Planer om nedsat licens vækker bekymring

Dansk Journalistforbund og DR-tillidsmand kalder planerne om lavere medielicens »bekymrende«. DJ-formand Lars Werge frygter fyringer. DR-tillidsmand siger, at en svækkelse af public service vil gavne udenlandske medier
  • Bjarne Bergius Hermansen / DR Presse
28.11.2016 · 11:07

Licensen skal sættes ned, DR skal levere et mere ”fokuseret” programindhold, og antallet af DR-kanaler skal reduceres. Sådan lyder udspillet i trekløverregeringens nye regeringsgrundlag.

Og det vækker bekymring hos fællestillidsmand for DJ-medlemmerne i DR Henrik Friis Vilmar.

»Det bekymrer mig, at Danmarks største og helt uafhængige medie svækkes. Det er bekymrende, hvis det kommer til at betyde færre ansatte. Og det undrer mig, at man ikke vil bruge de penge, det koster at drive DR,« siger han.

DJ-formand Lars Werge siger:

»Hvis man vil lave DR for færre penge, har vi svært ved at se, at det kan ske, uden at man også skiller sig af med kolleger, og det er vi grundlæggende ikke tilhængere af.«

Vil styrke udenlandske medier

Lars Werge mener ikke, tiden er inde til at mindske danske medier nu, hvor udenlandske mediegiganter som Google, Facebook og Youtube stormer frem.

»Når man vil nedsætte medielicensen, må det være, fordi man vil lave mindre public service,« siger Lars Werge og henviser til, at medielicensen også går til TV 2's regioner og Radio24syv.

Tillidsmand Henrik Friis Vilmar frygter, at færre kanaler betyder, at DR fratages P3 og dermed mister legitimitet i befolkningen.

»Hvis man for eksempel lukker P3, vil det være sværere at få fat i de unge, der skal være vores brugere mange år fremover. Det er problematisk,« siger Henrik Friis Vilmar.

Han tror ikke, de unge nødvendigvis vil vælge andre danske medier.

»Jeg tror, en del af de unge vil vælge udenlandske netmedier og ikke danske aviser. Dermed kommer de længere væk fra det danske demokrati, og det ser jeg som et stort problem,« siger Henrik Friis Vilmar.

Journalisten forsøger at få et interview med DR’s ledelse om regeringsgrundlaget.

TV 2's privatisering

Der står i regeringsgrundlaget, at TV 2 skal privatiseres. Ifølge Lars Werge er det ikke interessant i sig selv, om stationen ejes af staten eller af private. Det er vigtigere, at TV 2 fortsat har en klar public service-forpligtelse – sådan som TV 2 har det i dag, forklarer han.

De Konservative fortalte sidste år Journalisten, at DR's indtægter fra staten skulle ligge på samme niveau fremover. Venstre, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti mente, at statens bidrag skulle sænkes.

Det nuværende medieforlig løber frem til udgangen af 2018.

Kommentar

28/11/2016 - 18:59

Jan Hillers

Man kan sagtens argumentere for, at DR stopper med at producere den slags som egentlig burde høre til på kommercielle kanaler (eller slet ikke produceres), og det virker som om, der er indtil flere afdelinger, som er noget DJØF-agtige, og som kunne nedlægges. Og hvis det samme produceres andre steder, behøver det vel ikke koste journalistiske arbejdspladser - hvilket jo ikke er det samme som ikke at koste arbejdspladser for medlemmer af DJ.
Men selvfølgelig skal forbundets ledelse kæmpe for alle medlemmer. Alligevel synes jeg godt, den kan gøre noget aktivt for at DR i højere grad fokuserer på det andre kanaler/firmaer ikke vil eller kan og især sikrer mere af den nødvendige undersøgende journalistik.
Jeg synes også det burde være muligt at gå ind i en dialog i forhold til enten at lade licens blive opkrævet via skat, eller at den ikke skal betales af alle, der blot har en computer - men det kræver en form for login/betaling for brug af DR.
Desværre er der jo en syg tankegang om røde lejesvende osv blandt nogle af de borgerlige. Og den slags post-faktualitet er vanskeligt at gøre op med. Men et forsøg værd, hvis det kommer dertil.

29/11/2016 - 22:27

Niels Riis ebbesen

Hvis DR's programmer er så fremragende som DR's ledelse og medarbejdere påstår, så burde det da ikke være et problem, at sælge dem på helt alm. markedsvilkår.

Og det er altså på høje tid, at vi får et opgør med forestillingen om, at danskerne ikke selv er i stand til, at vælge hvilke medier de ønsker at købe og betale for.

Seneste jobopslag

Kommunikationsproducent

Statens Museum for Kunst
Ansøgningsfrist: 06.11

Nyhedsjournalist til DR Syd i Esbjerg

DR
Ansøgningsfrist: 02.11

Kommunikationschef søges til Københavns Politi

Københavns Politi
Ansøgningsfrist: 01.11

Pressekonsulent til Dansk Arbejdsgiverforening

DA - DANSK ARBEJDSGIVERFORENING
Ansøgningsfrist: 12.11

Danmarks dybdeborende erhvervsmedie udvider

InsideBusiness
Ansøgningsfrist: 30.10

Kunde- og kommunikationschef til Landbrugsstyrelsen

Miljø- og Fødevareministeriet
Ansøgningsfrist: 08.11

Digital redaktionsleder til DR Aarhus

DR
Ansøgningsfrist: 13.11

Kommunikationskonsulent

Region Hovedstaden
Ansøgningsfrist: 13.11

Reporter og digi til DR Syd

DR
Ansøgningsfrist: 02.11

Allround Communicator

Grundfos Holding A/S
Ansøgningsfrist: 05.11

Jysk Fynske Medier søger en printredigerende

Jysk Fynske Medier
Ansøgningsfrist: 23.10

Journalist eller kommunikationsmedarbejder

DTU
Ansøgningsfrist: 27.10

Lokalredaktør på Langeland

Fyns Amts Avis
Ansøgningsfrist: 23.10

Kommunikatør med skarp pen og strategisk tæft til Nationalt Genom Center

Sundheds- og Ældreministeriet
Ansøgningsfrist: 30.10

Nyhedsredaktør til DR Sporten

DR
Ansøgningsfrist: 02.11

DIGITAL COMMUNICATOR

Grundfos Holding A/S
Ansøgningsfrist: 26.10

Journalist til Dagens Byggeri

FBG Medier
Ansøgningsfrist: 24.10