Collignon: Agentur mod fake news er en glidebane

Radikale Venstres forslag om at afsætte 10 mio. kr. årligt til et agentur, der skal udpege og bekæmpe falske nyheder, bør få alle alarmklokker til at ringe, mener kommende SDU-fellow Pierre Collignon: ”Vi skal altid passe på, når stater vil definere, hvad der er sandt og falsk.” Også DJ er skeptisk
  • Casper Dalhoff/Polfoto
    "Vi reagerer, som om vi befinder os i en krigstilstand, hvor vi er nødt til at lave modpropaganda. Men vi er altså ikke i krig,” siger Pierre Collignon.
06.06.2017 · 15:54

I sportens verden sætter Anti Doping Danmark ind mod snyd – i mediernes verden skal et lignende agentur kunne sætte ind mod falske nyheder. Sådan lyder et forslag fra Det Radikale Venstre, som partiformand Morten Østergaard lancerede mandag.

Partiet foreslår at bruge 10 millioner kroner årligt på at drive et videnscenter, der – ifølge udspillet – skal identificere og bekæmpe spredningen af falske nyheder. Agenturet skal oprettes i tilknytning til en dansk vidensinstitution, og midlerne til det skal findes i de kommende medieforhandlinger.

Men forslaget møder kritik fra Jyllands-Postens tidligere chefredaktør Pierre Collignon, som til efteråret indleder et fellowship om fake news på Center for Journalistik på Syddansk Universitet.

”Jeg synes, det er en rigtig, rigtig dårlig idé, at et statsligt kontor skal definere, hvad der er de rigtige og de falske nyheder. Det er simpelthen en glidebane at komme ned ad. Vi skal altid passe på, når stater vil definere, hvad der er sandt og falsk – det bør få alle alarmklokker til at ringe,” siger han.

Problemet er slet ikke så stort 

Inspirationen til agenturet kommer ifølge Radikale Venstre fra EU. Her har man siden 2014 haft et agentur til at identificere og korrigere falske nyhedshistorier sponsoreret af Rusland og målrettet europæiske valgkampe.

Men ifølge Pierre Collignon vil det være alt for drastisk at nedsætte et lignende agentur herhjemme.

”Man skal kun gribe til den slags initiativer, hvis det virkelig er nødvendigt. Og hvis du ser på, hvor mange totalt fabrikerede falske nyheder der er herhjemme, så er vi slet ikke så hårdt ramt. Det er ikke noget, som de frie medier sammen med de sociale medier ikke selv kan klare. Det bedste værn mod fake news er ikke et statsligt kontor – det er, at vi gør netbrugerne bedre uddannede i kildekritik,” siger han.

Men ifølge forslaget skal agenturet ikke tilknyttes et statsligt organ, men en vidensinstitution. Er det ikke en afgørende forskel?

”Det lyder stadig for mig, som om man har for meget stat inde over. Jeg læser forslaget som et organ, der skal lave faktatjek. Og det er altså ikke statens opgave – det har vi de frie medier til. Vi reagerer, som om vi befinder os i en krigstilstand, hvor vi er nødt til at lave modpropaganda. Men vi er altså ikke i krig, og demokratiet kan klare meget af det her selv,” siger Pierre Collignon.

DJ: Fint at indsamle viden

Også Dansk Journalistforbunds formand, Lars Werge, er skeptisk over for forslaget:

”Jeg kan godt lide idéen om at samle viden og forskning på det her felt. Men jeg bryder mig ikke om tanken om et agentur, der skal overvåge nyhedsdækningen fra dag til dag og af egen drift tage sager op. Det må ikke blive et slags Pressenævn nummer to,” siger han.

Til gengæld hilser han den del af Radikale Venstres forslag velkomment, der handler om at styrke public service og den kritiske nyhedsjournalistik.

”Jeg synes bestemt, det er al ære og respekt værd at sige, at man vil gøre noget ekstra for medierne i Danmark. For svaret mod fake news fra mediernes side burde jo være, at man bliver mere grundige,” siger han.

Collignon: Indeholder SÅ mange risici

Den del er Pierre Collignon også enig i. Han mener, at falske nyheder bekæmpes bedst med bedre uddannelse i kildekritik i folkeskoler og på gymnasieniveau samt en styrkelse af de frie medier.

Så burde man i stedet give de 10 mio., som Radikale vil afsætte til et agentur, til de frie medier – måske som øremærkede midler til at bekæmpe falske nyheder?

”Jeg tror ikke engang, du behøver at have staten til at øremærke noget som helst – der er jo allerede aktiviteter i gang. Og det er en glidebane, at et statsligt agentur skal gå ind og vurdere nyhedsbilledet og give det karakterer. Det indeholder SÅ mange risici. Det må vi ikke bare lade ske uden at have tænkt det rigtig godt igennem,” siger Pierre Collignon. 

