Blev praktikanternes løn solgt for billigt?

DJ gav for nylig køb på lønstigning for praktikanter i 2017 i håb om at afholde DMJX fra at forkorte praktiktiden. Det virkede ikke. HB-medlem Rasmus Mark Pedersen kritiserer forløbet og siger, at praktikanterne blev solgt for billigt. Næstformand er uenig: ”Vi vil gerne forhandle videre med arbejdsgiverne” 
  • Solveig Willum
    "Der er fire faktuelle forhold, som alle er enige om, og som i sig selv viser, at der desværre er en usund kultur i DJ,” siger Rasmus Mark Pedersen.
30.03.2017 · 12:42

Da DJ forhandlede sig frem til, at praktikanterne ikke skulle have nogen lønstigning i 2017, var det blandt andet for at sende et signal til Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX) om, at de skulle vente med at forkorte praktiktiden.

Det fortalte forhandlingschef Claus Iwersen dengang til Journalisten:

”Bestyrelsen har sagt, at hvis ikke lønnen falder – så der kommer udsigt til flere praktikpladser – så vil de indstille til Undervisningsministeriet, at praktiktiden på skolen sættes ned fra 18 til 12 måneder. Med denne 0-regulering i 2017 siger vi ”lad være med det, vi er i gang med at finde en løsning",” sagde Claus Iwersen dengang. 

Praktikantlønnen for journalister stiger normalt med 1,7 procent om året, men det kommer den altså ikke til i 2017.

I går meddelte DMJX så, at bestyrelsen havde søgt ministeret om lov til at reducere praktiktiden på journalistuddannelsen fra 18 til 12 måneder.

”Der er ikke noget, der er spildt. Vi vil gerne forhandle videre med arbejdsgiverne og lave en god aftale for dem. Men jeg synes, det er ærgerligt, at man ikke fra skolens side har mere tillid til, at vi kan forhandle os til løsninger,” siger hun.
Tine Johansen

”Vi havde håbet på, at en eventuel beslutning om en forsøgsordning om praktiktidens længde kunne vente, til vi havde forhandlet færdigt med arbejdsgiverne,” siger næstformand i Dansk Journalistforbund Tine Johansen.

Signal har ikke hjulpet

Men ifølge Rasmus Mark Pedersen, som er hovedbestyrelsesmedlem og har været med til at forhandle praktikaftalen, er praktikanterne blevet solgt for billigt. Han argumenterede imod forslaget fra starten.

”Det viser sig, at det signal absolut ikke har hjulpet på andet end arbejdsgivernes pengepung,” siger han. Han understreger, at aftalen er indgået af det store forhandlingsudvalg, og at dem, der har siddet specifikt med praktikantaftalen, heriblandt ham selv, ikke har godkendt resultatet.

Tine Johansen er ikke enig i kritikken.

“Vi har ikke solgt nogen som helst. Tværtimod har vi vist, hvor vigtigt det er for os at få lavet en god aftale for praktikanterne, hvor vi gerne vil have løsninger på for eksempel de trivselsproblemer, vores studerende oplever,” siger hun og tilføjer, at DJ ligeledes gerne vil have nedskrevne barselsregler og have dækningsområdet udvidet, så det også gælder de kommunikationsstuderende.

DJ og Danske Mediers Arbejdsgiverforening (DMA) har aftalt at mødes igen for at forhandle praktikantvilkår i august med endelig deadline slut september.

”Jeg synes, det var at gå for langt. Mit forslag var, at man først frasagde sig en lønstigning frem til september, hvor der var deadline på forhandlingerne med arbejdsgiverne. Hvis man så stadig ikke havde fundet et forlig, der gav mere læring i praktiktiden, så ville praktikanterne automatisk få lønstigningen et halvt år senere end vanligt,” siger Rasmus Mark Pedersen.

Jeg synes, det er meget dyrt købt for at få lov til at forhandle med arbejdsgiverne igen.
Rasmus Mark Pedersen

Er det ikke lidt urealistisk at tro, at arbejdsgivere vil give en lønstigning med tilbagevirkende kraft?

