Delegeretmødet 2017 - få overblik her

Delegeretmødet 2017 afholdes i dag søndag den 23. og i morgen mandag den 24. april. Der er kampvalg til hovedbestyrelsen, hvor 14 kandidater i skrivende stund bejler til 13 pladser. Blandt emnerne på dagsordenen er blandt andet ledere i DJ og spørgsmålet om medlemsskab af kredse og grupper skal gøres frivilligt. Journalisten har foromtalt en del af punkterne og dækker løbende fra søndag formiddag
  • Jacob Nielsen
    Fem af de yngste i hovedbestyrelsen genopstiller ikke. På forreste række er det Maria Becher Trier helt til venstre og Lene Sparsø Thygesen yderst til højre. På bagerste række er Allan Boye Thulstrup tredje fra venstre og Mathias Bay Lynggaard i den hvide skjorte. Mette Schmidt Rasmussen og Sus Falch er ikke på billedet.
14.03.2017 · 10:40

Første debat på delegeremødet udsprang af formand Lars Werges mundtlige beretning, der især kredsede om solidaritet, hvilket fik flere på talerstolen.

Og forsamlingen vedtog under debatten om beretningen en udtalelse om, at offentlighedsloven skal forbedres, ligesom der var megen kritik af forholdene i det internationale journalistforbund, IFJ.

Beretningen blev søndag eftermiddag vedtaget.

 

Dagsordenen til delegeretmødet er omfangsrig og med flere punkter, der kan tænde debatlysten. Journalisten har set nærmere på en række af punkterne.

Der er forslag til ændring af navnet på forbundet, og det står også klart, at de delegerede skal diskutere en gammel traver: Ledere i DJ. Spørgsmålet, om chefer må være medlemmer, har været drøftet mange gange, fx i 2008, hvor DJ overvejede en specialforening for ledere.

Det skete ikke, men som Journalisten påviste i 2013, er lederne her allerede. Også ledere, der stik imod DJ's regler og love kan hyre og fyre.

På delegeretmødet i 2015 trak hovedbestyrelsen et forslag om at inkludere ledere i DJ, efter at forslaget fik kritik fra flere delegerede.

Også denne gang er spørgsmålet om lederne på dagsordenen. Et flertal i hovedbestyrelsen har sendt et forslag om ledere i DJ til høring blandt medlemmerne.

Og flere i hovedbestyrelsen støtter et forslag om ledere i DJ, fremsat af formand Lars Werge.

Penge til afgående formænd

Også spørgsmålet om hvor mange penge, en afgående formand eller næstformand skal modtage fra DJ, kan kalde på debatlysten. Det viste seneste delegeretmøde, hvor Journalisten dækkede spørgsmålet under rubrikken: "Tre stemmer afgjorde "Pamperforslag"

Et flertal i hovedbestyrelsen ønsker at forlænge den periode, hvor en afgående formand eller næstformand for DJ får løn, hvad enten de er stoppet efter eget ønske eller blevet væltet efter et kampvalg.

I grænselandet mellem journalistik og markedsføring

Et andet punkt, der kan blive centralt for arbejdet på mange redaktioner, er spørgsmålet om mærkning af sponsoreret indhold.

I grænselandet mellem markedsføring og journalistik kan der tjenes penge for medierne, men blandingsgenrerne skaber også forvirring hos brugerne.

Det har Journalisten beskæftiget sig med i en artikelserie.

Flere i hovedbestyrelsen mener, at det sponsorerede indhold kan være en trussel mod journalistikkens troværdighed, og vil have en tydeligere mærkning.

Gratis arbejde

Danske Mediestuderende mener DJ skal modarbejde det omsiggribende gratis arbejde. Det lyder blandt andet: ”DJ mener, at når studerende får bragt artikler eller indslag i et medie, får brugt deres design eller kampagne af en virksomhed eller på anden måde leverer et kreativt produkt, bør de honoreres for det.”

