Coop: Samvirke-redaktør ikke fyret for kontroversiel forside

Coops ledelse kendte ikke til den omstridte forside på Samvirke, da chefredaktøren blev fyret. ”Der kan umuligt være nogen sammenhæng,” siger redaktionschef. Hendes udlægning bliver bekræftet af både Coop og eks-redaktøren selv
  • Line Holtegaard / Samvirke
    Her ses den originale skitse til Samvirkes kontroversielle forside og de mulige illustrationer, som art director Line Holtegaard arbejdede med. Men forsiden er ikke årsagen til chefredaktørens fyring ifølge alle parter.
12.10.2017 · 11:52

Der er ingen sammenhæng mellem Samvirkes omstridte forside om pesticidrester i mad, og at bladets chefredaktør Karsten Kolding er blevet fyret. Sådan lyder det samstemmende fra både Coop, Samvirkes redaktionschef og den fyrede redaktør selv.

”Jeg er selv en stor fan af Karsten Kolding. Og jeg har været vidne til både forsiden og fyringen af Karsten Kolding. Og jeg er helt sikker på, at der ikke er nogen sammenhæng mellem de to ting,” siger Pia Thorsen Jacobsen, der er redaktionschef på Samvirke og konstitueret chefredaktør efter fyringen af Karsten Kolding, som var chefredaktør og kommunikationschef .

Pia Thorsen Jacobsen er træt af, at det flere steder på sociale medier og særligt i kommentarfeltet her på journalisten.dk er blevet en vedtaget sandhed mellem brugerne, at den omstridte forside må være årsag til fyringen.

Hvordan kan du være sikker på, at der ikke er nogen sammenhæng? Det er jo ikke dig, men Coops ledelse, der har truffet beslutningen om fyringen.

”Der kan umuligt være nogen sammenhæng mellem den forside og fyringen af Karsten Kolding. Da jeg blev orienteret om fyringen den 18. september, havde Coops ledelse intet kendskab til den forside,” siger Pia Thorsen Jacobsen.

Hun oplyser, at kun hun selv, journalisten og fotografen bag historien, bladets art director samt chefredaktør Karsten Kolding kendte til den omstridte forside på det tidspunkt. Karsten Kolding havde ikke deltaget i udarbejdelsen af forsiden, men havde godkendt den på mail.

Coop og ex-redaktør bekræfter forløbet

Det seneste nummer af Samvirke blev først offentliggjort den 29. september, og herefter opstod en ophedet debat om forsiden med hård kritik fra landbrugets top, og hvor organisationen Bæredygtigt Landbrug ligefrem har opfordret til en boykot af Coop.

Hovedpersonen selv, Karsten Kolding, bekræfter Pia Thorsen Jacobsens udlægning over for Journalisten, herunder at Coops ledelse ikke kendte til forsiden, da han blev opsagt.

Coops foreningsdirektør, Mike Dranov, ønsker ikke at lade sig interviewe om sagen, men skriver i en mail til Journalisten:

”Vi udtaler os principielt ikke om personsager, men jeg kan bekræfte, at Karsten Kolding er stoppet i Coop, og at det ikke har noget at gøre med forsiden på det seneste Samvirke.”

Lettere at diskutere med landmænd

Redaktionschef Pia Thorsen Jacobsen ærgrer sig over, at der er et tidssammenfald mellem fyringen og den efterfølgende debat om forsiden, fordi sammenfaldet har fået offentligheden til at tro, at der er en sammenhæng.

Hun har oplevet det som frustrerende, at det er blevet en vedtaget sandhed på sociale medier og i kommentarfeltet på Journalistens site, at der er en sammenhæng mellem fyringen og forsiden. Hun har selv været inde i kommentarfeltet og afvist teorien, men andre kommentarer fastholder alligevel sammenhængen.

”Det er frygteligt. For jeg sidder med en viden om, at det ikke er rigtigt. Derfor skriver jeg det i kommentarfeltet på journalisten.dk, og så kan jeg se, at folk bare vrøvler videre. Så vil jeg hellere diskutere med landmændene, selv om det også er svært. Men her oplever jeg virkelig, at det er som at slå i en dyne. Folk har åbenbart bare besluttet sig for, hvordan den sag hænger sammen. Det er simpelthen så trættende at være vidne til,” siger Pia Thorsen Jacobsen.

