Planer om nedsat licens vækker bekymring

Dansk Journalistforbund og DR-tillidsmand kalder planerne om lavere medielicens »bekymrende«. DJ-formand Lars Werge frygter fyringer. DR-tillidsmand siger, at en svækkelse af public service vil gavne udenlandske medier
  • Bjarne Bergius Hermansen / DR Presse
28.11.2016 · 11:07

Licensen skal sættes ned, DR skal levere et mere ”fokuseret” programindhold, og antallet af DR-kanaler skal reduceres. Sådan lyder udspillet i trekløverregeringens nye regeringsgrundlag.

Og det vækker bekymring hos fællestillidsmand for DJ-medlemmerne i DR Henrik Friis Vilmar.

»Det bekymrer mig, at Danmarks største og helt uafhængige medie svækkes. Det er bekymrende, hvis det kommer til at betyde færre ansatte. Og det undrer mig, at man ikke vil bruge de penge, det koster at drive DR,« siger han.

DJ-formand Lars Werge siger:

»Hvis man vil lave DR for færre penge, har vi svært ved at se, at det kan ske, uden at man også skiller sig af med kolleger, og det er vi grundlæggende ikke tilhængere af.«

Vil styrke udenlandske medier

Lars Werge mener ikke, tiden er inde til at mindske danske medier nu, hvor udenlandske mediegiganter som Google, Facebook og Youtube stormer frem.

»Når man vil nedsætte medielicensen, må det være, fordi man vil lave mindre public service,« siger Lars Werge og henviser til, at medielicensen også går til TV 2's regioner og Radio24syv.

Tillidsmand Henrik Friis Vilmar frygter, at færre kanaler betyder, at DR fratages P3 og dermed mister legitimitet i befolkningen.

»Hvis man for eksempel lukker P3, vil det være sværere at få fat i de unge, der skal være vores brugere mange år fremover. Det er problematisk,« siger Henrik Friis Vilmar.

Han tror ikke, de unge nødvendigvis vil vælge andre danske medier.

»Jeg tror, en del af de unge vil vælge udenlandske netmedier og ikke danske aviser. Dermed kommer de længere væk fra det danske demokrati, og det ser jeg som et stort problem,« siger Henrik Friis Vilmar.

Journalisten forsøger at få et interview med DR’s ledelse om regeringsgrundlaget.

TV 2's privatisering

Der står i regeringsgrundlaget, at TV 2 skal privatiseres. Ifølge Lars Werge er det ikke interessant i sig selv, om stationen ejes af staten eller af private. Det er vigtigere, at TV 2 fortsat har en klar public service-forpligtelse – sådan som TV 2 har det i dag, forklarer han.

De Konservative fortalte sidste år Journalisten, at DR's indtægter fra staten skulle ligge på samme niveau fremover. Venstre, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti mente, at statens bidrag skulle sænkes.

Det nuværende medieforlig løber frem til udgangen af 2018.

Kommentar

28/11/2016 - 18:59

Jan Hillers

Man kan sagtens argumentere for, at DR stopper med at producere den slags som egentlig burde høre til på kommercielle kanaler (eller slet ikke produceres), og det virker som om, der er indtil flere afdelinger, som er noget DJØF-agtige, og som kunne nedlægges. Og hvis det samme produceres andre steder, behøver det vel ikke koste journalistiske arbejdspladser - hvilket jo ikke er det samme som ikke at koste arbejdspladser for medlemmer af DJ.
Men selvfølgelig skal forbundets ledelse kæmpe for alle medlemmer. Alligevel synes jeg godt, den kan gøre noget aktivt for at DR i højere grad fokuserer på det andre kanaler/firmaer ikke vil eller kan og især sikrer mere af den nødvendige undersøgende journalistik.
Jeg synes også det burde være muligt at gå ind i en dialog i forhold til enten at lade licens blive opkrævet via skat, eller at den ikke skal betales af alle, der blot har en computer - men det kræver en form for login/betaling for brug af DR.
Desværre er der jo en syg tankegang om røde lejesvende osv blandt nogle af de borgerlige. Og den slags post-faktualitet er vanskeligt at gøre op med. Men et forsøg værd, hvis det kommer dertil.

29/11/2016 - 22:27

Niels Riis ebbesen

Hvis DR's programmer er så fremragende som DR's ledelse og medarbejdere påstår, så burde det da ikke være et problem, at sælge dem på helt alm. markedsvilkår.

Og det er altså på høje tid, at vi får et opgør med forestillingen om, at danskerne ikke selv er i stand til, at vælge hvilke medier de ønsker at købe og betale for.

Seneste jobopslag

Kommunikationsmedarbejder til Sydvestjysk Sygehus, Esbjerg

Sydvestjysk Sygehus
Ansøgningsfrist: 15.01

Pressechef til Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen

Københavns Kommune
Ansøgningsfrist: 02.01

DANMARKS FISKERIFORENING SØGER JOURNALIST

DANMARKS FISKERIFORENING
Ansøgningsfrist: 08.01

Leder til BUPL’s kommunikation

BUPL - BØRNE- OG UNGDOMSPÆDAGOGERNES LANDSFORBUND
Ansøgningsfrist: 04.01

TV 2 Lorry søger kreativ historiefortæller

TV2/ Lorry
Ansøgningsfrist: 15.01

Erfaren projektleder til lotterikommunikation

Kræftens Bekæmpelse
Ansøgningsfrist: 07.01

Pressechef til Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen

Københavns Kommune
Ansøgningsfrist: 02.01

Er du vores nye kommunikations- og sekretariatsmedarbejder?

Kristelig Handicapforening
Ansøgningsfrist: 05.01

Kommunikationskonsulent

Viborg Kommune
Ansøgningsfrist: 05.01

Politiken søger EU-korrespondent

Politiken
Ansøgningsfrist: 20.12

Pressesekretær til Undervisningsministeriet

Undervisningsministeriet
Ansøgningsfrist: 10.01

Journalist TIL BORNHOLMS TIDENDE

Bornholms Tidende
Ansøgningsfrist: 15.01

Kommunikationsdirektør til Diabetesforeningen

Diabetesforeningen
Ansøgningsfrist: 07.01

Leder af kommunikation DTU Byg

DTU
Ansøgningsfrist: 20.12

Tovholder på bibliotekets kommunikation

Herlev Bibliotek
Ansøgningsfrist: 05.01

BO BEDRE søger digital journalist

BENJAMIN MEDIA A/S
Ansøgningsfrist: 03.01

Videojournalist

Folkekirken.dk
Ansøgningsfrist: 21.12

Head of Social

Landbrug & Fødevarer
Ansøgningsfrist: 18.12

Stærke nyhedsjournalister til TV 2/Bornholm

TV 2/Bornholm
Ansøgningsfrist: 19.12