#journalismisnotacrime

”Godt 160 mediefolk er i skrivende stund fængslet i det land, der også går under navnet ’verdens største fængsel for journalister’,” skriver Tine Johansen
10.08.2017 · 08:34
Tine Johansens billede
Tine Johansen
Næstformand
Dansk Journalistforbund

24. juli – paradoksalt nok på 109 års-dagen for Tyrkiets ophævelse af censuren – sad 17 ansatte fra Tyrkiets ældste dagblad, Cumhuryiet, på anklagebænken i Istanbul.  

De er tiltalt for at have lagt spalteplads til repræsentanter fra bevægelser, der er blevet stemplet som terrorbevægelser i Tyrkiet – heriblandt præsident Erdogans politiske modstandere i Gülenbevægelsen. 

Findes de 17 mediearbejdere skyldige i anklagerne, risikerer de straffe på mellem 7,5 og 43 år.

Det, der i anklageskriftet bliver kaldt ’støtte til terrorbevægelser’, dækker i virkeligheden over et alvorligt anslag mod den frie og kritiske presse. Det er et politisk motiveret forsøg på at lukke munden på mediearbejdere, der stiller spørgsmål, beskriver, afdækker og udstiller den politiske situation i et land, der bevæger sig væk fra demokrati.

Tidligere DJ-formand Mogens Blicher Bjerregård var i sin egenskab af formand for det europæiske journalistforbund, EFJ, i Istanbul for at overvære retssagen mod de 17 tyrkiske kolleger. Han beskriver, hvordan de tiltalte én efter én afgav forklaringer og forsvarede sig mod anklagerne.

’Hvordan kan man blive anklaget for at besidde almindelig journalistisk nysgerrighed?’ spurgte en af de tiltalte.

’Retten har ingen adkomst til at forholde sig til redaktionelle valg eller en redaktionel linje i avisen,’ sagde en anden i retten.

Deres indvendinger er selvfølgelig helt berettigede. Syv af de tiltalte er nu løsladt fra fængslet, mens de afventer sagens videre gang. Næste retsmøde i sagen afholdes 11. september.

Sagen er kun et af mange systematiske angreb på pressefriheden og dermed på demokratiet i Tyrkiet. Godt 160 mediefolk er i skrivende stund fængslet i det land, der også går under navnet ’verdens største fængsel for journalister’. Og sagens afgørelse vil få store konsekvenser for journalisters og pressefrihedens vilkår i Tyrkiet.

DJ har skrevet til udenrigsminister Anders Samuelsen – sådan som vi også skrev til hans forgænger Kristian Jensen – for at få ham til at fordømme angrebene på pressefriheden og lægge pres på præsident Erdogan for at opgive sagerne mod de mange fængslede kolleger. 

Gennem det europæiske og det internationale journalistforbund kæmper vi for kollegerne og pressefriheden i Tyrkiet, og det bliver vi ved med, indtil fængslerne er tømt for mediearbejdere.

Du kan selv følge situationen for vores tyrkiske kolleger på EFJ’s hjemmeside www.europeanjournalists.org , hvor du kan finde en opdateret liste over de fængslede og sende dem en hilsen. Eller du kan følge med og blande dig på Twitter under hashtagget #journa­lismisnotacrime. 

Seneste jobopslag

Kommunikationsmedarbejder

Ballerup Idrætsby
Ansøgningsfrist: 30.11

Redaktør og teamleder til Dansk Flygtningehjælps kommunikationsteam

Dansk Flygtningehjælp
Ansøgningsfrist: 06.12

Vikariat, jourhavende på Avisen.dk

Avisen.dk
Ansøgningsfrist: 27.11

Journalist til Politikens sportsredaktion

Politiken
Ansøgningsfrist: 04.12

idényt søger digital forretningsansvarlig

BENJAMIN MEDIA A/S
Ansøgningsfrist: 30.11

Erfaren marketing- og kommunikationsmedarbejder

HR Skyen
Ansøgningsfrist: 08.01

Content marketing-medarbejder

Spejder Sport
Ansøgningsfrist: 23.11

Digital reporter til DR Trekanten

DR
Ansøgningsfrist: 20.11

Kommunikationschef

Varde Kommune
Ansøgningsfrist: 27.11

Kommunikationsmedarbejder på deltid med hjerte for frivillige

Kirkens Korshær
Ansøgningsfrist: 22.11

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole søger en underviser

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX)
Ansøgningsfrist: 27.11

Kommunikationskonsulent til Kultur- og Fritidsforvaltningen

Københavns Kommune
Ansøgningsfrist: 20.11

Undersøgende reporter til Radio24syv

Radio24syv
Ansøgningsfrist: 27.11

Radio24syv søger reporter til Aarhus eller København

Radio24syv
Ansøgningsfrist: 27.11