DJ har tidligere taget stilling til DJs egen brug af ulønnet arbejde på Fagfestivallen. Beslutningen blev, at DJ giver grønt lys til, at studerende laver ulønnet indhold til DJ om Fagfestival, hvis det er del af et studieforløb.

Kvinder tjener stadig mindre

En gammel traver, der også kan få folk på talerstolen, er ligestilling, der indgår som et af mange punkter i hovedbestyrelsens beretning.

I dag tjener kvindelige medlemmer af DJ fortsat gennemsnitligt mellem 5 og 6 procent mindre end deres mandlige kolleger. Tallet har ikke bevæget sig synderligt i 20 år.

Hvad synes kandidaterne om det – og hvad vil de gøre?

Brølet fra baglandet

Kun de færreste medlemmer af DJ deltager fast i det aktive politiske og faglige liv i kredse og grupper. Men næsten alle betaler til en eller flere af dem, og det er også ofte herfra, kandidaterne til hovedbestyrelsen kommer.

Men skal det være tvungent at betale til medlemskab af DJ’s kredse og specialgrupper - eller skal det være frivilligt? Det spørgsmål skal også drøftes på delegeretmødet.

Journalisten har igen i år rapporteret fra generalforsamlingerne landet over. Klassiske emner har været, hvordan man får flere til at møde op. Og hvordan kontingentkronerne får ben at gå på. Se referater fra generalforsamlingerne længere nede.

Debat om kommunikation

Forud for seneste delegeretmødet gik en debat om en mulig fusion med forbundet Kommunikation og Sprog, som kort før delegeretmødet blev taget af bordet. I stedet blev det besluttet at udvide samarbejdet med KS på en række konkrete områder.

Journalisten har set på hvordan det er gået. Et centralt punkt i det samarbejde er overenskomster på kommunikationsområdet. Her konstaterer DJ i dag, at ansatte på virksomheder, der lever af kommunikationsopgaver, ikke er særligt interesseret i overenskomster. 

DJ har på flere tidligere delegeretmøder diskuteret oprettelsen af et kommunikationsetisk råd. Vi har set på, hvordan det arbejde er gået.

Siden beslutningen om det øgede samarbejdet blev taget, har KS besluttet at oprette studenterkredse, præcis som DJ, i den skærpede konkurrence om de kommunikationsstuderende.

Valg til hovedbestyrelsen

Det seneste delegeretmøde i 2015 var et drama med kampvalg om både formands- og næstformandsposten. Denne gang tegner det i skrivende stund mere fredeligt, men nye kandidater kan stadig melde sig.

Og mindst en tredjedel af hovedbestyrelsen skal udskiftes, da fem af 15 medlemmer ikke genopstiller. Journalisten har interviewet de fem, som er blandt de yngste i hovedbestyrelsen, og flere af dem peger på, at det tager for lang tid at komme igennem med beslutninger.

I skrivende stund er der 14 kandidater til 13 pladser i den nye hovedbestyrelse, samt en kandidat til henholdsvis formands- og næstformandsposten. Du kan finde links til interview med alle opstillede nederst i denne artikel. Den nye hovedbestyrelse vælges mandag.

KANDIDATERNE

Herunder er interviews med de kandidater, der indtil videre har meldt deres kandidatur:

Formandskandidater:

Lars Werge

Næstformandskandidater:

Tine Johansen

Kandidater til hovedbestyrelsen:

Karen Hedegaard

Peter Thornvig

Rasmus Mark Pedersen

Lars Lindskov

Sus Falch

Thilde Høybye

Villy Dall

Frederik M Juel

Anders Stoffer

Henrik Friis Vilmar

Per Roholt

Freja Wedenborg

Merete Lindstrøm

Per Schultz-Knudsen

Generalforsamlinger

Du kan finde en liste over alle generalforsamlinger, som Journalisten har dækket, her:

Kreds 1

Kreds 2

Kreds 3

Kreds 4

Kreds 5

Kreds 6

Kreds Fyn

DJ:Fotograferne

Visuelt Forum

Distriktsbladsgruppen

Forum for Billed- og Medieoversættere

Film- og Tv-gruppen

FreelanceGruppen

DJ Kommunikation

Organisationsgruppen

Danske Bladtegnere

Journalisterne i DJ (generalforsamlingen afvikles efter delegeretmødet)

