Nauntoftes testamente

ANMELDELSE. "En velskrevet bog, som folk med interesse for udenrigsjournalistik og/eller selvudleverende erindringslitteratur næppe vil finde kedelig," skriver anmelder Johs Lynge om 'Minefelter'
27.06.2017 · 11:32

Af: Johs Lynge

Bog: Minefelter
Forfatter: Jens Nauntofte
Forlag: Politikens Forlag (344 sider, 300 kroner)

Anmelder: Johs Lynge, freelancejournalist

Det er de store træer i skoven af gamle DR-reportere, der falder i disse år. Frank Esmann, Ole Sippel, senest Vibeke Sperling og ligeledes for nylig Jens Nauntofte, der dog nåede at færdiggøre sin omfangsrige, alsidige erindringsbog ’Minefelter’, som en anden DR-veteran, Leif Davidsen, har forsynet med et forord, hvor det professionelle balancerer fint med det private perspektiv.

Og hvis man, som denne læser, forventede, at det var det professionelle perspektiv, som Nauntofte selv ville rendyrke i denne bog – for der er jo nok af udflugter med historiske højdepunkter at plukke fra – tog man fejl. Heldigvis. For udenrigsreporteren havde nemlig et privatliv, der er både lærerigt og lidt skræmmende at blive lukket ind i. Allerede fra barndommen i borgerskabshjemmet, hvor han vokser op i en familie med tjenestefolk, der regeres med autoritær/sadistisk hånd af en far, som aldrig forstod, at hans søn ikke fulgte den nationalt og kristeligt forankrede borgerlige vej, far ellers nøje havde udstukket for sin søn.

At det måtte komme til et brud mellem dem, overrasker selvfølgelig ikke, når man ved, hvad der siden blev af Jens Nauntofte, der fik ubændig udlængsel og sprang fra sin shipping-læreplads og rejste rundt på eventyr i Europa og Mellemøsten, og der fattede interesse for journalistikken. Der var nu også lidt at rapportere om de steder, han kom forbi i sine formative år i 60’erne, hvor han for eksempel oplevede Berlinmur-byggeriet og Seksdages-krigen, der firdoblede Israels territorium og mangedoblede det palæstinensiske folks trængsler. Nauntofte betrådte nye stier i statsradiofonien ved også at præsentere den palæstinensiske side af sagen og fik hug for det – inden for såvel som uden for institutionen. Men Nauntofte blev hurtigt ”hårdhudet” over for angrebene. Imidlertid fik han i sit otium mange årtier senere et overrumplende dybt stød, der tilsyneladende pinte ham en anelse til det sidste. En (under)gravende journalist fra DR2 stegte nemlig Nauntofte i hans gamle Vietnam-reportagestof, der blev udstillet i den afslørende/opreklamerede dokumentarføljeton ’Jagten på de røde lejesvende’. Her mærkede Nauntofte ”afmagten over journalistikkens beskidte kneb”, selv om offeret ikke er blind for, at han måske var lidt ”venstreorienteret light” i sin verdensanskuelse i sin tid.

Nauntofte efterlader sig i hvert fald et overflødighedshorn af uforglemmelige oplevelser, nedfældet i en velskrevet bog, som folk med interesse for udenrigsjournalistik og/eller selvudleverende erindringslitteratur næppe vil finde kedelig. 

 

Kommentar

Seneste jobopslag

KOMMUNIKATIONSRÅDGIVER

INSTITUT FOR MENNESKERETTIGHEDER
Ansøgningsfrist: 16.08

Skarp kommunikationskoordinator søges

Lemvig Kommune
Ansøgningsfrist: 15.08

Senior Pressekonsulent

PFA Pension
Ansøgningsfrist: 09.08

Digital mad-journalist til dr.dk/mad

DR
Ansøgningsfrist: 11.08

Web- og SoMe-redaktør

ROSKILDE HANDELSSKOLE
Ansøgningsfrist: 10.08

KOMMUNIKATIONSCHEF

KANT arkitekter
Ansøgningsfrist: 11.08

Radio24syv søger reporter i Aarhus

Radio24syv
Ansøgningsfrist: 10.08

SoMe-stærk virksomhedskorrespondent

ARKIL HOLDING A/S
Ansøgningsfrist: 06.08

Global Editor for Native Advertising Institute

Native Advertising Institute
Ansøgningsfrist: 05.09

Efterskoleforeningen søger en presseansvarlig med politisk tæft

Efterskoleforeningen
Ansøgningsfrist: 11.08

ITD søger presserådgiver

ITD
Ansøgningsfrist: 21.08

Informationerne er derude – kan du finde dem?

Københavns Politi
Ansøgningsfrist: 31.07

LANDBRUGSNYT søger journalist

Lolland-Falsters Folketidende A/S
Ansøgningsfrist: 26.07

Kommunikationsmedarbejder

Naturvidenskabernes Hus
Ansøgningsfrist: 15.08

Presse- og kommunikationsmedarbejder til Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet

Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet
Ansøgningsfrist: 06.08

Informationerne er derude – kan du finde dem?

Østjyllands Politi
Ansøgningsfrist: 31.07

Webmaster/journalist til Danske Malermestre

Danske Malermestre
Ansøgningsfrist: 11.08

To stærke og udviklingsorienterede kommunikatører

Faaborg-Midtfyn Kommune
Ansøgningsfrist: 09.08