Lækagesagen er slut

Anklagemyndigheden rejser ikke tiltale mod Jacob Winther for at have lækket fortrolige oplysninger om danske jægersoldaters udsendelse til Irak for fem år siden.
24.02.2012 · 09:07

Anklagemyndigheden rejser ikke tiltale mod Jacob Winther for at have lækket fortrolige oplysninger om danske jægersoldaters udsendelse til Irak for fem år siden.

Forsvarsminister Søren Gades tidligere presserådgiver, Jacob Winther, kan ånde lettet op. Efter fem år er den såkaldte lækagesag definitivt slut. Det skriver jp.dk.

Dermed bliver der ikke rejst anklage mod Jacob Winther for at have lækket fortrolige oplysninger om danske jægersoldaters udsendelse til Irak i april 2007.

Politiet havde ellers vist fornyet interesse for lækagen, da Ekstra Bladet i  december offentliggjorde en lydfil, hvor tidligere DR-journalist Nils Giversen fik journalist på TV 2 Rasmus Tantholdt til - delvist - at erkende, at Jacob Winther var TV 2's kilde til historien om jægersoldaterne.

Jacob Winther har under hele forløbet fastholdt, at han ikke lækkede oplysningen.
»Jeg er ikke kilde til den historie,« har Jacob Winther udtalt. Han er i dag kommunikationschef i Danske Regioner.

Den 16. december 2011 modtog Københavns Politi desuden et anonymt brev indeholdende et usb-stick, hvor hele lydfilen med telefonsamtalen tilsyneladende er tilgængelig, forklarer Københavns Politi i en pressemeddelelse.

Københavns Politi spurgte Nils Giversen og Rasmus Tantholdt, om de efter offentliggørelsen af lydfilen ville afgive ny forklaring eller ændre deres tidligere forklaring, men det var ikke tilfældet. Højesteret fastslog i februar 2011, at hverken Rasmus Tantholdt eller Nils Giversen var forpligtet til at vidne i sagen.

Politiet har vurderet, at lydfilen er ægte nok, men ikke rummer noget, der kan bringe en eventuel straffesag mod Jacob Winther videre. Filen er en "ægte og umanipuleret gengivelse af en samtale" mellem journalist Nils Giversen og journalist Rasmus Tantholdt, siger politiet, som samtidig vurderer, at samtalen var fortrolig og ikke tænkt til offentliggørelse i en bredere kreds.

»Efter politiets opfattelse kan samtalen give grundlag for forskellige udlægninger af, hvornår og af hvem oplysningerne om udsendelse af jægersoldater til Irak blev videregivet, og samtalen belyser ikke beslutningsprocessen og ansvarsfordelingen i forbindelse med videregivelsen,« lyder Københavns Politis vurdering.

Sagen begyndte i april 2007, da TV 2 og Morgenavisen Jyllands-Posten fortalte, at danske elitesoldater fra Jægerkorpset var på vej til Irak.

I februar 2010 fastslog filminstruktør Christoffer Guldbrandsen i et interview i filmmagasinet EKKO, at han vidste, at Jacob Winther var manden bag lækagen.

Mistanken blev yderligere styrket, da journalist Nils Giversen optog en samtale, hvor Rasmus Tantholdt fortæller, at Jacob Winther bragte ham i »pisse-lorte-situation« ved at levere oplysningen.

I december 2011 offentliggjorde Ekstra Bladet store dele af lydfilen.

Sagen betød, at Nils Giversen blev bortvist fra DR. TV 2's poitiske reporter Kaare R. Skou blev sendt på orlov for at have omtalt, at lækken kom fra Forsvasministeriet. Og for Jacob Winther og forsvarsminister Søren Gade var lækagesagen ifølge Jyllands-Posten - sammen med sagen om jægersoldaten Thomas Rathsacks bog - udslagsgivende for, at de måtte forlade Forsvarsministeriet.

Kommentar

24/02/2012 - 10:33

Peter Andreas

Et stort tillykke til Danmark, der nu officielt kan smykke sig med titlen 'Bananrepublik'

27/02/2012 - 19:50

Kirsten Erlendsson

 

Hvor er det dog jammerligt, at vi skal vente til involverede herrers memoirer, før vi kan få at vide, hvem det egentlig var, der fik sagt for meget over en sjus over to på vej hjem i et fly fra Afghanistan.

Det skal nok blive bestsellers. For det burde vel være i alles interesse, at vi på et eller andet tidspunkt finder ud af, hvem der var ansvarlig for lækagen, der kunne have kostet udsendte soldater livet. Også selv om TV2 hævder, at soldaterne var landet, da de offentliggjorde nyheden.

Ligesom det er politiet livet om at finde ophavsmændene til lækagen til B.T. om Helle Thornings skattesag, der dog ikke har kostet nogen livet - endnu. Andre vil kalde det whistle-blowing - alt efter politisk ståsted, of course

Ord er blevet taknemmelige, nu omstunder

Hvad der burde være en ren tilståelsessag, er blevet den berømte byld i r.....Den bliver bare større og større, fordi ingen prikker hul på den.

Det er beskæmmende, at de ansvarlige har valgt at sætte sig i samme situation med Blekingegade-bandens medlemmer - uden sammenligning iøvrigt - at hvis bare alle bestemmer sig for at holde mund, så kommer retssystemet til kort.! 

 

 

Seneste nyheder

27.05.2016 · 13:50

DJ-medlemmer på Dagens.dk får nu en overenskomst

Rasmus Barlag
27.05.2016 · 11:51

Støtte-topscorer drosler webprojekt ned

Jørgen Skadhede
27.05.2016 · 10:51

The Guardian trækker 13 artikler tilbage

Rasmus Barlag

Tilmeld dagligt nyhedsbrev

Jobopslag

Kommunikationschef til Danske Handicaporganisationer

Danske Handicaporganisationer (DH)
Ansøgningsfrist: 20.06

Chefredaktør for Familie Journal og Ude og Hjemme

Aller Media
Ansøgningsfrist: 12.06

Presse- og kommunikationskonsulent i PenSam

PenSam
Ansøgningsfrist: 09.06

Kristeligt Dagblad søger journalist til kirke og tro-redaktion

Kristeligt Dagblad
Ansøgningsfrist: 13.06

Komputer for alle søger kreativ og idérig Journalist

Bonnier Publications A/S
Ansøgningsfrist: 05.06

Journalist med næse og ører

Region Midtjylland
Ansøgningsfrist: 10.06

Redaktør/projektleder til ForskerZonen på Videnskab.dk

Videnskab.dk
Ansøgningsfrist: 02.06

Kommunikationsrådgiver

Danske Regioner
Ansøgningsfrist: 03.06

Erfaren pressesekretær

Miljø- og Fødevareministeriet
Ansøgningsfrist: 01.06

Pressekonsulent til Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering

Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering
Ansøgningsfrist: 10.06

TV-programchef med speciale i ledelse og TV-produktioner

Kalaallit Nunaata Radioa
Ansøgningsfrist: 30.05

NY REPORTER SØGES TIL TV 2/FYN BUSINESS

TV 2/Fyn
Ansøgningsfrist: 07.06

Erfaren Klipper/fotograf/visuel producer til TV-dokumentar.

dokumentarkompagniet
Ansøgningsfrist: 31.05

Redaktionschef til Sygeplejersken

Dansk Sygeplejeråd
Ansøgningsfrist: 16.06

CHEFPRODUCER TIL TV 2

TV 2
Ansøgningsfrist: 30.05

Kommunikationskonsulent

Ejendomsforeningen Danmark
Ansøgningsfrist: 31.05

Nyt fra Kommunikationen.dk