Kommentar

21/04/2017 - 04:06

Luci Smith

Kære Allesammen,

Har desværre en ondartet virus eller en influenza og har allerede meldt fra Delegeretmødet forleden, så DJ ikke skal betale for enkeltværelset på hotellet, som jeg havde fået tildelt. Det havde ikke været muligt for mig at følge med programmet med det snottet hoved. Og når man ikke engang kan glæde sig til at svømme i Hotellets smukke basin, så ved man, at man lige så godt kan blive hjemme.

Min Stemme og min stor tillid går som altid til Tine Johansen, der er utrolig god til at motiverer og formulere.Du har min største respekt, Tine. Har også en svaghed for Lars Lindskov, Sus Falch, og Villy Dall. Resten er lidt tåget med alle de piller jeg er på - og næsespray på recept, så jeg forhåbentligt undgår bihuk´lebetændelse. Ked af,at jeg ikke kunne komme med og smitte Jer allesammen. I har ikke råd til at blive syg. Det respekterer jeg.

Solidariet: hvis I har lyst til og mulighed for at vedtage en støtteerklæring til Edward Snowden, kunne han sikkert bruge den. Det kan ikke være nemt at være Edward Snowden lige nu. Putin og Trump nærmere sig hinanden i en ikke-afdækket spil, der viser at de har dansede tættere end nogen havde forestillet sig, inden den amerikanske valg. USA forholder sig nu aktivt til, hvad de vil gøre, hvis de kan få fat i Julian Assange. Og Edward Snowden, der er den største patriot som jeg har oplevet i mine 60 år på jorden, er på vej til at blive et brik i en internationalt magtspil, hvor han burde i stedt have fået en Nobelpris for Kommunikation og frit lejde til Glenn Greenwald i Brasilien. Spørg bare Peter Kofod. I nit navn og i Late Rene Simmels navn, håber jeg at man enten vedtager en støtte erklæring eller sender penge til Snowdens forsvarsfond - eller begge dele på DJ's Delegeretmødet 2017 De bedste syge- og allermest Faglige Hilsner fra Luci Smith, Amager, Kreds 1.
DJ længe leve. Brandet kendes af alle. NO reason to change what works.

Seneste nyheder

23.04.2017 · 17:32

Carsten Nielsen-legat til fotojournalist- uddannelsens fader

Anne-Laura Hedegaard
23.04.2017 · 16:35

Pres for at genoverveje IFJ-medlemsskab

Lasse Højsgaard
23.04.2017 · 15:39

Delegeretmødet opfordrer til forbedring af offentlighedslov

Anne-Laura Hedegaard

Seneste jobopslag

Stærke TV-journalister til Kontant

DR
Ansøgningsfrist: 09.05

Kommunikations- og marketingansvarlig

Rønne Havn
Ansøgningsfrist: 23.05

Kommunikationsmedarbejder (deltidsstilling)

Danmarks Cykle Union
Ansøgningsfrist: 08.05

Journalist til videnskabsformidling

Københavns Universitet
Ansøgningsfrist: 23.04

Dynamisk net-medarbejder til Skive Folkeblad

Skive Folkeblad
Ansøgningsfrist: 10.05

SoMe Manager til TV2 Nord

TV 2 Nord
Ansøgningsfrist: 18.05

Presseansvarlig i Sex & Samfund

Sex & Samfund
Ansøgningsfrist: 27.04

Journalistuddannet højskolelærer søges

Hadsten Højskole
Ansøgningsfrist: 03.05

Kommerciel indholdsredaktør i Berlingske Media

Berlingske Media A/S
Ansøgningsfrist: 24.04

TV 2/FYN søger nyhedsredaktører med styrke i tv

TV 2/Fyn
Ansøgningsfrist: 24.04

DR Vejret søger vejrværter

DR
Ansøgningsfrist: 28.04