1. april 2015
BLOG
Øjvind Hesselager:
Journalistikken er blevet håndsky

Ingen kender kilde til fuphistorie om hævngerrig tandlæge

En farverig historie om en kvindelig polsk tandlæge, der trak alle tænderne ud på sin eksmand, er pure opspind. Journalisten bag historien kan ikke forklare, hvor den kommer fra. Tv2.dk har også citeret historien, men mener ikke, man har begået fejl.
10/05/2012 | 12:48

En farverig historie om en kvindelig polsk tandlæge, der trak alle tænderne ud på sin eksmand, er pure opspind. Journalisten bag historien kan ikke forklare, hvor den kommer fra. Tv2.dk har også citeret historien, men mener ikke, man har begået fejl.

En helt igennem opdigtet historie om en polsk tandlæge, der hævnede sig på sin eks-mand ved at trække alle tænderne ud af munden på ham, er opspind fra ende til anden. Historien, som også har cirkuleret i Danmark, stammer fra britiske Daily Mail. Men her kan journalist Simon Tomlinson ikke forklare, hvordan han kom på historiens byline.

MSNBC.com har ifølge Poynter.org undersøgt, hvordan den farverige historie har spredt sig til hele verden. I USA har historien cirkuleret på Fox News, Los Angeles Times, San Francisco Chronicle, Huffington Post, Yahoo! News, MSN, New York Post og New York Daily News.

Efterforskningen af sagen synes at vise, at Simon Tomlinson har lagt navn til en historie, han slet ikke har arbejdet på. Ingen på Daily Mail kan forklare, hvor historien kommer fra, eller hvem kilden er.

I Danmark lå historien torsdag formiddag fortsat på TV2.dk og eb.dk.

Redaktionschef på TV2 Nyhederne Eva Rymann kalder det »en værre historie«, men mener ikke, at redaktionen kan klandres for at citere Daily Mail for historien.

»Vi har mange kilder, og Daily Mail er en af dem, vi som netmedie tjekker. Man kan selvfølgelig altid sige, at vi kunne have tjekket en kilde mere, men jeg mener ikke, at vi har begået en decideret fejl ved at bringe historien,« siger hun.

TV2 Nyhederne har ikke nogen egentlige retningslinjer for kildekritikken omkring den slags historier. Men barren er lavere, når der er tale om nyheder fra udlandet.

»Hvis det havde været en dansk historie, havde filteret været langt mere fintmasket, og så havde sådan en ikke sluppet igennem. Det har også meget at sige, hvilken type historie det er - om den har videre perspektiv og konsekvens. Til tider har vi også enkelte medier i en 'observations-kasse', fordi der har været problemer omkring deres historier,« fortæller Rymann.

Hun vil nu sørge for at korrigere og så vidt muligt fortælle brugerne om baggrunden for den fejlagtige historie.

»Historien har haft en vis opmærksomhed, så vi skylder brugerne at give en forklaring i stedet for blot at gøre som Daily Mail og fjerne artiklen,« siger hun.

Det er ikke første gang, danske medier lader sig narre af udenlandske fuphistorier. I januar skrev først EB.dk og siden Tv2.dk og Jydske Vestkysten om en nøgen dværg, der gik bersærkergang i Stockholms gader. Historien kom imidlertid fra det svenske site Nyhederne24.se, som er en svensk pendant til Rokokoposten.

Kommentar

10/05/2012 - 14:45
Hans Lauring

Ikke første gang?

Når det kommer til clickbait-historierne i "skør skør verden*-kategorien, er det snarere reglen end undtagelsen. Det virker som om at de spøjse historier fra udlandet og så alt om undenlandske kendisser nærmest ryger gennem et antifilter, hvor reglen er, at man endelig ikke må lave selvstændige kildetjek, for så risikerer man jo at historien og dermed de mange klik går fløjten.

Ingen, der rent faktisk vil noget med journalistikken, burde nogensinde citere andre medier uden et selvstændigt kildetjek - og det gælder dobbelt, hvis historien kommer fra Daily Mail eller Fox News.

Men dækningen af f.eks. KONY 2012-fænomenet selv på seriøse netmedier som Politiken.dk viser med al tydelighed at klik er gud, og at det gælder om at være først, så kan man altid overlade kildekritikken til læserne i kommentarfeltet... 

10/05/2012 - 21:02
Rasmus O. Pedersen

Fuldstændig vanvittigt at sådan en historie kan sprede sig. 

 MVH

Rasmus O. Pedersen

Amer Sports 

<a href="http://amersports.tumblr.com/">Amer Sports</a>

 

11/05/2012 - 07:00
Jim Hansen
Er der noget at sige til, at tilliden til netmedier, ja, sgu medierne generelt, er på tilbagegang. Tak for dit bidrag til pressens troværdighed Eva Rymann.
09/06/2012 - 18:11
Bjarne Witthoff
Historier med tandlæger er blandt især ældre læser "bare" en god historie. Enhver journalist kan lave en historie om tandlæger. Hvordan de kan behandle... En sådan historie vil altid virke troværdig. Desværre.

Seneste nyheder

Tilmeld dagligt nyhedsbrev

Jobopslag

Kommunikationschef til CARE Danmark

CARE Danmark
Ansøgningsfrist: 27/04/2015

Advocacy-koordinator til CARE Danmark

CARE Danmark
Ansøgningsfrist: 27/04/2015

Virksomhedsjournalist på Børsen

Dagbladet Børsen A/S
Ansøgningsfrist: 20/04/2015

Politisk-analytisk pressemedarbejder til HK Hovedstaden

HK Hovedstaden
Ansøgningsfrist: 14/04/2015

TV2/Nord søger Webjournalist

TV2/Nord
Ansøgningsfrist: 23/04/2015

Kommunikationskonsulent – journalist

Rødovre Kommune
Ansøgningsfrist: 08/04/2015

Sæt digitalt aftryk på Assens

Fyens Stiftstidende
Ansøgningsfrist: 10/04/2015

Redaktør til IBIS' sociale medier

IBIS
Ansøgningsfrist: 07/04/2015

Kommunikationschef til Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse
Ansøgningsfrist: 06/04/2015

Berlingske Media søger// Ambitiøs redaktør til Ringkøbing-redaktionen

Berlingske Media A/S
Ansøgningsfrist: 07/04/2015

 

Nyt fra Kommunikationen.dk