Journalisten har været i kontakt med Radikale Venstres Pressetjeneste om udspillet, men har endnu ikke fået et interview med Morten Østergaard. 

Kommentar

06/06/2017 - 18:38

Christian Brinck

Et 'agentur mod falske nyheder'. Måske det kunne organiseres som en styrelse under et nyt Sandhedsministerium? Vi bør så også overveje en håndhævende instans, der kan sikre, at teksten bliver udlagt i overensstemmelse med agenturets anvisninger; bemeldte instans kunne vi så passende kalde for tanke-politiet.

08/06/2017 - 07:31

Steen Ole Rasmussen

"Sandhedsagentur", tildelt 10 millioner offentlige krone og på foranledning af Radikale Venstre!

En fisk kan have fået en tanke, især hvis den ikke er helt frisk, men den her ide stinker i sit udgangspunkt!

Morten Østergaard har ikke tid til at give sin ide en kommentar. Det forståes.

Alene tanken om et agentur, der på baggrund af en politisk beslutning skulle overtage rollen som dommer nyhedsstrømmens sandhedsværdi, er håbløst ude af trit med kriterierne for at kvalificere et budskabs sandhedsværdi.

Kriteriet hedder kritik, kritik og kritik.
Jeg er i det hele taget imod patenter:
https://ing.dk/artikel/kronik-hvem-skal-have-patent-paa-udstede-patenter-160580

10/06/2017 - 19:46

Dan Mygind

Fremragende ide med et agentur, der udpeger, hvilke nyheder der er fake news.
Det skal selvfølgelig blot udvides til også at udpege propaganda fra fremmede magter (altså de magter, der er imod os - nogle gange er det Eurasia, andre gange er det Eastasia) og nyheder, der fremmer ekstremisternes sag.
Det kan den dumme, uvidende, ignorante pøbel jo ikke selv finde ud af.
For en sikkerheds skyld bør man blokere for adgang til websites, der udspreder propaganda og har nyheder, der fremmer ekstremisternes sag.[1][2][3][4]
De besmitter jo pøblens bevidsthed.
Det går ikke, at folk selv kan indhente oplysninger fra alle mulige kilder og selv danne sig en mening.
Jeg er sikker på, at et dansk agentur med fordel kan arbejde sammen med World Center for Countering Extremist ideology.[5]
Stiftet i Riyadh af sandhedssøgende profiler som Trump, Saudi-Arabiens kong Salman bin Abdulaziz og Ægyptens præsident Abdel-Fattah el-Sis skal det såmænd nok forstå at undertrykke sandheden og få propagandaen frem - øh, jeg mener selvfølgelig omvendt.

[1] http://jyllands-posten.dk/politik/ECE8442753/s-vil-lukke-ekstremisthjemmesider-uden-dom/
[2] http://www.dr.dk/nyheder/politik/pind-vil-saette-ind-mod-terror-paa-internettet
[3] https://www.theguardian.com/politics/2015/may/22/david-cameron-backs-plans-ofcom-block-extremist-messages-tv-censorship
[4] http://www.stateofdigital.com/uk-block-extremist-sites/
[5] http://english.alarabiya.net/en/features/2017/05/22/All-you-need-to-know-on-the-Global-Center-for-Combating-Extremism-in-Riyadh.html

Seneste jobopslag

Vi søger konsulenter til udvikling af efter- og videreuddannelse

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX)
Ansøgningsfrist: 09.10

Redaktør for sociale medier til TV 2

TV 2
Ansøgningsfrist: 02.10

Journalist søges til Avisen.dk og Ugebrevet A4

Avisen.dk og Ugebrevet A4
Ansøgningsfrist: 22.09

Varde Kommune søger alsidig kommunikationsmedarbejder

Varde Kommune
Ansøgningsfrist: 25.09

Kommunikationsmedarbejder til Kommunikation

Silkeborg Kommune
Ansøgningsfrist: 22.09

Kommunikationskonsulent

BUPL - BØRNE- OG UNGDOMSPÆDAGOGERNES LANDSFORBUND
Ansøgningsfrist: 21.09

Redaktionschef på Familie Journal

Aller Media
Ansøgningsfrist: 01.10

Digital Content Manager

DGI
Ansøgningsfrist: 01.10

Webjournalist til SØNDAG

Aller Media
Ansøgningsfrist: 24.09

Kopenhagen Fur is looking for an experienced Content Writer

Kopenhagen Fur
Ansøgningsfrist: 29.09

Informationsmedarbejder til partnerskabet Energispring

Københavns Kommune
Ansøgningsfrist: 20.09

Er du vores nye kollega?

Medieskolerne, Media College Denmark
Ansøgningsfrist: 28.09

Redaktionschef, DR Nyheder Digital

DR
Ansøgningsfrist: 25.09

Kommunikationskonsulent til presse og sociale medier i Danske Handicaporganisationer (DH)

Danske Handicaporganisationer (DH)
Ansøgningsfrist: 22.09