Journalister risikerer kæmpe gebyrer ved simpel research

120.000 kroner i gebyrer til staten. Så meget ville det have kostet Morgenavisen Jyllands-Posten, hvis avisen skulle have betalt for den seneste research til artikel-serien "Det Store Ejendomsspil". Nu er der lukket for informationerne, og spekulanter får frit spil, lyder advarslen. (opdateret)
06.10.2009 · 10:42

120.000 kroner i gebyrer til staten. Så meget ville det have kostet Morgenavisen Jyllands-Posten, hvis avisen skulle have betalt for den seneste research til artikel-serien "Det Store Ejendomsspil". Nu er der lukket for informationerne, og spekulanter får frit spil, lyder advarslen. (opdateret)

Offentlighedens kontrol med ejendomsmarkedet er på vej til at blive fortid. I godt en måned nu har det nemlig kostet cool cash at hente oplysninger fra det nye digitale tinglysningssystem. Samtidig er mængden af oplysninger blevet stærkt begrænset, og risikoen er, at spekulanter får frit spil.

Det fastslår ekspert i mediejura, Oluf Jørgensen, fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole over for Jyllands-Posten.

Avisen har de seneste to år indhentet mere end 1.000 tingbogsoplsyninger, som har ført til den omfattende artikelserie "Det Store Ejendomsspil" med afsløringer af hundreder af lyssky handler.

Og ifølge Oluf Jørgensen er det et alvorligt tilbageslag for medierne, at myndighederne nu har lukket for en række offentlige informationsstrømme og samtidig har givet gebyrskruen nogle kraftige nøk opad.

Tidligere blev alle tinglysninger af skøder og pantebreve offentliggjort på Statstidende.dk. Nu har borgerne ikke længere umiddelbart adgang til informationer om køber og sælger, adresse og eventuelt lejlighedsnummer. Vil man have adgang, så må man slippe 120 kroner hver gang.

»Det er yderst vigtigt, at offentligheden sikres en nem og hurtig tilgængelighed til tingbogsoplysninger. Og det nye digitale system lægger nogle uacceptable hindringer i vejen. Derfor kan jeg kun kraftigt opfordre de ansvarlige til at ændre systemet hurtigst muligt,« siger Oluf Jørgensen til Jyllands-Posten.

På Jyllands-Posten er journalisterne bag serien om ejendomsspekulanterne i Danmark stærkt frustrerede og bekymrede over de nye regler:

»Til lykke til banditterne. De har vundet en stor sejr,« siger journalist Niels Sandøe til Journalisten.dk. Han påpeger, at problemet ikke kun handler om, at man skal betale gebyr for de digitale oplysninger, men at vitale oplysninger ej heller i øjeblkket er tilgængelige:

»Københavns Byret har ikke fulgt loven. De skulle stille en computer op, hvor man kunne se de her akter. Men det er ikke sket,« siger han og tilføjer, at loven kræver, at der stilles computere op på alle landets byretter med tinglysning.

Indtil det sker er brugerne hindret adgang til centrale oplysninger i de forskellige ejendomshandler.

»Noget af det, man ikke længere kan se, er, hvis en ejendom er handlet op. I det fysiske skøde figurerer mellemmanden, men det er ikke oplyst digitalt. Man kan heller ikke se, hvem der skriver til vitterlighed. Man kan kun se overskrifts-agitge ting,« siger Niels Sandøe, der kalder lovgivningen for "sjusk".

»Det er simpelthen sjusk og sjask og uansvarlig embedsførelse, som burde få konsekvenser. Det er et mega spring tilbage i tiden til mere lukkethed. Og det er ikke kun et sprøgsmål om penge og gebyrer. De har slukket for lyset i rummet, så banditterne kan skjule sig,« udtaler Jyllands-Postens journalist, der flere gange har været indstillet til Cavlingprisen - senest netop for serien "Det Store Ejendomsspil".

I Dansk Journalistforbund er Mogens Blicher Bjerregård ligeledes fortørnet:

»Det er helt forrykt, at den teknologiske udvikling skal gøre det dyrt og mere besværligt for borgerne at få adgang til oplysninger fra Tinglysningen. Her er informationsfriheden helt afgørende, og politikerne må simpelthen finde en løsning, der gør Tinglysningen mindst lige så tilgængelig som i papirdagene. Teknologien er der selvfølgelig, så brug den i offentlighedens tjeneste - uden at det skal koste noget,« siger DJ's formand til Journalisten.dk.

Partner i Kaas & Mulvad, mediespecialisten Nils Mulvad, er ligeledes stærkt kritisk. Også produktansvarlig for Statstidende, Mette Bjerring, kritiserer systemet i dagens udgave af Jyllands-Posten.

Avisen har i øvrigt forsøgt at få en kommentar fra projektansvarlig for den digitale tinglysning, dommer Søren Sørup Hansen. Han har dog ikke besvaret Jyllands-Postens henvendelser i sagen.

(opdateret 11:32)

Kommentar

Seneste nyheder

23.06.2017 · 08:38

"Viden og videnskab er trængt i medierne"

Andreas Marckmann Andreassen
22.06.2017 · 15:25

'Alt det vi deler' blev delt 6 mio. gange

Anne-Laura Hedegaard
22.06.2017 · 12:37

Rejsemagasin lukker på print – redaktør ser tilbage

Lasse Højsgaard
22.06.2017 · 07:39

Danskerne stoler mere på nyhedsmedier end sociale medier, men...

Andreas Marckmann Andreassen

Seneste jobopslag

Barselsvikar til Kommunikation

HOFOR
Ansøgningsfrist: 16.07

PR and Communication Manager (maternity cover)

Copenhagen Capacity
Ansøgningsfrist: 24.07

SoMe-specialist

JP / Politikens Hus
Ansøgningsfrist: 23.07

Hjernesagen søger engageret kommunikationskonsulent

Hjernesagen
Ansøgningsfrist: 02.07

Kulturmaskinen søger PR-medarbejder

Kulturmaskinen
Ansøgningsfrist: 01.08

Københavns Politi søger visuelt stærk SoMe-medarbejder

Københavns Politi
Ansøgningsfrist: 31.07

Håndboldredaktør til DR Sporten

DR
Ansøgningsfrist: 03.07

Kommunikationskonsulent

DTU
Ansøgningsfrist: 25.06

Håndboldkommentator til DR Sporten

DR
Ansøgningsfrist: 03.07

Digital journalist med mod på politisk kommunikation

Odense Kommune
Ansøgningsfrist: 23.06

Tre journalister med forstand på film og serier

JP / Politikens Hus
Ansøgningsfrist: 30.06

Layoutchef til et af Nordens mest læste magasiner

Bonnier Publications A/S
Ansøgningsfrist: 29.06

Visionær On Air Chef til TV 2 Marketing

TV 2
Ansøgningsfrist: 30.06

Version2 søger skarp og energisk it-journalist

Version2
Ansøgningsfrist: 26.06

Kopenhagen Fur søger pressekonsulent

Kopenhagen Fur
Ansøgningsfrist: 01.08

Illustreret Videnskab søger digital journalist med videnskab i blodet

Bonnier Publications A/S
Ansøgningsfrist: 25.06