarked.

Det er den kunstige intelligens, Quill, som er skurken. Quill-teknologien benyttes af medieeliten, herunder erhvervsmagasinet Forbes, til at fremstille automatiserede artikler blandt andet om sport, erhverv og politik. Teknologien kan generere en nyhedshistorie cirka hvert 30. sekund, og mange af artiklerne offentliggøres på kendte websites; dog ofte uden at medierne gør opmærksom på, at forfatteren er et computerprogram.

Den første computerproducerede artikel, det var i 2009, handlede om en baseballkamp mellem Los Angeles Angels og Boston Red Sox. Artiklen er bestemt læsbar, men vil aldrig få en pris for god formidling. En af stifterne af Narrative Science, som står bag Quill, er citeret for at mene, at 90 procent af alle nyhedsartikler i 2026 vil være skrevet ved hjælp af algoritmer.

Quill er en universal analytisk maskine, som kan skrive beretninger og rapporter. Quill starter med at indsamle data fra en bred vifte af kilder, blandt andet transaktionsdatabaser, finansielle og salgsrapporterings-systemer, websites og sågar sociale medier.

Sluttelig foretager computeren en analyse, der er designet til at finde de vigtigste og mest interessante fakta frem. Til sidst skriver Quill en rapport eller artikel. Quill-teknologien er et bevis på, at de opgaver, som engang blev udført af højtkvalificerede professionelle, også er sårbare over for automatisering.

Quill er en del af Big Data-revolutionen, og ud over at specifikke jobfunktioner vil blive automatiseret, vil også vores metoder til at holde styr på data og udnytte dem blive totalt forandret, hævder Martin Ford. Det ved vi allerede udmærket i mediebranchen, men Ford hævder, at de færreste kan forestille sig, hvor hurtigt det kommer til at gå.

Bogen er særdeles relevant med mange eksempler, men forfatteren er påståelig uden tilstrækkelig dokumentation i sine forudsigelser om en fremtid uden arbejde. Martin Ford har arbejdet med computere og software i 25 år. Han har skrevet  til New York Times, Fortune og Huffington Post. Bogen blev kåret til Business Book of the Year i 2015 af Financial Times. 

 

Kommentar

Seneste nyheder

24.03.2017 · 14:17

Mød din kandidat: Rasmus Mark Pedersen

Maria Brus Pedersen
24.03.2017 · 12:09

Finans får mediestøtte efter klage

Andreas Marckmann Andreassen
24.03.2017 · 11:23

Sådan kommer du i gang med Augmented Reality-journalistik

Anonymous (ikke efterprøvet)

Fremtiden kommer. Du skal ikke være bange

Hvad sker der med vores fag, og hvad skal vi kunne for at have et spændende job i fremtiden? Det undersøger Journalisten de kommende dage i vores fremtidstema. Følg med her: journalisten.dk/fremtid

Seneste jobopslag

Studentermedhjælper til kommunikation og grafiske opgaver

Mediehuset Ingeniøren
Ansøgningsfrist: 01.04

Kommunikationsmedarbejder til barselsvikariat på Vallekilde Højskole

Vallekilde Højskole
Ansøgningsfrist: 12.04

Presse- og kommunikationschef

Forsvarsministeriet
Ansøgningsfrist: 06.04

Dansk Metal søger fotograf

Dansk Metal
Ansøgningsfrist: 30.03

Kommunikations- og arrangementskonsulent søges

Erhvervshus Nord
Ansøgningsfrist: 31.03

Pressesekretær til departementet

Miljø- og Fødevareministeriet
Ansøgningsfrist: 17.04

Kommunikationschef til Guldborgsund Kommune

GULDBORGSUND KOMMUNE
Ansøgningsfrist: 04.04

Journalist til Dagens Medicin

Dagens Medicin
Ansøgningsfrist: 27.03

Kommunikationschef til Danmarks bedste hospital

Region Midtjylland
Ansøgningsfrist: 02.04

Kommunikationsmedarbejder

LGBT Danmark
Ansøgningsfrist: 31.03

Erfaring med TV produktion samt pædagogisk flair

Helsingør Kommune
Ansøgningsfrist: 26.03

Kommunikationskonsulent med weberfaring til Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse
Ansøgningsfrist: 31.03

Kan du sætte strøm til historierne?

Domea.dk
Ansøgningsfrist: 27.03

Presse- og kommunikationskonsulent til Danmarks Lærerforening

Danmarks Lærerforening
Ansøgningsfrist: 27.03