Den omstridte forside hos Coop viser en person, der skal til at spise en salat iført gasmaske, kemikaliedragt og gummihandsker under overskriften: ”Sprøjtegift er hverdagskost”.

Efterfølgende har Coop og Samvirke beklaget, at formen har skygget for indholdet i en artikel, som man ellers fuldt ud kan stå inde for.

Kommentar

12/10/2017 - 12:19

Lotte Bilberg

Tak for god opfølgning på den oprindelige artikel.

12/10/2017 - 15:31

Michael Kjærgård

Forslag til yderligere opfølgning: Spørg Annette Scheibel, Mogens Grejsen, Gert Nicoailsen og Kjeld Jørgensen hvad det er de tror de ved, siden de EFTER Pia Thorsen Jacobsens indlæg på den oprindelige artikel bliver ved med at fastholde sammenhængen mellem forside og fyring. Forstemmende at det om en debat på lige præcis Journalisten.dk kan siges med rette at 'folk har åbenbart bare besluttet sig for, hvordan den sag hænger sammen'. Stil dem gerne til regnskab for det.

13/10/2017 - 10:04

Pia Just Andersen

Den skitse skal på Museum!!!!!!!

13/10/2017 - 12:13

Erik Daugaard

@ Pia Just. Det kunne også være fedt, at få lavet de 3 andre forsider færdige og trykke dem som plakater.

Seneste nyheder

20.10.2017 · 15:09

Medarbejderne har stemt: Nu giver de afkald på orloven

Kerstin Bruun-Hansen
20.10.2017 · 12:44

MX brugt til omdeling af politiske løbesedler

Anne-Laura Hedegaard
20.10.2017 · 10:26

Ekspert: Sponsoreret podcast ikke markeret klart nok

Kerstin Bruun-Hansen
19.10.2017 · 16:05

EU-domstol kan tvinge Parlamentet til åbenhed

Anne-Laura Hedegaard

Seneste jobopslag

Kommunikationsproducent

Statens Museum for Kunst
Ansøgningsfrist: 06.11

Nyhedsjournalist til DR Syd i Esbjerg

DR
Ansøgningsfrist: 02.11

Kommunikationschef søges til Københavns Politi

Københavns Politi
Ansøgningsfrist: 01.11

Pressekonsulent til Dansk Arbejdsgiverforening

DA - DANSK ARBEJDSGIVERFORENING
Ansøgningsfrist: 12.11

Danmarks dybdeborende erhvervsmedie udvider

InsideBusiness
Ansøgningsfrist: 30.10

Kunde- og kommunikationschef til Landbrugsstyrelsen

Miljø- og Fødevareministeriet
Ansøgningsfrist: 08.11

Digital redaktionsleder til DR Aarhus

DR
Ansøgningsfrist: 13.11

Kommunikationskonsulent

Region Hovedstaden
Ansøgningsfrist: 13.11

Reporter og digi til DR Syd

DR
Ansøgningsfrist: 02.11

Allround Communicator

Grundfos Holding A/S
Ansøgningsfrist: 05.11

Jysk Fynske Medier søger en printredigerende

Jysk Fynske Medier
Ansøgningsfrist: 23.10

Journalist eller kommunikationsmedarbejder

DTU
Ansøgningsfrist: 27.10

Lokalredaktør på Langeland

Fyns Amts Avis
Ansøgningsfrist: 23.10

Kommunikatør med skarp pen og strategisk tæft til Nationalt Genom Center

Sundheds- og Ældreministeriet
Ansøgningsfrist: 30.10

Nyhedsredaktør til DR Sporten

DR
Ansøgningsfrist: 02.11

DIGITAL COMMUNICATOR

Grundfos Holding A/S
Ansøgningsfrist: 26.10

Journalist til Dagens Byggeri

FBG Medier
Ansøgningsfrist: 24.10