”Jo, men det her skulle jo ske i forhandlingerne. Praktikantlønnen stiger med 1,7 procent hvert år, derfor havde DJ alle kort på hånden. Arbejdsgiverne vil da være glade for at få et halvt år uden lønstigninger i håb om at forhandle sig til en yderligere sænkning. Nu har man i stedet givet dem over en million kroner hvert eneste år til tid og evighed, og jeg synes, det er meget dyrt købt for at få lov til at forhandle med arbejdsgiverne igen,” siger han.

Tine Johansen forklarer, at det ikke er en naturlov, at praktikanternes løn stiger med det samme som industriens lærlinge, men at det er den model, de plejer at følge. Hun mener ligeledes ikke, det ville give mening at lade en lønregulering afhænge af, at der blev indgået en ny aftale i slutningen af september.

”Vi synes, det er vigtigt, at alle journalistpraktikanter får den samme løn – og hvad ville det betyde for alle de arbejdsgivere, som ikke sidder med ved forhandlingsbordet, men som tiltræder det, vi bliver enige om, hvis for eksempel en regulering skulle udløses midt i et semester?” siger hun.

DJ: Det er ikke spildt

Det har været svært at få kravene på begge sider af bordet til at gå op i forhandlingerne mellem DJ og arbejdsgiverne. DJ ville gerne have mere læring og kvalitet i praktikforløbet, mens arbejdsgiverne mente, at praktiklønnen var for høj.

At give afkald på et års lønstigning var derfor også en måde at vise arbejdsgiverne, at DJ gerne ville forhandle, forklarer Tine Johansen. Hun mener dog ikke, at det var spildt, at de gav afkald på praktikanternes lønstigning.

”Der er ikke noget, der er spildt. Vi vil gerne forhandle videre med arbejdsgiverne og lave en god aftale for dem. Men jeg synes, det er ærgerligt, at man ikke fra skolens side har mere tillid til, at vi kan forhandle os til løsninger,” siger hun. 

 

Kommentar

Seneste jobopslag

Journalist til folkekirken.dk

Folkekirken.dk
Ansøgningsfrist: 01.02

Studentermedarbejder til Kommunikation i Danmarks Apotekerforening

Danmarks Apotekerforening
Ansøgningsfrist: 01.02

Sjællandske Medier søger redaktør til Næstved

Sjællandske Medier
Ansøgningsfrist: 09.02

Struktureret studentermedhjælper

Odense Kommune
Ansøgningsfrist: 18.02

Kommunikationsmedarbejder til Værket

Værket
Ansøgningsfrist: 08.02

Stærk researcher til arbejdslivet

Avisen.dk og Ugebrevet A4
Ansøgningsfrist: 30.01

Kommunikationskonsulent

Arkitektskolen Aarhus
Ansøgningsfrist: 05.02

Ritzau søger reporter til Sydney, Australien

Ritzau
Ansøgningsfrist: 22.01

Reporter til Børsens politiske redaktion

Børsen
Ansøgningsfrist: 25.01

SKRIFTLIGT VELFUNDERET JOURNALIST SØGES TIL NYE UDFORDRINGER

De Forenede Dampvaskerier A/S
Ansøgningsfrist: 25.01

Journalist til kommunikation af projektaktiviteter og -resultater

Wonderful Copenhagen
Ansøgningsfrist: 22.01

Erfaren webjournalist med en solid værktøjskasse søges

Yngre Læger
Ansøgningsfrist: 26.01

Communications Manager

ShopGun
Ansøgningsfrist: 24.01

Ny producer på TV 2/Fyn

TV 2/Fyn
Ansøgningsfrist: 22.01

Stærk og kreativ nyhedsredaktør til TV 2 NEWS

TV2 NEWS
Ansøgningsfrist: 29.01

Danwatch søger erfaren graverjournalist

Danwatch
Ansøgningsfrist: 23.01

Dokumentarkompagniet søger dygtig tv-fortæller

Dokumentarkompagniet
Ansøgningsfrist: 24.01

Politikens indlandsredaktion søger ny journalist

Politiken
Ansøgningsfrist: 22.01